Εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης και Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί. Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή, η οποία έχει φαίνεται ότι έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα, οδήγησε στην απόφαση απομάκρυνσης μέρος του προσωπικού, του συνόλου των δημοσιογράφων που στεγάζονταν στο Προξενείο αλλά και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν.

Στην απόφαση για απομάκρυνση των Ελλήνων συνετέλεσαν οι ρωσικές ανακοινώσεις ότι σήμερα θα υπάρχει ανοιχτός ανθρωπιστικός διάδρομος ώστε να αποχωρήσουν πολίτες από την Μαριούπολη προς τα δυτικά, με προορισμό την Ρουμανία και την Μολδαβία. 

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση απομάκρυνσης θα πραγματοποιηθεί οδικώς (με ίδια μέσα) με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο. Ο προγραμματισμός είναι να μετακινηθεί η πομπή προς την πόλη Ζαπορίζιε και από εκεί -εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες- να κατευθυνθούν στα ουκρανομολδαβικά σύνορα, όπου θα βρίσκεται η πρέσβης της Ελλάδας στην Ρουμανία, Σοφία Γραμματά. 

Οι συμπατριώτες μας θα κληθούν να διανύσουν περί τα 1000 χιλιόμετρα για να φτάσουν από την Μαριούπολη στην Μολδαβία. Οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται για έκτη μέρα σχεδόν σε όλη την ουκρανική επικράτεια καθιστούν την εκκένωση των Ελλήνων επικίνδυνη αλλά απαραίτητη. 

Σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης θα συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς ο Έλληνας Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει κανονικά στην θέση του.

Σώοι και αβλαβείς 

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα έφτασαν στην Αθήνα αεροπορικώς 50 Έλληνες και Κύπριοι από την Ρουμανία, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν από την Ουκρανία. Για την επιστροφή τους στην Ελλάδα ναυλώθηκε ειδική πτήση.

Για «μια κοινή επιχείρηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών από Οδησσό και Κίεβο, οδικώς μέχρι τη Ρουμανία και από εκεί με τη ναυλωμένη πτήση φτάνουν εδώ» έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο.

«Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει ασφάλεια στο πεδίο. Να διασφαλίζεται ο τρόπος, έτσι ώστε με ασφάλεια να φεύγουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό έγινε, έφτασαν στη Ρουμανία και ναυλώθηκε ειδική πτήση για να έρθουν τώρα στην Ελλάδα. Τώρα φτάνουν εδώ, τελειώνει έτσι με θετικό τρόπο αυτή η περιπέτεια τους» πρόσθεσε υφυπουργός.