Ετυχε τις προηγούμενες ημέρες να ακούσουμε πράγματα και θαύματα για τον χώρο της Δικαιοσύνης. Η εικόνα που μας μεταφέρθηκε μόνο κολακευτική δεν είναι. Η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν έως τραγική. Η κατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο περιγράφεται, στην κυριολεξία, με μελανά χρώματα. Η διεκδικούμενη από όλους ταχεία απονομή της δικαιοσύνης δεν σκοντάφτει απλώς στη «χαρτούρα» που μεσουρανεί στον κύκλο της Θέμιδας, ακόμη και σε τούτους τους καιρούς της ψηφιακής επανάστασης.
Οπως μας πληροφόρησαν, η επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση του τομέα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, θα αναδείξει το μέγα διαρθρωτικό πρόβλημα που βαραίνει τον δικαστικό κλάδο και πηγάζει κατά βάση από τη σύνθεσή του. Οσο και αν ακούγεται σοκαριστικό, στο δικαστικό σώμα, μαζί με εξέχουσες, είναι αλήθεια, προσωπικότητες, συνυπηρετούν και δικαστές με εμφανείς ανεπάρκειες και αδυναμία απονομής δικαίου. Υπάρχουν πρόσωπα που έχουν μήνες να εκδώσουν έστω μια απόφαση, είτε επειδή αντιμετωπίζουν ψυχολογικού τύπου προβλήματα, είτε επειδή δεν έχουν τη γνώση και την κατάρτιση να απονείμουν δίκαιο, είτε επειδή απλούστατα δεν είναι επιμελείς ή, ακριβέστερα, επειδή κοινώς βαριούνται, όπως μας μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά. Με αποτέλεσμα χιλιάδες υποθέσεις να σαπίζουν στην κυριολεξία στα υπόγεια των δικαστικών μεγάρων και οι πολίτες να περιμένουν επί ματαίω τη διεκπεραίωσή τους. Επιπλέον όσοι γνωρίζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης δεν κρύβουν ότι και η ποιότητα πολλών αποφάσεων ελέγχεται και η διαφθορά επίσης μόνο σπάνια δεν είναι στο Σώμα. Η χειρότερη ωστόσο διαπίστωση είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει έλεγχος, ούτε καν υποτυπώδης αξιολόγηση. Οσο δεν ενσωματώνονται στοιχεία ελέγχου και αξιολόγησης του έργου των δικαστών μην περιμένετε καμία πρόοδο.Το δυστύχημα είναι ότι ο συντεχνιασμός κυριαρχεί στον κλάδο και δεν επιτρέπει ούτε καν απόπειρες εξυγίανσης. Οποιοι τις επιχείρησαν βρέθηκαν απέναντι σε έναν τοίχο συντεχνιασμού που μόνο με πολιτική σύγκρουση γενναία και αποφασιστική θα γκρεμιστεί…
Οφείλουμε ωστόσο μια διευκρίνιση. Η παραπάνω περιγραφή ουδεμία σχέση έχει με εκείνα που φαντασιώνεται ο αψύς Κρητικός του κ. Τσίπρα. Δεν στοχεύει στην κατάληψη δηλαδή της Δικαιοσύνης και στην υποταγή της στο κόμμα, παρά την απελευθέρωση και την εξυγίανσή της επιδιώκει. Περιττό δε να πούμε ότι όσοι διεκδικούν την αναγέννηση της Θέμιδας πιστεύουν ακράδαντα ότι το παρόν κατάντημα είναι απότοκος άθλιων παρεμβάσεων που κατά καιρούς επιχειρήθηκαν στον πολύπαθο και ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης.
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Βούτσιτς και Πελόζι
Επειτα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς στην Αθήνα και τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς στο Ζάγκρεμπ την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Τετάρτη στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στις 23 του μηνός θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Βουκουρέστι, ενώ θα έχει παρεμβληθεί η συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αφρικής, στις 17-18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Στις 18 του μηνός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Μόναχο, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη Ασφαλείας. Εκεί θα είναι μεταξύ των κύριων ομιλητών σε ένα πάνελ, με θέμα την υπονόμευση των αρχών της δημοκρατίας παγκοσμίως, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ενώ θα έχει και πολλές άλλες συναντήσεις, πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ο Μπογδάνος βάζει πλώρη για τον δήμο της Αθήνας
Κινητικότητα μαθαίνω ότι υπάρχει στα δεξιά (και ακόμα δεξιότερα) της ΝΔ αυτή την περίοδο εν όψει των επερχόμενων εκλογών αλλά και των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα σε πλειάδα προσώπων και περιθωριακών σχημάτων που ψάχνονται να δημιουργήσουν νέο φορέα είναι και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που βάζει πλώρη και για τον δήμο της Αθήνας. Με σύνθημα «Το επόμενο βήμα: Ο δήμος της Αθήνας», ο κ. Μπογδάνος, κατά τις πληροφορίες μας, έχει πάρει την απόφαση να αντιπαρατεθεί στον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη, πιστεύοντας ότι μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο. Καταπώς διατυμπανίζει, θα είναι μια μάχη ανάμεσα σε έναν «πρίγκιπα» και σε έναν «υπηρέτη» του λαού, όπως αυτοπροσδιορίζεται. Θεωρεί ότι θα τύχει ευρύτερης υποστήριξης και αραδιάζει πλήθος επαφών με μικρά δεξιά σχήματα όπως το Ρεύμα, ο ΛΑΟΣ, οι Ελεύθεροι Ανθρωποι, οι ΡΙΖΕΣ, το Αρδην, η Επιτροπή Ελληνισμού, το ΔΙΕΣΥ και άλλα άγνωστα σε εμάς και στους περισσότερους.
