Στην «επανεκκίνηση» των διερευνητικών επαφών φαίνεται πως οδηγούνται Ελλάδα και Τουρκία, παρά το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διμερή με υπαιτιότητα της Άγκυρας. «Ο επόμενος γύρος, όταν γίνει, θα γίνει στην Αθήνα. Είναι σειρά μας να τους ενημερώσουμε» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Αν και στο υπουργείο κρατούν «κλειστά χαρτιά» για το ζήτημα, τις επόμενες μέρες αναμένονται ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες του 64ου γύρου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο.

Δυσαρέσκεια, ενόχληση και «βολές»

Πάντως, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει έντονη ενόχληση για μια σειρά τουρκικών «λόγων και έργων». «Το Βήμα» ρώτησε για το πώς θα συνεχιστούν οι διερευνητικές, υπό το πρίσμα των αιτιάσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε βάρος της Ελλάδος για το μεταναστευτικό, την αύξηση των υπερπτήσεων σε νησιά του Αιγαίου αλλά και την βεβήλωση μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως της Μονής της Παναγίας της Σουμελά.

Σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά αν αυτές πραγματοποιούνται από επανδρωμένα ή μη αεροσκάφη. «Η παραβίαση είναι παραβίαση. Η υπερπτηση είναι υπερπτηση. Η αντίδραση είναι η ίδια» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και ανησυχία για την αύξηση των υπερπτήσεων. «Θα προβούμε σε διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά όπως γίνεται πάντα. Η Ελλάδα σε κάθε υπέρπτηση κάνει διάβημα διαμαρτυρίας».

«Λυπηρές δηλώσεις» και προσπάθεια παραπληροφόρησης

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για το πως διαχειρίζεται η Ελλάδα το μεταναστευτικό, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για «λυπηρές δηλώσεις», τονίζοντας ότι συνεχίζεται «η τουρκική προσπάθεια παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων σε βάρος της Ελλάδας».

«Ειδικά για το μεταναστευτικό», συνέχισε ο πορτ-παρόλ του υπουργείου Εξωτερικών, «δεν θα πάρουμε μαθήματα από καμία χώρα, όταν αυτή η χώρα παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στο ζήτημα». Επιπλέον, κατηγόρησε την Άγκυρα ότι δεν εφαρμόζει την συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών από την Ελλάδα όπως και την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «οξύμωρο» να μιλά η Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς Δικαίου ενόσω «εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και σπρώχνει προς τα σύνορά μας ανθρώπους». Η τουρκική αιτίαση προς την Ελλάδα για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για να το πω διπλωματικά» συμπλήρωσε. Πάντως, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Αθήνα είναι υπέρ ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» με την Άγκυρα στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Επίσκεψη στη Μόσχα

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα έχει στις 18 Φεβρουαρίου ο Νίκος Δένδιας στην Μόσχα. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρόσκληση του πρώτου, ενώ η ατζέντα περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολική Ευρώπη και το Κυπριακό.

«Μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ η Ελλάδα. Δεσμεύεται από αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αλλά η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη. Στην ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης η Ρωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, κάνοντας λόγο ότι υπάρχει «ειλικρινής και εποικοδομητικός» διάλογος μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.

Λιβυκό

Εν τω μεταξύ, κατά την παραμονή του στην Ρώμη, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ στην Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στο λιβυκό και το πόσο αυτές συναρτώνται με την ασφάλεια της Ελλάδας και της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είναι στα «σκαριά» μια νέα επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην βορειοαφρικανική χώρα.