Η ανάγκη για κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι σημαντική. Δεν περιορίζει όμως τις ευθύνες του πρωθυπουργού, ο οποίος, με τις επιλογές του για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, κατάφερε εν μέσω κρίσης να αυξηθεί η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την σύνοδο των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, στην οποία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, σημείωσε πως «έστω και καθυστερημένα, ανακάλυψε την κερδοσκοπία και την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «οι συντηρητικές ιδεοληψίες της οδηγούν σε νέες ανισότητες και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

«Η απάντησή μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «είναι η επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο θα πληρώνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, όπως πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έχουν ήδη εφαρμόσει οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας, με τους οποίους συνομίλησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης».

Και κατέληξε: «Το κόστος της κρίσης είναι άδικο να το πληρώνουν μόνο οι πολίτες, την ώρα που οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας εμφανίζουν υπερκέρδη».