Η βύθιση του πυραυλοφόρου καταδρομικού «Moskva», της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας και ο τρόπος που προκλήθηκε η έκρηξη σε αυτό, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο και το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιτελών που άρχισαν να αναλύουν το γεγονός. Οι ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού είναι πεπεισμένοι πλέον ότι το καταδρομικό «ανατινάχθηκε» από αντιπλοϊκούς πυραύλους τους οποίους εκτόξευαν οι Ουκρανοί και εξηγούν γιατί προκρίνουν αυτήν την εκδοχή. Το μόνο που τους προβληματίζει είναι πως δεν αντέδρασαν τα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας του πλοίου, αλλά και για αυτό έχουν απαντήσεις.

Εις εξ αυτών ναύαρχος έ.α. και βουλευτής της ΝΔ, ο Διονύσης Χατζηδάκης, επιμένει, μετά από πληροφορίες που συνέλεξε, ότι το «Moskva» επλήγη από δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, ουκρανικής κατασκευής, μεταφερόμενους σε φορτηγά αυτοκίνητα που βρίσκονταν κοντά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Την ίδια εκδοχή δίνει και ανώτατος εν ενεργεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο το πλοίο να «ανατινάχθηκε» από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κατάστρωμα. Όλα ξεκίνησαν, όταν οι ουκρανικές αρχές αεραμύνης έλαβαν πληροφορίες από δορυφόρο για το πού βρίσκεται το καταδρομικό. Βρισκόταν 80 ναυτικά μίλια νοτίως των ουκρανικών παραλίων. Αμέσως έφυγαν οι εκτοξευτήρες των πυραύλων Neptune. Ήταν 3 η ώρα το πρωί. Το καταδρομικό έπλεε περιπολώντας χωρίς να αντιληφθεί τι θα συνέβαινε. Το φορτηγά με τους πυραύλους σταμάτησαν κοντά στις ακτές. Νέες συντεταγμένες δόθηκαν την τελευταία στιγμή πάλι από κάποιο δορυφόρο. Λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα εκτόξευσαν τους πυραύλους που έχουν εμβέλεια 300 χιλιόμετρα. Οι Neptunes, είναι η ουκρανική (αλλά και η ρωσική έκδοση των Εξοσέτ).

Οι δύο από τους τρεις πυραύλους έπληξαν το πλοίο. Το ανατίναξαν. Οι Ρώσοι πιάστηκαν στον ύπνο. Αλλά πώς δεν κατάλαβαν ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίο του καταδρομικού; Πρώτα απ΄όλα το κτύπημα δεν έγινε τυχαία εκείνη την ώρα, ήταν η ώρα που άλλαζε η βάρδια, κάτι που γνώριζαν οι Ουκρανοί. Δεύτερον είναι πολύ πιθανόν να παραπλάνησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας του πλοίου, κάποια drones που είχαν σταλεί για αντιπερισπασμό. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή που την δίνει ο στρατηγός έ.α. Μιχάλης Κωσταράκος, ότι η μη έγκαιρη προειδοποίηση για τους πυραύλους οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, σε επιπολαιότητα του αξιωματικού βάρδιας, σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της ναυαρχίδας και σε υποτίμηση του αντιπάλου της.

Όσον αφορά την βύθιση του «Moskva», τόσο ο ναύαρχος Χατζηδάκης, όσο και οι άλλοι στρατιωτικοί με τους οποίους μίλησα συμφωνούν ότι δεν προήλθε ούτε από την τυχαία πυρκαγιά, ούτε βεβαίως από την ταραγμένη θάλασσα. Όπως μου είπε ο κ. Χατζηδάκης δεν βυθίζεται ένα πλοίο όταν ρυμουλκείται από ένα άλλο εάν δεν έχει κτυπηθεί στις πλευρές στο ύψος τις ισάλου γραμμής, διότι μόνον έτσι έχουμε εισροή υδάτων. Τώρα εάν το Moskva μετέφερε ή όχι πυρηνικά όπλα, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που εξετάζουν πολλά κράτη.

***
Την ίδια ημέρα βυθίστηκαν Moskva και Τιτανικός

Απίστευτη σύμπτωση για την 14η Απριλίου: Τιτανικός και Moskva βυθίστηκαν ίδια μέρα, ίδια ώρα με 110 χρόνια διαφορά. Και τούτο παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολλές διαφορές στον τρόπο και τον τόπο βύθισης των δύο πλοίων, η χρονική σύμπτωση είναι εκπληκτική. Ήταν 23:27 της 14ης Απριλίου όταν τα διεθνή μέσα έβγαλαν έκτακτη είδηση πως το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στρατού της Μαύρης Θάλασσας, βυθίζεται. Ωστόσο οι τραγικές συμπτώσεις της ζωής επιβεβαιώνονται περίτρανα σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, καθώς εκείνη την ώρα πριν 110 χρόνια βυθιζόταν ένα άλλο τεράστιο πλοίο, ο Τιτάνικος.