Συζήτηση για την Κοινωνική Ευρώπη του 21ου αιώνα
Μια αίσθηση από τον ανοιξιάτικο άνεμο που πνέει στα πανιά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (νέας κοπής) τον τελευταίο καιρό αναμένεται να αισθανθούμε και στη χειμωνιάτικη Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου (18.00), όπου τρεις σημαντικές κυρίες (και φίλες) του Νότου θα συζητήσουν για το μέλλον της Κοινωνικής Ευρώπης και ιδιαίτερα για την αναγκαία ανάκαμψη μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση. Στο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου του Economist World Ahead 2022 Gala θα βρεθούν η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας Ανα Μέντεζ Γκοντίνιο και η πρόεδρος της ειδικής ευρωπαϊκής επιτροπής της Κομισιόν για το Κοινωνικό Κράτος (πρόεδρος του Δικτύου, πρώην υπουργός και επίτροπος) Αννα Διαμαντοπούλου. Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι το έργο τους σχετικά με τον σχεδιασμό της ανάκαμψης, ισχυροποίησης και αντοχής του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, οι διοργανωτές πάντως έχουν ήδη επιλέξει από μια ανθοδέσμη κόκκινα τριαντάφυλλα – σήμα κατατεθέν του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού – για τις τρεις ομιλήτριες.
Ο Γιάννης Μανιάτης σε ειδική αποστολή
Με απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης ορίστηκε εκπρόσωπός της στην πανευρωπαϊκή ομάδα Επιστημονικών Ακαδημιών, που θα μελετήσουν «Το Μέλλον του Φυσικού Αερίου». Στη μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, θα αναλυθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ και ασφαλώς και την Ελλάδα, όπως: η χρησιμότητα του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση, οι ανάγκες για ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, οι γεωπολιτικές εξαρτήσεις της ΕΕ από χώρες-προμηθευτές, η σημασία των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων, ο ρόλος των αγωγών NordStream 2 και EastMed, η συμμετοχή στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η συμβολή στην παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου, κ.ά. Ολοι καταλαβαίνουμε πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές και εθνικές αποφάσεις ένα πόρισμα που θα έχει τις πιο βαριές υπογραφές της ΕΕ. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Μανιάτης, σε ένα τόσο υψηλού επιστημονικού επιπέδου forum, θα χρειαστεί να δώσει σκληρές μάχες σε πολλά επίπεδα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και όλα αυτά που ο ίδιος έχει επισημάνει για τα λάθη της ΕΕ στην αρθρογραφία του και στο «Βήμα». Να του ευχηθούμε καλή επιτυχία.
Στο Harvard, αλλά μέσω… Skype βρέθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτογραφία) την περασμένη εβδομάδα, και μάλιστα ως καλεσμένος για να παρουσιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους. Να θυμίσω ότι ο Πιερρακάκης είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου και αυτή τη φορά ήταν καλεσμένος στο Harvard Kennedy School από τον David Eaves που είναι από τους πιο γνωστούς experts στη χρήση της τεχνολογίας από τα κράτη. Οι φοιτητές ενθουσιάστηκαν, αλλά έδειξαν και πάρα πολύ μεγάλη περιέργεια για το αντικείμενο του έλληνα υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για την ακρίβεια, ήθελαν να μάθουν τη δομή του υπουργείου αλλά και το πώς μπορεί να αλληλεπιδρά με τα άλλα υπουργεία. Εμαθα, πάντως, ότι ρώτησαν και για την ομάδα του Πιερρακάκη και πώς τη βρήκε, κι εκείνος επανέλαβε αυτό που λέει συχνά, ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλούς μηχανικούς και πολύ καλά στελέχη τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.