«Σήμερα, σε αυτό εδώ το γήπεδο δεν υπάρχουν ηττημένοι. Υπάρχουν μονάχα νικητές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, κλείνοντας τις εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, καθώς και νικητές υπάρχουν και ηττημένοι και το στοίχημα είναι η ενότητα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως αποτυπώθηκε και στο Βήμα της Κυριακής σε σχετικό ρεπορτάζ και πριν υπάρξει η συνολική εικόνα των εργασιών του συνεδρίου. Τα όσα συνέβησαν κυρίως μεταξύ τμήματος των προεδρικών που έχουν κεντρικές θέσεις και μελών της πιο αριστερής τάσης, της Ομπρέλας, και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, επιβεβαίωσαν ότι η επόμενη μέρα συνύπαρξης θα έχει πολλά…«σκαμπανεβάσματα».

Διαρκές ζητούμενο η ενότητα

Είναι προφανώς ότι συνθήκες διάσπασης δεν υπάρχουν, ούτε διαφαίνονται και τάσεις, είτε αναχωρητισμού είτε αποχωρήσεων, αλλά θα είναι διαρκές ζητούμενο η ενότητα και η ομόνοια. Καθώς σε αυτό το συνέδριο, όπως καταγράφηκε πολύ έντονα επί τέσσερις ημέρες, υπάρχει, όχι απλά πολιτική τοποθέτηση διαφορετική σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά απόσταση ψυχική και ιδεολογικές προσεγγίσεις που όχι απλά δεν τέμνονται αλλά κινούνται σε άλλους δρόμους.

Το γεγονός όμως ότι η χώρα θα πορευθεί την επόμενη περίοδο σε προεκλογική τροχιά και με τις κάλπες να είναι προ των πυλών, ανεξάρτητα του χρόνου των εκλογών, είναι ένας συνδετικός, έστω περιστασιακός, συνδετικός παράγοντας για να πορευθούν ενιαία.

Η ομάδα των προεδρικών κυριάρχησε με το 74% που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το 70% που αρχικά υπολόγιζαν οι εμπειρότεροι και η Ομπρέλα να κινείται πέριξ του 25% αν και με λίγη προσπάθεια στις επικείμενες εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή μπορεί να γίνει 30%, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καθώς υπήρχε και ένα 20% στους 5.000 συνέδρους που απουσίαζε και κανείς δεν ξέρει πως θα αποτυπωθεί την επόμενη μέρα αυτός ο διχασμός.

Οι προσωπικές πικρίες και το πολιτικό διακύβευμα

Και δεν είναι μόνο οι πολιτικές διαφωνίες, αλλά φάνηκε πως υπάρχουν και προσωπικές πικρίες και διαφορές που υπερκαλύπτουν το πολιτικό διακύβευμα. Και αυτό είναι πιο ενδιαφέρον και πολλές φορές επικυριαρχεί της πολιτικής.

Όταν φθάνει στο σημείο ο Αλ. Τσίπρας, ως διαιτητής να μπαίνει στη μέση για να μην λυθεί η διαμάχη, μεταξύ Πάνου Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ ο πρώην γραμματέας απειλούσε ακόμα και με αποχώρηση από το συνέδριο, υπάρχει σαφές πρόβλημα.

Ποιο ήταν το επίδικο; Όχι επί των προτάσεων και του προγραμματικού λόγου που περιμένει η κοινωνία να ακούσει και να συγκρίνει με τις κυβερνητικές προτάσεις, αλλά εάν θα υπάρχει ταυτοπρόσωπη ή όχι (δηλ. ηλεκτρονική) εγγραφή νέων μελών.

Οι διαφορές είναι δεδομένες μεταξύ των προεδρικών που εμφανίστηκαν ενωμένοι και ενδυναμωμένοι έναντι της Ομπρέλας που έδινε περισσότερο μάχη επί της ψυχής της Αριστεράς και με διλήμματα ηθικής πολιτικής και ιδεολογίας και λιγότερο με μηχανιστικούς και οργανωτίστικους όρους.

