Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τον εκλογικό νόμο και πληθαίνουν οι φήμες στα πολιτικό- δημοσιογραφικά γραφεία, ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται εάν θα τον τροποποιήσει ώστε να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, έψαξα το θέμα. Όχι δεν απευθύνθηκα στους γαλάζιους βουλευτές που στην πλειοψηφία τους θέλουν εδώ και τώρα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε βεβαίως στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (που σφόδρα το ζήτημα τους απασχολεί). Πήγα κατευθείαν στην «πηγή», δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ρώτησα λοιπόν συνεργάτες του Πρωθυπουργού (πιο στενούς δεν γίνεται) εάν ο κ. Μητσοτάκης τούτες τις ημέρες και κυρίως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, έχει εκφράσει τις απόψεις του (ή την ανησυχία του) για τον εκλογικό νόμο κι αν σκέφτεται να τον τροποποιήσει. Ιδού τι μου απάντησαν και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως:

***
Ζήτημα συνέπειας

«Όχι δεν εκδήλωσε καμία πρόθεση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και τούτο γιατί θεωρεί ότι είναι ζήτημα συνέπειας και σε διαφορετική περίπτωση θα είναι συνομολόγησης ήττας». Αυτό μου είπαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσουν οριστικά το θέμα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, με την προσθήκη ότι «ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία». Επιπλέον, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μου εξήγησαν, ότι στο τραπέζι των καθημερινών συσκέψεων, αυτές που τις αποκαλούν «πρωινός καφές», δεν έχει πέσει έως τώρα κανένα ζήτημα τροποποίησης του εκλογικού νόμου, ή σχέδιο για να επιτευχθεί αυτοδυναμία στις εκλογές που, όπως λένε και επιμένουν, θα γίνουν στο τέλος τετραετίας.

***
Το Ταμείο Ανάκαμψης, ο τουρισμός και το εργοτάξιο

Σε ερώτηση τι είναι αυτό που κάνει τα στελέχη της ΝΔ, τόσο αισιόδοξα, ότι δηλαδή θα κερδίσουν τις εκλογές με έναν εκλογικό νόμο που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, η απάντησή τους ήταν ότι: Βασίζονται κυρίως στο «ξεκλείδωμα» του Ταμείου Ανάκαμψης, στην αναμενόμενη ταχεία απόδοση των επενδύσεων, στην τουριστική περίοδο που θα είναι εφέτος και του χρόνου λαμπρή και στα μεγάλα έργα. Είπαν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το 2023- έτος εκλογών- η Ελλάδα θα είναι από τη μία έως την άλλη άκρη ένα απέραντο εργοτάξιο» (σ.σ. κάτι μου θυμίζει αυτή η έκφραση). Και όμως υπάρχει ακόμα ένα πράγμα που αφορά τον εκλογικό νόμο: Η επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές. Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν το απέκλεισαν ότι μπορεί να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές (με σύμφωνη όμως γνώμη και των άλλων κομμάτων), αλλά απλώς αυτή την περίοδο «η λίστα παραμένει στο τραπέζι, χωρίς να συζητηθεί από κανέναν», αναφέρουν. Ή σε κάποιο συρτάρι του τραπεζιού θα πρόσθετα.

Και κάτι ακόμα μια μερίδα βουλευτών της ΝΔ που ορισμένοι τους αποκαλούν «σαμαρικούς», παραμένει πιστή στην άποψη ότι εάν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε θα είναι ομολογία ήττας, πριν ακόμα διεξαχθούν οι εκλογές.

***
Τα δύο αεροπλανοφόρα στις ελληνικές θάλασσες

Όταν υπάρχουν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή μας, ένα αμερικανικό το Hary S. Truman και ένα γαλλικό το Charls de Gaulle και τα δύο πυρηνοκίνητα, φορτωμένα με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και γύρω τους να πλέουν αμερικανικά, γαλλικά αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία ως συνοδεία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, δεν μπορεί κανείς να τα αγνοήσει. Κυρίως όταν αρχίζει να υλοποιούνται στην πράξη και οι δύο αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Γαλλία με την οποία μάλιστα προβλέπεται και η αμυντική συνδρομή. Και δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες και οι κινήσεις Μακρόν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

***
Η δεξαμενή που βυθίζουν… ελικόπτερα

Όπως με πληροφορεί ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος η συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων το τελευταίο διάστημα είναι συνεχής. Και αυτή δεν περιορίζεται μόνον σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις προσβολής στόχων με τα αεροσκάφη τους F-18, αλλά και με ασκήσεις του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων, ακόμα και με κοινές ασκήσεις με ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο. Να σκεφτείτε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν να υπάρξει μια μεγάλη δεξαμενή στην οποία θα βυθίζουν την άτρακτο ενός ελικοπτέρου για ασκήσεις διάσωσης του πληρώματος σε περίπτωση που το ελικόπτερο πέσει στη θάλασσα. Και τούτο γιατί, όπως μου εξήγησαν, οι πτήσεις πλέον των αμερικανικών ελικοπτέρων πάνω από τις ελληνικές θάλασσες είναι συχνές και οι Αμερικανοί δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Την άσκηση αυτή παρακολούθησε και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάαιτ (κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις για την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών).