***
Ενα Ιλιούσιν στην Αθήνα

Τι γύρευε ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροπλάνο (Ιλιούσιν), την περασμένη Τετάρτη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Πώς πήρε άδεια να προσγειωθεί τη στιγμή που απαγορεύονται οι πτήσεις ρωσικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο των χωρών μελών της ΕΕ; Η άδεια να προσγειωθεί το ρωσικό αεροπλάνο δόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες), για να παραλάβει τους 12 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν απελαθεί από την χώρα μας μαζί με τις οικογένειές τους. Συνολικά εκείνη ημέρα μπήκαν μέσα στο αεροπλάνο και εγκατέλειψαν την Ελλάδα 36 Ρώσοι και Ρωσίδες.

***
Ο Καραμανλής και οι εκλογές

Ίσως οι περισσότεροι στη ΝΔ να μην το έχουν προσέξει αλλά έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις (και οι φιλοφρονήσεις) δύο πρώην Πρωθυπουργών. Σίγουρα όμως θα είδαν την συνάντηση στο Περιστύλιο της Βουλής των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή, με τον Αντώνη Σαμαρά να τον προσφωνεί «κύριε Πρόεδρε». Ο κ. Καραμανλής δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που ο Πρόεδρος της ΝΔ τον θέλει να είναι υποψήφιο στη Μεσσηνία. Πάντως, απ΄ότι λένε οι συνομιλητές του κ. Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός θα προτιμούσε να είχαν γίνει οι εκλογές νωρίτερα, παρά στο τέλος της τετραετίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που παρέστη στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή (τον οποίο και χειροκρότησε) και η εκτίμησή του είναι ότι στην Ουκρανία πρέπει να υπάρξει το συντομότερο ένας συμβιβασμός για τη λήξη του πολέμου, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες.

***

Αμερικανοί βουλευτές πανηγυρίζουν με ελληνική σημαία

Στη Σούδα, συνέβη κάτι παράξενο. Τρεις Αμερικανοί μέλη του Κογκρέσου κρατούν την ελληνική σημαία, ωσάν πανηγυρίζουν επειδή η χώρα μας κέρδισε κάποιο ολυμπιακό άθλημα ή επειδή θεωρούν την Σούδα ως την πιο πολύτιμη βάση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Το ακόμα παράξενο είναι ότι κρατούν (επαναλαμβάνω πανηγυρικά) την ελληνική σημαία μαζί τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο; Τι είχε συμβεί; Απλούστατα οι Αμερικανοί πάνω στον ενθουσιασμό τους για τη Σούδα έκαναν, μου είπαν, μια απρόσεκτη κίνηση και έριξαν ελληνική σημαία που βρισκόταν εκεί μαζί με τις σημαίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Τότε σε ένδειξη τιμής σήκωσαν την σημαία και την κράτησαν μαζί με τον Έλληνα υπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ο μεσαίος είναι ο Αμερικανός βουλευτής Σαλούντ Καρβαχάλ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να φωτογραφηθούν όλοι μαζί με την σημαία και ήταν τόσο ικανοποιημένος για όσα είδε και άκουσε περί Σούδας που αντάλλαξε και τηλέφωνα με τον υπουργό για να τα λένε από καιρού εις καιρόν.

***
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ με φόντο τουρκική σημαία

Άλλο πάλι και τούτο. Υπάρχει μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, όπου εμφανίζεται ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν σε μια εκδήλωση της ψευδομουφτείας με φόντο μάλιστα την τουρκική σημαία. Κάτι βεβαίως που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον βουλευτή της ΝΔ Τάσο Χατζηβασιλείου (υπεύθυνο των διεθνών σχέσεων της ΝΔ), ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter αφού καυτηριάζει το γεγονός, ερωτά την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εάν γνωρίζει τις δραστηριότητες και τις επιλογές του βουλευτή του. Καλεί μάλιστα το ΚΙΝΑΛ να πάρει καθαρή θέση.

