Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο και ενίσχυση καταναλωτικής εμπιστοσύνης «βλέπει«» το ΙΟΒΕ, σε σχετική έκθεσή του για τη βιομηχανία.

Το ΙΟΒΕ διαπίστωσε άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 116,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 109,1 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο και οριακή ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 0,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Σε αυτό τον τομέα παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος 8,6% κατ’ έτος στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 2,3% στην Ευρωπαίκή Ένωση των 27.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Ως προς τις εξαγωγές βιομηχανίας παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος κατά 27,5% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ κατεγράφη αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,4 δισ. ευρώ, από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το ποσό ένα έτος πριν.

Στα της ενέργειας, το ΙΟΒΕ διαπίστωσε νέα άνοδο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021, κατά 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική ενίσχυση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent, κατά 68,7%, στα 70,8 δολάρια το βαρέλι, το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Άνοδος για τον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας βιομηχανίας, κατά 14,5% την ίδια χρονιά.

Συμπερασματικά το ΙΟΒΕ λέει ότι η αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής φαίνεται να προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεταβολές στις τιμές
εισαγωγών.

Ανάμεσα στους κλάδους της βιομηχανίας, η υψηλότερη άνοδος του κόστους παραγωγής το 2021 σημειώθηκε στον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα βασικά μέταλλα, με 15,2% και 11,5%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.