Η τουρκική εφημερίδα περιγράφει την ιστορία του μηχανισμού των Αντικυθήρων, τη σχέση του με τους Αρχαίους Ελληνες, τις επιστημονικές ερμηνείες γι’ αυτόν τον μηχανισμό, αλλά προσδιορίζει γεωγραφικά την περιοχή με χάρτη που δείχνει την απόστασή της από την Τουρκία (στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, αλλά και στο τέλος του με τη λεζάντα: Βρέθηκε 375 χλμ μακριά από την Datça – Ντάτσα, παραθαλάσσια πόλη και χερσόνησος στη νοτιοανατολική Τουρκία).

«Μολις 375 χλμ…»

Γράφει συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα στον τίτλο της:

«Βρέθηκε 375 χλμ μακριά από την Ντάτσα: Μια εκπληκτική ανακάλυψη που θα αλλάξει την ιστορία».

Και στον πρόλογο σημειώνει:

«Μόλις 375 χλμ. από την Τουρκία, βαθιά μέσα στη θάλασσα, το μυστηριώδες ναυάγιο κρατά το μυστικό του. Σύμφωνα με κάποιους αυτό το εύρημα θα ξαναγράψει την ιστορία της τεχνολογίας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο μηχανισμός, που ρίχνει φως στην τεχνολογική δύναμη των Αρχαίων Ελλήνων, μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό μηχανισμό τροχού».

Με επίκεντρο την Τουρκία

Μέσα στο κείμενο αναφέρει μια φορά το «ελληνικό νησί των Αντικυθήρων» και ότι ο μηχανισμός εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στην Ελλάδα, αλλά ο γεωγραφικός προσδιορισμός γίνεται με επίκεντρο την Τουρκία (χάρτης, κάτω).

Πηγή: yenisafak.com, tourkikanea.gr