***
Η ιστορία, παλαιά και νέα, ενός συνθήματος

Η ιστορία του συνθήματος είναι λίγο – πολύ γνωστή, το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» τίθεται ως δίλημμα από τη Ρόζα Λούξεμπουργκ παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου που όλοι περίμεναν ότι θα τέλειωνε σε πέντε μήνες και κατέληξε τον Νοέμβριο του 2018 με 8,5 εκατομμύρια νεκρούς και μια συνθήκη το 1919 (Βερσαλιών) που προετοίμαζε τον επόμενο. Τη δεύτερη φορά, μπήκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο από τον Καστοριάδη και τον Λεφόρ ως τίτλος σχετικής Γαλλικής επιθεώρησης και προσδιόρισε , τους καταστασιακούς του Γκυ Ντεμπόρ, τον Γαλλικό τους Μάη του ’68 και τη μεταμαρξιστική εμμονή όπου ο καθένας ερμήνευε κατά το δοκούν το «Κεφάλαιο».

Έχει ειπωθεί ότι ο Έγκελς το σκέφτηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά τέτοια μεταφρασμένη έκδοση δεν υπάρχει στα Ελληνικά. Ακόμη και να μην το ‘γραψε, είναι όμως σίγουρο ότι το πρόταξαν μαζί με τον Μαρξ ως περιεχόμενο του επαναστατικού ξεσηκωμού μιας περιόδου όπου η Γερμανία και η Ιταλία αγωνίζονταν να συγκροτήσουν ενιαία κράτη, η Ουγγαρία να απαλλαγεί από τους Αψβούργους και η Πολωνία από τον Τσαρισμό.Τόσο φορτισμένο ιστορικά είναι εκείνο που είπε την Πέμπτη το βράδυ ο Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αρπάζοντας το σύνθημα κανονικά από τον Παπανδρέου που το είχε κάνει σημαία την προεκλογική περίοδο του 2009. Ο καθένας, κατά τον Οκτάβιο Πας, έχει τον παράδεισο που του αξίζει.

***
Άλλη μια υποψηφιότητα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές

Ενώ ο Πρωθυπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2023, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που βάζουν πολλούς σε σκέψεις. Για παράδειγμα τις προάλλες (δηλαδή έναν και πλέον χρόνο πριν από τις εκλογές) συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β Αθηνών. Χθες πάλι συναντήθηκε με τον διάδοχο του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και του ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Β3 στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Για όσους δεν κατάλαβαν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ καταρτίζονται σιγά- σιγά αλλά σταθερά…

***

Τα μαζεύει τώρα η κυρία Νούλαντ

Και μια και μιλήσαμε πιο πάνω για Αμερικανούς δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η νέα δήλωση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ. Η οποία άρχισε να μαζεύει για όσα είπε εδώ, στη Λευκωσία και την Άγκυρα, προκαλώντας έκπληξη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και απορία κυρίως στη Λευκωσία. Τότε που αποκάλεσε τον κ. Τατάρ ως… «Πρόεδρο», τότε που αναφέρθηκε για τον αγωγό EastMed. Αυτή τη φορά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, επιχείρησε να τα διορθώσει λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιμένουν να εγκαταλειφθεί ο αγωγός EastMed, απλώς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ενεργειακές εξελίξεις, η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να ληφθεί από τις εμπλεκόμενες χώρες, είπε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ (για την ενέργεια). Επιπλέον ανάφερε ότι η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών, και είπε ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πώληση F-16 στην Τουρκία. Το ερώτημα είναι πώς και γιατί αποφάσισε η κυρία Νούλαντ να τα μαζέψει.

***

Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο

Μια εκδήλωση μεγάλης σημασίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, που προήδρευσε εκ προσώπου της ΑΘΠ της ενωτικής συνόδου που εξέλεξε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και συγκρότησε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μιλώντας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών «Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο υπό το φως του πολέμου» χαρακτηρισε τον πόλεμο, άδικο και αήθη πόλεμο της Ρωσίας κατά ενός ελεύθερου κράτους, της Ουκρανίας, και τόνισε πως έχουμε μια πάλη μεταξύ ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και μια ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο κ. Εμμανουήλ σημείωσε πως ο πόλεμος δεν έχει βάση εκκλησιαστική αλλά πολλά από όσα λέει και πράττει ο Β. Πούτιν βασίζονται σε θεωρίες που έχει αναπτύξει ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων, ότι η ορθοδοξία οφείλει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια ορθοδοξία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια άλλη ορθοδοξία του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες των νατοϊκών χωρών της Βαλκανικής και της Κ. Ευρώπης που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο θα αναγκαστούν να το κάνουν γιατί τώρα πλέον είναι προφανές ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπραξε ορθώς, ενώ παραλλήλισε τα καταφύγια της Ουκρανίας με τις πρωτοχριστιανικές κατακόμβες στις οποίες θα ενωθούν οι ορθόδοξοι Ουκρανοί ως θύματα του πολέμου. Θα καταστεί μια ενιαία Εκκλησία των σύγχρονων κατακομβών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης και ο ομότιμος Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Κονιδάρης