Σε οριακή κατάσταση θα βρεθεί το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, ενώ το ενεργειακό κόστος αναμένεται να πάρει κι άλλο φωτιά.

Με αυτά τα λόγια κάνουν στον ΟΤ αρμόδιοι παράγοντες την προβολή της εγχώριας αγοράς ενέργειας και κατ’ επέκταση και της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων από τη στιγμή που θα εκλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου 36% με 40% των εισαγωγών του συγκεκριμένου καυσίμου.  

Οι ίδιες πηγές συνιστούν «ψυχραιμία» και δηλώνουν πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας χωρίς βέβαια να αποκλείουν και άλλες έκτακτες παρεμβάσεις οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη συνολική διαθεσιμότητα αερίου στη διεθνή αγορά καθώς και από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Έκτακτο σχέδιο

Στο απευκταίο σενάριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ έχουν ετοιμάσει το Plan B. Αν η Μόσχα κόψει την παροχή τότε αυτόματα η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας κινείται σε οριακή κατάσταση και ιδίως της ηλεκτροπαραγωγής, η οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο.

Θα απαιτηθούν επιπρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ο ανεφοδιασμός των τριών δεξαμενών θα πρέπει να είναι αδιάλειπτος κάθε μήνα με πρόσθετα μηνιαία φορτία της τάξης της 1 Τερραβατώρας. Ήδη έχουν γίνει σχετικοί προγραμματισμοί για τον Απρίλιο.

Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη θα πρέπει να λειτουργούν με φειδώ…, ώστε να είναι διαθέσιμες σε ακραίες καιρικές συνθήκες τους θερινούς μήνες.

Πέραν αυτών μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, όπως της ΔΕΗ και της εταιρείας ΗΡΩΝ θα λειτουργήσουν με καύσιμο το πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.  

Τέλος, σύντομα θα ληφθεί και η τελική απόφαση του ΔΕΣΦΑ για την εγκατάσταση μίας ακόμη πλωτής δεξαμενής LNG.

Πηγή ot.gr