Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η χώρα μας είναι μία από τις εφτά χώρες που έχουν ήδη απαντήσει στην έκκληση του πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελίνσκι  για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να συνδράμουν στην ρωσική εισβολή.

Η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας, σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στέλνει πυρομαχικά, τουφέκια τύπου Καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Λιθουανία

Το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε tweet το πρωί της Κυριακής ότι στρατιωτική βοήθεια από τη χώρα της Βαλτικής έφτασε στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην αγαπημένη μας φίλη Ουκρανία», αναφέρεται στο μήνυμα.

Η Γαλλία

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη απόψε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές Αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η Ολλανδία

Η Ολλανδία έκανε γνωστό ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι Βερολίνο και Άμστερνταμ εξετάζουν την από κοινού αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.

Η Γερμανία

Την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε και η Καγκελαρία.

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Twitter.

Το Βέλγιο

Το Βέλγιο στέλνει καύσιμα και πολυβόλα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντερ Κρόο σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Ουκρανία ζήτησε από το Βέλγιο ποσότητα καυσίμων για να προμηθεύσει τα στρατεύματά της. Η χώρα μας έχει δεχθεί και θα παράσχει 3.800 τόνους καυσίμων.

Το Βέλγιο θα προμηθεύσει επίσης 2.000 πολυβόλα στον ουκρανικό στρατό. Η περαιτέρω ανάλυση των αιτημάτων συνεχίζεται» σημείωσε ο κ. Ντε Κροο.

Η Ρουμανία

Η Ρουμανία  θα στείλει προμήθειες και εξοπλισμό αξίας τριών εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και έχει προσφερθεί να φροντίσει τραυματίες σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταν Καρμπουνάρου.

Οι προμήθειες που θα σταλούν περιλαμβάνουν καύσιμα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα και νερό, πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ο Προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες χθες Σάββατο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή.

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκειν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.