Για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια έκανε λόγο ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Λέναρσιτς.

Την ίδια ώρα ο γερμνός υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε πως η ΕΕ συμφώνησε ομόφωνα να υποδέχεται ουκρανούς πρόσφυγες έως και τρία χρόνια χωρίς να τους ζητά να υποβάλουν πρώτα αίτηση ασύλου.

300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων πολιτών.

«Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει έχουν βιομετρικό διαβατήριο που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν», επισήμανε η κ. Γιόχανσον και ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η ΕΕ».

Εξετάζεται η ενεργοποίηση της Οδηγίας περί Προσωρινής Προστασίας η Ε.Ε.

Επιπλέον ως αντίδραση στο νέο προσφυγικό κύμα το Συμβούλιο αποφάσισε να εξετάσει την ενεργοποίηση της Οδηγίας περί Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Directive), η οποία εγκρίθηκε το 2001 για την αντιμετώπιση καταστάσεων μαζικής εισροής εκτοπισμένων ατόμων. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι θα παρουσιάσει τη σχετική πρόταση της Κομισιόν την προσεχή Πέμπτη, όταν το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου. Όπως ανέφερε, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου στήριξαν την ενεργοποίηση της Οδηγίας, αν και ορισμένοι υπουργοί έθεσαν το ερώτημα μήπως είναι πρόωρη μια τέτοια κίνηση. Η διάρκεια ισχύος της Οδηγίας μπορεί να επεκταθεί ως τρία χρόνια.

Ενισχυμένα μέτρα αλληλεγγύης από ορισμένους υπουργούς

Η κ. Γιόχανσον ανέφερε ότι περιλαμβάνονται προβλέψεις «εθελοντικής αλληλεγγύης» στην Οδηγία (μετεγκατάστασης προσφύγων μεταξύ κρατών-μελών). Ορισμένοι υπουργοί, ωστόσο, όπως είπε, ζήτησαν ενισχυμένα μέτρα αλληλεγγύης, ενώ άλλοι εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ώστε να θεσμοθετηθεί (μεταξύ άλλων) ένας μόνιμος μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση. Η κ. Γιόχανσον εξέφρασε την ελπίδα η νέα κρίση να αποτελέσει θρυαλλίδα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο, το οποίο η Κομισιόν παρουσίασε το Σεπτέμβριο του 2020.