Στον ρυθμό των εκβιασμών του Πούτιν ζει η εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο Ευρώπη. Οσοι χαρακτήριζαν «κούφιες» τις απειλές του ρώσου προέδρου ότι θα έκλεινε τις στρόφιγγες την Παρασκευή, αν οι «εχθρικές χώρες» δεν πλήρωναν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, δικαιώθηκαν. Ομως η αστάθεια και η σύγχυση παραμένουν και οι εκβιασμοί του Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και αν μερικοί θεωρούν ότι είναι μπλόφα, ταρακουνούν την ενεργειακή αγορά.

Νέα προθεσμία για τις πληρωμές

Η προθεσμία του εκβιασμού «αναβάλλεται» για τα μέσα Απριλίου ή ακόμη και τον Μάιο, γιατί τότε αναμένονται οι πρώτες πληρωμές ρωσικού αερίου μετά την εντολή του Κρεμλίνου να γίνονται σε ρούβλια. Αναλυτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η νέα διευθέτηση θα είναι πάνω-κάτω η ίδια με την παλαιά. Οπως φαίνεται, οι αγοραστές του ρωσικού αερίου, αντί να πληρώνουν τα χρήματα σε τράπεζα της χώρας τους και εκείνη να τα μεταφέρει σε ρωσική, θα πληρώνουν απευθείας σε ρωσικές «τσέπες» – το οποίο δεν είναι βέβαιο αν θα το δεχθούν οι Δυτικοί. Αλλοι δεν αποκλείουν να σκληρύνει τη στάση του ο ρώσος πρόεδρος.

Για να ισορροπήσουν την ενεργειακή αγορά, οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά τους, ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα επί έξι μήνες. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, περισσότερες από 30 χώρες θα αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα εθνικά τους αποθέματα σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές. Αλλά δεν είναι σαφές αν όλες οι χώρες θα αποδεσμεύσουν τα αποθέματά τους ταυτοχρόνως και πόσα θα είναι αυτά – θα αποφασιστεί μάλλον τις επόμενες ημέρες – και τελικά δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε και δη να καταλάβουν μια βασική πόλη πέραν της Χερσώνας, στα περίχωρα της οποίας οι Ουκρανοί καταγράφουν τις τελευταίες ώρες νίκες

«Οχι» από χώρες της ΕΕ και του G7

Ο ρώσος πρόεδρος αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους την Πέμπτη, λέγοντας ότι από την επομένη, 1η Απριλίου, οι πληρωμές έπρεπε να γίνονται σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματούσε τη ροή του ρωσικού αερίου. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών της ΕΕ και του G7 απέκλεισαν την περίπτωση να πληρώσουν σε ρούβλια αφού τα συμβόλαιά τους αναφέρουν ότι οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ ή δολάρια.  Πολλοί αναλυτές δεν πήραν στα σοβαρά τον εκβιασμό του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι το κλείσιμο της στρόφιγγας δεν συμφέρει τη Ρωσία διότι θα μειώσει τα έσοδά της κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Την 1η Απριλίου, η ροή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά κατά ορισμένους αυξήθηκε κιόλας. Πάντως λειτουργούσαν κανονικά και οι τρεις αγωγοί που μεταφέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη – ο Nord Stream1 διά μέσου της Βαλτικής Θάλασσας, ο αγωγός που οδηγεί στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας και ο Γιαμάλ – Ευρώπη από τη Λευκορωσία στη Γερμανία μέσω Πολωνίας.

Λογαριασμός στην Gazprombank

Το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορίζει ότι οι ξένοι αγοραστές του ρωσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank, η οποία έχει εξαιρεθεί μέχρι στιγμής από τις κυρώσεις, να καταθέτουν εκεί το ποσό σε ευρώ ή δολάρια και η τράπεζα θα τα μετατρέπει σε ρούβλια.  Ο «εκβιασμός του Πούτιν», όπως τον χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, αποσκοπεί στο να στηρίξει το ρούβλι, που είχε καταβαραθρωθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και εν μέρει το έχει καταφέρει: το ρωσικό νόμισμα ανέκτησε μεγάλο μέρος της αξίας του. Αποσκοπεί επίσης στο να σπάσει τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν παγώσει τα χρήματα ρωσικών τραπεζών στο εξωτερικό. Αλλοι πιστεύουν ότι στόχος είναι να προστατευτεί η Gazprombank από τυχόν μελλοντικές κυρώσεις.

Στο Κατάρ για λύση οι Γερμανοί

«Είναι σημαντικό να μη δείξουμε ότι υποκύπτουμε στον εκβιασμό του Πούτιν» πρόσθεσε ο κ. Χάμπεκ τονίζοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν κατάφερε να διασπάσει την Ευρώπη. Ομως η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους πολίτες και τις βιομηχανίες ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να μπει δελτίο στην ενέργεια, ενώ ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε πρόσφατα το Κατάρ όπου πραγματοποίησε συμφωνία για την προμήθεια ενέργειας προκειμένου να αρχίσει να απαγκιστρώνεται η χώρα του από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η κίνηση αυτή του Βερολίνου για γρήγορες διμερείς λύσεις ενόχλησε ορισμένους στην ΕΕ που θεωρούν ότι υπονομεύει τις συλλογικές ευρωπαϊκές προσπάθειες για εναλλακτικές προμήθειες ενέργειας.