Οι Έλληνες της Μαριούπολης, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open,  είναι στην καρδιά της εμπόλεμης ζώνης. «Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Παραμένει σε λειτουργία το Προξενείο μας εκεί, επιστρέφει και ο Πρέσβης στην περιοχή. Οι προξενικές μας Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το ελληνικό στοιχείο. Το Υπουργείο Εξωτερικών καθημερινά έχει επικοινωνία με τις προξενικές μας Αρχές εκεί», ανέφερε.

Για την απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη τόνισε πως τα πράγματα πήγαν καλά και «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, μέσα στο πλαίσιο του εφικτού, διότι μιλάμε για πόλεμο, να κάνουμε αυτά που πρέπει για να προστατέψουμε τους ανθρώπους μας και να τους παράσχουμε όποια συνδρομή οι ίδιοι θελήσουν μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης πως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους ναυτικούς μας και σημείωσε πως όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος στην εστία του πολέμου, τόσο πιο εύλογη είναι η ανησυχία των συγγενών του των ίδιων των ανθρώπων που είναι εκεί.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντα ανοιχτοί. «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι πάντοτε έτοιμος να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο. Είναι γνωστές και πολύ συγκεκριμένες ποιες είναι οι διαφορές μας και ποιος είναι ο τρόπος αναζήτησης της διευθέτησής τους. Από εκεί και πέρα είναι, επίσης, γνωστό ότι η χώρα έχει με το μέρος της τις διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, ισχυρές συμμαχίες. Η χώρα έχει ανεβεί πολλά σκαλοπάτια σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του γεωπολιτικού της αποτυπώματος τα δύο τελευταία χρόνια, με τις συμμαχίες και με τις συμφωνίες που έχει συνάψει, με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης, όχι για να συμπεριφέρεται αλαζονικά ή αναθεωρητικά, αλλά για να είναι απόλυτα ξεκάθαρο παντού ότι θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά μας δίκαια και, δεύτερον, ότι η χώρα θέλει να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο. Και το ίδιο αναζητά και από την απέναντι πλευρά», σημείωσε.

Για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία δήλωσε πως η χώρα έκανε το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο και τόνισε ότι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας η Ελλάδα έχει και νου και γνώση. «Mε μεθοδικότητα, με πολύ ουσιαστικό τρόπο, η πολιτική της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια μας έχει οδηγήσει να μην εγκλωβιζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, πρωτοστατώντας και στην καινούργια αρχιτεκτονική της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και βεβαίως πάντα υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας δίκαια», υπογράμμισε.

Παράλληλα δήλωσε πως χώρες οι οποίες ήταν παραδοσιακά ουδέτερες, έχουν πάρει απέναντι σε αυτό τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας, ήδη πολύ καθαρή θέση, όχι μόνο στην καταδίκη στα λόγια, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη στήριξη του ουκρανικού λαού.

«Νομίζω και η ίδια η Τουρκία έχει πάρει τα μηνύματα, ότι τέτοιου είδους προσπάθειες αμφισβήτησης διεθνών Συνθηκών και Διεθνούς Δικαίου, δεν περνούν απαρατήρητες και ότι δεν είναι διατεθειμένος ο πολιτισμένος κόσμος, ο δυτικός κόσμος, οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ να τους ανεχθούν. Να συμπληρώσω, δε εδώ, ότι τη στιγμή που η χώρα χρειάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια τη συνδρομή της Ε.Ε., των εταίρων μας εκεί, και μιλώ για την ασύμμετρη απειλή στον Έβρο, για την απόπειρα εισβολής προσφύγων – μεταναστών τότε, που είχε οργανωθεί από την τουρκική πλευρά, υπήρχε στήριξη από την ευρωπαϊκή πλευρά», συμπλήρωσε.

Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η χώρα έχει, με τη θέση και τη στάση που έχει πάρει, τιμήσει το ρόλο της απέναντι στην ανάγκη για σταθερότητα, για ειρήνη, για Δημοκρατία. Βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που τούτη την ώρα κινδυνεύει η ζωή τους, των αμάχων που πηγαίνουν στα καταφύγια για να γλιτώσουν τη ζωή τους, βρίσκεται στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό έπρεπε να κάνει η χώρα και αυτό μπορεί να αξιοποιήσει οποτεδήποτε χρειαστεί, αν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση. Όμως, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο κόσμος έχει έναν φόβο, μια ανησυχία για την ασφάλεια ευρύτερα, βλέπει στην ήπειρό μας σκηνές πολέμου. Η χώρα δεν βρίσκεται εκεί, δεν είναι αδύναμη, δεν είναι μόνη της, δεν είναι φτερό στον άνεμο και αυτό δεν έχει γίνει στην τύχη. Η Ελλάδα έχει δυναμώσει πάρα πολύ».

Για τις ανατιμήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση θα είναι σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να περιορίσουν, όχι να μηδενίσουν τις πολύ δυσμενείς εξελίξεις και επιρροές που έχει και ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, στη ζωή της ελληνικής κοινωνίας, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών και κυρίως των πιο αδύναμων.

«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο. Υπάρχουν δυσκολίες – ενδεχομένως έρχονται ακόμη δυσκολότερα – και δεν υπάρχει εργαλείο ή πολιτική ή Κυβέρνηση στον κόσμο, που να πει ότι θα μηδενίσει τις συνέπειες. Επειδή, λοιπόν, οι συνθήκες είναι έκτακτες, οφείλουμε δύο πράγματα: Πρώτον, να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο, να μην του λέμε ψέματα, ούτε να του τάζουμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Και δεύτερον, να μην καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.  Έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο δις η στήριξη που δίνουμε για την αναχαίτιση μέρους των ενεργειακών ανατιμήσεων. Και τώρα, όπως και χθες είπε ο Πρωθυπουργός, ερχόμαστε με επιπλέον μέτρα στήριξης, κυρίως στους πιο ευάλωτους. Πολύ σύντομα, εντός του Μαρτίου, θα είμαστε έτοιμοι να πούμε πιο συγκεκριμένα και για το ύψος και για την περίμετρο. Ο Πρωθυπουργός και τα έχει αναγνωρίσει και τα έθιξε χθες και πήγε και βήματα παραπέρα. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια στη στέγαση, είναι πράγματα που δυσκολεύουν τη ζωή τους παραπάνω. Είναι πολιτική στήριξης που έρχεται δίπλα σε μια πολιτική φοροελαφρύνσεων, που με συνέπεια εφαρμόζουμε το τελευταίο διάστημα. Μια πολιτική που οδηγεί σε μια έμμεση αύξηση του εισοδήματος», επισήμανε.

Τέλος ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της χώρας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα, λοιπόν, εάν της ζητηθεί υποστηρικτικά να στείλει κάποιες δυνάμεις τις οποίες ήδη έχει δεσμεύσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό Νατοϊκή διοίκηση, θα το κάνει στις χώρες που είναι να πάνε. Δηλαδή, υποστηρικτικά στη Ρουμανία ή στη Βουλγαρία. Πάντοτε λέω υποστηρικτικά. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει κανείς όταν συμμετέχει σε μία Ένωση ή Διεθνή Οργανισμό. Προφανώς, όταν συμβαίνει σε καιρούς ήρεμους, καταλαβαίνει κανείς ότι θα συμβαίνει και σε καιρούς που υπάρχουν εντάσεις. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα πολεμήσουν Έλληνες στρατιώτες ή θα πάνε ελληνικά ελικόπτερα, αεροπλάνα ή οτιδήποτε άλλο στο μέτωπο του πολέμου», ξεκαθάρισε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