Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών, που όπως σημείωσε συμμετέχουν υποδειγματικά στην προσπάθεια ανοσίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα από το CDC για τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από τους εμβολιασμούς στα παιδιά.

Οι συνηθέστερες αντιδράσεις από το εμβόλιο ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κεφαλαλγία.

Στο σύνολο των πάνω από τους 7 εκατ. εμβολιασμούς σε παιδιά καταγράφηκαν μόνο 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν με πλήρη αποκατάσταση της υγείας των παιδιών. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια της μυοκαρδίτιδας είναι υπαρκτή αλλά εξαιρετικά σπάνια.

Επίσης επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν διαφορές αναφορικά με τις παρενέργειες ανάμεσα στα ευρήματα των κλινικών ερευνών και στα δεδομένα από τους εμβολιασμούς.

Τι είπε για την Όμικρον

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι έχουμε αρκετά δεδομένα που μας επιτρέπουν να μιλήσουμε με ασφάλεια. Όπως είπε η Όμικρον διπλασιάζει το ρυθμό μετάδοσης κάθε δύο μέρες. Στη μετάδοση διευκρίνισε συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αν και ηπιότερα.

Σημαντικό είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Σε σχέση με τη βαρύτητα της νόσου τα δεδομένα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο άφησε ένα παράθυρο αισιοδοξίας από τα δεδομένα της Ν. Αφρικής. Όπως είπε τα κρούσματα αυξάνονται πολύ, ωστόσο τα άτομα που νοσηλεύονται με κοροναϊό νοσούν πιο ελαφρά.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι αναμένουμε δεδομένα και από άλλες χώρες καθώς στην Αφρική η πλειονότητα που νοσούν είναι κάτω των 50 ετών ενώ και ο βαθμός φυσικής ανοσίας είναι αρκετά υψηλός.

Ένα ακόμα αισιόδοξο στοιχείο, πάντα με σταθερή επιφύλαξη, είναι ότι παρατηρείται μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο έχει να κάνει κατά πόσο η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει των εμβολίων.

Σύμφωνα με μία μελέτη μετά από δύο δόσεις και με την πάροδο έξι μηνών η άμυνα του οργανισμού είναι σαφώς χαμηλότερη από τη Δέλτα, ενώ με τη χορήγηση τρίτης δόσης η ανοσία αυξάνεται.

Απαντώντας σε ερώτηση για την έγκριση του Novavax και εάν σκοπεύει η χώρα μας να το εντάξει στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά όπως και άλλα εμβόλια.