Και όμως το συνέδριο, και αυτό το αδίκησε γιατί ήταν πετυχημένο οργανωτικά και αυτό το πιστώνεται ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος και με συνεχή παρουσία πάρα πολλών συνέδρων, το επισκίασαν αυτές οι αντιπαλότητες.

Οι στόχοι Τσίπρα και τα μηνύματα

Ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται ότι έχει…σφουγγάρι –για τμήμα των προεδρικών αυτό θα φανεί εάν έχουν την ίδια διάθεση- και θέλει να προχωρήσει, να κάνει νέα αρχή και πολιτική αλλαγή, όπως ήταν και τα συνθήματα του συνεδρίου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πρώτης Κυριακής –λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές- για πρωτιά και προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο ίδιος θα είναι εκ νέου πρόεδρος, αναβαπτισμένος και από τα μέλη του κόμματος, ενώ η άλλη πλευρά δεν είχε διάθεση να…μετρηθεί στο πεδίο της ηγεσίας, αλλά θα δώσει τη μάχη για την Κεντρική Επιτροπή και κυρίως να παγιωθεί ότι είναι πλέον μια τάση 25-30% που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και βέβαια θα στέλνει και πολιτικά μηνύματα, όπως π.χ. αυτό του Ευκλ. Τσακαλώτου στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα με το οποίο απαντούσε και στην κριτική που του ασκείται για το…μαξιλάρι μη θέλοντας να έχει αυτός το πολιτικό και κοινωνικό ανάθεμα: Εκτελούσα εντολή του Αλ. Τσίπρα για να βγούμε από το μνημόνιο και το μαξιλάρι δεν ήταν –επικαλέστηκε την τότε πρωθυπουργική απόφαση στο πλαίσιο και των μνημονιακών δεσμεύσεων- για την κοινωνία.

Επί της ουσίας από το τετραήμερο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η αυλαία του οποίου έπεσε χθες το απόγευμα, καταγράφηκε, αυτό που είχε γράψει το Βήμα προ ημερών: συμφωνούν ότι διαφωνούν. Ο Π. Σκουρλέτης το είπε αλλιώς: «Εμείς αμφισβητούμε τον Τσίπρα ή αυτός που διαφωνεί με τις βασικές πολιτικές θέσεις και γραμμές του;».

Για την προεδρική ομάδα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν μια γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας και διαλόγου με 5.500 συνέδρους να συμμετέχουν και εκατοντάδες μέλη να λαμβάνουν το λόγο, τόσο στην κεντρική αρένα του Συνεδρίου όσο και στα θεματικά τραπέζια που ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο με πλούσιο διάλογο επάνω στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

«Οι τετραήμερες εργασίες, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου, η μαζική προσέλευση των μελών μας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν. Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της αποτυχημένης κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αρχίσει. Και μαζί της έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει ο κ. Μητσοτάκης» είναι μεταξύ άλλων η γραμμή.

Μένει αυτό να φανεί στις κάλπες, αν και χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα έως τις εκλογές. Σε μια σύναξη συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το απόγευμα του Σαββάτου, με την παρουσία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Ανδρέα Νεφελούδη, του Νάσου Ηλιόπουλου, του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου ειπώθηκαν πολλές αλήθειες που έδειξαν γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η γείωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τον κόσμο της εργασίας.

Και αυτό ήταν ένα από τα αρκετά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν, όπως και το ζήτημα των προτάσεων και του προγραμματικού λόγου που δεν εστίασαν οι περισσότεροι στην κεντρική αίθουσα, παρά μόνο το δίλημμα εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τα μέλη ή από το συνέδριο, θέμα αδιάφορο για την κοινωνική πλειοψηφία.

Άρα, είναι άλλα πιο σημαντικά να επιλύσει ο Αλ. Τσίπρας στο δρόμο προς τις κάλπες και να γίνει πλειοψηφικός ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.