Mπαράζ επαφών με μέλη της ευρωομάδας των σοσιαλιστών προκειμένου να συνδιαμορφώσει την κατεύθυνση της λήψης των αποφάσεων της ευρωπαϊκή επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών είχε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης που βρίσκεται από χθες στο Στρασβούργο και μίλησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου με την συμμετοχή του Επιτρόπου κ. Φρανς Τίμερμανς, μεταξύ άλλων ζήτησε :

-την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που υφίστανται οι καταναλωτές

-τη ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν

-την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των Κρατών Μελών και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι σχετικά ενεργειακά απομονωμένη

-στοχευμένα μέτρα ώστε ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι να μπορούν να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες καθώς και

-φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένο να κρατήσει ψηλά το θέμα της προστασίας των καταναλωτών από τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η συντηρητική Κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη γιατί απέτυχε να κάνει έστω και το ελάχιστο για την προστασία των καταναλωτών: ακόμη και η πενιχρή επιδότηση των λογαριασμών καθυστερεί απελπιστικά. Καμία ρύθμιση στην αγορά και κανένας έλεγχος των τιμών. Εδώ και πολλές εβδομάδες ζητούμε την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμούς ρεύματος, ώστε οι πάροχοι να επωμιστούν ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων. Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να μειωθεί το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Και να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή του ενεργειακού μας μίγματος. Να σταματήσουμε να είμαστε υπερεξαρτημένοι από το φυσικό αέριο επενδύοντας στις ΑΠΕ, με ενεργειακές κοινότητες και ένα δίκτυο υψηλής διαδυνδεσιμότητας. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος.

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη

Σε ότι αφορά τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη το Κίνημα Αλλαγής τοποθετείται θετικά για τη συνάντηση, επισημαίνει όμως ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμπεφωνημένη ατζέντα.

«Επί της αρχής, οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι απολύτως θετικό να είναι ανοιχτοί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Από την άλλη όμως πλευρά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την τρέχουσα συγκυρία, αυτό περιλαμβάνει μια ατζέντα συμπεφωνημένη, που έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο αν θέλετε επίπεδο. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Και δεύτερον: δεν θα υπάρχουν -αν θέλετε- «λαγοί», που θα βγαίνουν, όπως οι δηλώσεις του κυρίου Τσελίκ και επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά την τουρκική ανθρωπογεωγραφία, ο «Χ» κύριος Τσελίκ, δεν λαμβάνει μόνος του μια τέτοια πρωτοβουλία» δήλωσε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωτήρης Σέρμπος.