***
Ξανάρχονται στη Λάρισα τα MQ-9 Reaper

Αλλά η είδηση είναι αλλού. Οι Αμερικανοί (ξανά) φέρνουν στη Λάρισα τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, τα οποία δεν θα είναι όμως οπλισμένα, αλλά με έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση σε μια πολύ ευαίσθητη στρατηγικά περιοχή. Τα αεροσκάφη Reaper που διαθέτουν μεγάλη εμβέλεια πτήσεως και μπορούν να πετούν για ώρες σε μεγάλο ύψος αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στους σχεδιασμούς του αμερικανικού Πενταγώνου. Να σημειώσω ότι παρόμοιου τύπου αεροσκάφη, οι ΗΠΑ στάθμευαν και στο πρόσφατο παρελθόν στη Λάρισα για επιτήρηση περιοχών της Βόρειας Αφρικής, αλλά τα απέσυραν περιμένοντας να οριστικοποιηθεί η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

***
Τα Rafale και η κυπριακή αεράμυνα

Οι δε Γάλλοι με το αεροπλανοφόρο τους προσφέρθηκαν, όπως λένε οι πληροφορίες από τη Λευκωσία, να βοηθήσουν τους Κυπρίους στην αεράμυνα της Κύπρου. Συγκεκριμένα επρόκειτο να γίνει μια άσκηση για να ελεγχθούν τα συστήματα αεραμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έως τώρα οι Κύπριοι επειδή δεν διαθέτουν πολεμική αεροπορία, χρησιμοποιούσαν για τέτοιου είδους ασκήσεις μικρά αεροπλάνα των αερολεσχών. Οι Γάλλοι προσφέρθηκαν να συμβάλουν στέλνοντας τα Rafale του αεροπλανοφόρου τους να συμμετάσχουν στην άσκηση δίνοντας έτσι στα κυπριακά ραντάρ και στους αντιαεροπορικούς πυραύλους την δυνατότητα να έχουν real picture on real time και με τους Κυπρίους να δίνουν εύσημα στον Πρόεδρο Μακρόν.

***
Όταν η διερμηνέας δυσκολεύεται να καταλάβει

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, κατά την επίσκεψη του πρώτου στο Ζάγκρεμπ. Ο λόγος; Το άγχος της διερμηνέα, η οποία κατά τη διάρκεια της απόδοσης των όσων έλεγε ο Κροάτης πρωθυπουργός έχασε τον ειρμό της, κάτι άλλωστε που μπορεί να συμβεί σε όλους μας: «Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για πολλά θέματα, για την πρόοδο σε πολλούς τομείς, όπως στην οικονομία, στη βελτίωση των σχέσεων και… πολλά άλλα που δεν τα κατάλαβα» είπε, γελώντας αμήχανα, η διερμηνέας και φυσικά έγινε viral.

***
Γιατί πάει Βαλκάνια ο Πρωθυπουργός;

Πάντως να ξέρετε ότι επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ γίνεται, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής που έχει στο επίκεντρο, τα Βαλκάνια. Λίαν συντόμως θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις στα Βαλκάνια όπως για παράδειγμα στο Βελιγράδι. Μου λένε ότι με τις επισκέψεις αυτές ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να οικοδομήσει προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών. Θα θυμάστε, φαντάζομαι ότι ο Κροάτης πρωθυπουργός Πλένκοβιτς είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο του 2020 τον Έβρο, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Και ξέρετε τι δήλωσε τότε; «ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση».

***
Τηλεδιάσκεψη για την νησιωτικότητα από το Καστελλόριζο

Σήμερα (εκτός απροόπτου) στο ακριτικό Καστελλόριζο θα υπάρξει κίνηση. Θα βρεθεί εκεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε μία πρωτοβουλία του να φέρει στο επίκεντρο του εν εξελίξει διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης το ευαίσθητο θέμα της νησιωτικότητας. Νησιωτικότητα δεν σημαίνει απομόνωση είναι το σύνθημα της εκδήλωσης και έχει ιδιαίτερη σημασία η χρονική στιγμή που συμβαίνει καθώς είναι νωπές οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός έχει προσκαλέσει και τους τοπικούς βουλευτές οι οποίοι με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν . Την πρωτοβουλία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος Γιώργος και τοπικοί δρώντες όπως ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Καμπουράκης και Δήμαρχος Καστελλορίζου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάλτας, Ιρλανδίας και Κύπρου. Ο Βαρβιτσιώτης εν συνεχεία θα επισκεφτεί και την Ρω και την Στρογγυλή με στρατιωτικό ελικόπτερο.