Η συναίνεση βασίζεται σε μια μετασχηματισμένη λύση που αναπτύσσεται και από τις δυο πλευρές. Σε αντίθεση με το συμβιβασμό, και τα δυο μέρη νιώθουν νικητές (win-win), επειδή κανένας από τους δυο δεν χρειάστηκε να υπαναχωρήσει. Αυτό ακριβώς συνέβη και χθες Παρασκευή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η πλειοψηφία των συνέδρων δια ανατάσεως της κάρτας τους υπερψήφισαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία κάλπη. Καμία πλευρά, ούτε οι προεδρικοί, ούτε η Ομπρέλα, υποχώρησε και οι δυο αισθάνονται νικητές και υπάρχει μια κατά συνθήκη εσωκομματική συναίνεση.

Σε αυτή την ενιαία κάλπη απόψε το βράδυ θα αποφασιστεί τόσο η εκλογή του προέδρου του κόμματος από τα μέλη όσο και η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Η σημερινή ψηφοφορία, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι γνωστά κατά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία των προεδρικών σε ποσοστό περίπου 70% έναντι 30% της Ομπρέλας.  

Η χθεσινή ημέρα ήταν άκρως πολιτική και είχε πολλά μηνύματα από πολλές πλευρές και όπως φάνηκε από τα όσα έγιναν και εκτός της αίθουσας του συνεδρίου, τώρα αρχίζει η…μάχη της σταυροδοσίας για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις εκλογές της 15ης Μαϊου.  

Όμως, τα όσα συνέβησαν στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε κβο ντο ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Ομπρέλας και των προεδρικών. Αυτό φάνηκε  ειδικά όταν χθες λίγο μετά τις 9 το βράδυ παρενέβη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μόλις ένα λεπτό για να υπερασπιστεί την πρόταση που είχε καταθέσει νωρίτερα η Ομπρέλα, δια του Δημήτρη Βίτσα για την εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από το συνέδριο, όπως ορίζει το ισχύον καταστατικό.  

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την προεδρική πρόταση να στηθεί μια κάλπη σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και ζήτησε να υπάρξουν δυο διαφορετικές κάλπες και έφθασε στο σημείο, υπό την έντονη ενόχληση των προεδρικών, να μιλήσει για εκβιασμό. «Είναι δυνατό το κόμμα να καταγγέλλει στη Βουλή την κυβέρνηση όταν στο ίδιο άρθρο ενός νομοσχέδιου φέρνει κάτι θετικό κι αρνητικό κι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να κάνει το ίδιο τώρα» διερωτήθηκε. 

Ήταν η στιγμή που φάνηκε ότι το συνέδριο έχει δυο στρατόπεδα συγκεκριμένα με διαφορετική προσέγγιση επί της διαδικασίας μετασχηματισμού του κόμματος, αν και σε ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής δεν αναδείχθηκαν διαφορές μέχρι στιγμής.  

Επί της πρότασης του Αλ. Τσίπρα 14 κεντρικά στελέχη της Ομπρέλας είχαν καταθέσει κείμενο -όπως ανέδειξε και το Βήμα χθες το απόγευμα- και φάνηκε με σαφήνεια η απόσταση των δυο πλευρών. Αυτό αποτυπώθηκε καθαρά και με την ηχηρή παρέμβαση του Νίκου Φίλη που επέκρινε την προεδρική ομάδα, με ένα σαφές μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντιγράφει το μοντέλο εκλογής προέδρου των συστημικών κομμάτων και αυτά μοντέλα δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.  

Για την Αριστερά και το κόμμα μίλησε ο Νίκος Βούτσης που με μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, βαθύτατα πολιτική και με περιεχόμενο και εν μέσω πολλών χειροκροτημάτων, σημείωσε ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να οικοδομήσει μια κυβερνητική Αριστερά και να γίνει ένα κόμμα εξουσίας. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, είχε πολλές αιχμές για όποιον ήθελε να διαβάσει πίσω από γραμμές και χωρίς διάθεση απαξίωσης γιατί δεν συντάσσεται με την προεδρική γραμμή. Ήταν από τις ομιλίες που ξεχώρισαν μέχρι στιγμής, όπως και αυτή του Γιάννη Δραγασάκη που αναφέρθηκε και στα επίδικα της επόμενης περιόδου, για τα οποία ελάχιστα έγινε συζήτηση. 

Ο πολύπειρος Γ. Δραγασάκης αναφερόμενος στην αδυναμία οργανωτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε την χαμηλή πολιτική δέσμευση σχετικά με την προώθηση του σχεδίου δημιουργίας ενός σύγχρονου μαζικού αριστερού κόμματος ενεργών μελών. «Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ο οργανωμένος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει αναντίστοιχος, όχι μόνο με τον εκλογικό, αλλά και με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» είπε με νόημα.  

Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε με έμφαση και με αρκετή δόση κριτικής προς την ηγετική ομάδα για τις προτάσεις περί εκλογής προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση: «Το επίδικο δεν είναι η εσωκομματική εκλογή, αλλά ο διάλογος που πρέπει να βλέπει προς την κοινωνία. Οι καταστατικές αλλαγές θα πρέπει να συνδέονται με τα κοινωνικά προβλήματα». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι σε σχέση με τον διάλογο που γίνεται, αυτός πρέπει να συνδέεται με το συνέδριο που θα πρέπει να εκλέγει πρόεδρο και Κ.Ε. «Γιατί αυτή η αποσυσχέτιση; Είναι λάθος. Ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν αμφισβητήθηκε» είπε με νόημα ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.  

Για διάλογο και σύνθεση που πρέπει να υπάρχει έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης που άσκησε δριμεία κριτική στην προεδρική πρόταση για εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση, ενώ είπε και αυτό που αναφέρουν πάρα πολλοί, ότι δεν έγινε η αναγκαία αυτοκριτική, καθώς η συζήτηση για την αποτίμηση ξεκίνησε σχετικά με την ήττα του 2019, αλλά έμεινε στη μέση. Με μομφή και στον Παύλο Πολάκη σε ορισμένα σημεία, τόνισε: «Δεν μας ταιριάζουν τα μισόλογα. Χρειάζεται ειλικρίνεια. Το ένα όπλο είναι η ενωτική σύνθεση απόψεων που είναι η πρόκληση του συνεδρίου. Αλλά να το εννοούμε και να το κάνουμε πράξη. Το δεύτερο είναι οι ισχυρές προγραμματικές δεσμεύσεις που πρέπει να απαντούν στα προβλήματα της συγκυρίας».  

 Από την άλη πλευρά ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο χάσμα μεταξύ της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανωμένων δυνάμεων που μειώνεται, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. «Όλα αυτά πρέπει να τα επιτύχουμε διαρκώς μετασχηματιζόμενοι, δεν μπορούμε να μείνουμε οχυρωμένοι πίσω από παγωμένες ταυτότητας» είπε και αφού υπεραμύνθηκε της πρότασης του Αλ.Τσίπρα, συνέχισε: «Προτιμώ χίλιες φορές εκατό λανθασμένες αποφάσεις των ενεργών μελών σε σχέση με μια σωστή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής».