Σε θέση μάχης, εκτός από τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Δικαιοσύνη, με βάση το υπάρχον «οπλοστάσιο», με μία σειρά από επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της επιχειρεί από τη δική της πλευρά να συμβάλει στη δημιουργία ενός τείχους προστασίας της υγείας των πολιτών. Και, κατά γενική ομολογία, οι αρμόδιες αρχές έχουν δείξει άμεσα αντανακλαστικά παρεμβαίνοντας όπου παρίσταται ανάγκη με έρευνες προς διακρίβωση ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με παραβάσεις του ποινικού νόμου στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία. Χαρακτηριστικό της ετοιμότητας των δικαστικών αρχών είναι το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις αυτές εκτείνονται αφενός σε όλη τη χώρα, με βάση την κατά τόπο αρμοδιότητα των εισαγγελικών αρχών, και διατρέχουν όλη την ιεραρχία της Εισαγγελίας, καθώς έχουν υπάρξει παρεμβάσεις ακόμα και από το ανώτατο κλιμάκιο, δηλαδή από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

 

Οι έρευνες στον Παλαμά Καρδίτσας

Η πρώτη μεγάλη έρευνα που αφορούσε τα πλαστά πιστοποιητικά από το Κέντρο Υγείας στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας ολοκληρώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και στο κάδρο της Δικαιοσύνης έχει μπει πλέον η δράση συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, φέρονται ότι ενεργούσαν με το αζημίωτο. Με βάση τα ευρήματα της προανακριτικής έρευνας ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας προχώρησε ήδη στην άσκηση ποινικής δίωξης για τρία κακουργήματα σε βάρος των βασικών κατηγορουμένων, που είναι νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), εγκληματική οργάνωση και δωροληψία. Εκτός όμως από τους κατηγορουμένους, που κατά τις Αρχές αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση, η δίωξη περιλαμβάνει συνολικά 48 άτομα, που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν αδικήματα για δωροδοκία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση και χρήση ψευδούς βεβαιώσεως.

Η δικογραφία έχει περάσει πλέον στα χέρια του αρμόδιου ανακριτή, ο οποίος άμεσα θα ανοίξει τον κύκλο των απολογιών των κατηγορουμένων.

Διακινούν πλαστά πιστοποιητικά

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που έχει διαταχθεί ύστερα από παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ για τα κυκλώματα που εκδίδουν, πουλάνε και διακινούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης κορωνοϊού.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι, πολίτες, αλλά και πρόσωπα τα οποία φέρονται να είχαν ενδιάμεσο ρόλο στη διακίνηση τέτοιου είδους πλαστών πιστοποιητικών θέτοντας σε άμεση διακινδύνευση τη δημόσια υγεία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και με βάση την παραγγελία της κυρίας Γκανέ και σε αυτή την περίπτωση οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση στη βάση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης και της ενδεχόμενης διάπραξης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων και δεν αντιμετωπίζουν την έκδοση των επίμαχων πιστοποιητικών ως μεμονωμένες περιπτώσεις, που κατά περίπτωση θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ο αρνητής δικηγόρος στο ακροατήριο

Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, άμεση και ταχύτατη – με βάση τους ρυθμούς απονομής της ποινικής δικαιοσύνης – ήταν και η παρέμβαση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου για τον δικηγόρο ο οποίος με επανειλημμένες δηλώσεις του, μέσω του Διαδικτύου, εμφανίζεται ως αρνητής της πανδημίας και των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Τα χέρια των εισαγγελικών αρχών στην περίπτωση αυτή έλυσε η πρόσφατη διάταξη που συμπεριελήφθη στον Ποινικό Κώδικα με βάση την οποία τιμωρείται η διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορούν το πεδίο της δημόσιας υγείας. Και έτσι, λόγω της ειδικής δωσιδικίας που έχει εκ του νόμου ο δικηγόρος, δεν παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο, αλλά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου θα δικαστεί στις 14 Ιανουαρίου 2022.

Επιπλέον, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης εξετάζει αν ο ίδιος δικηγόρος είχε διαδραματίσει ρόλο με ποινικά αξιόλογο ενδιαφέρον στις υποθέσεις παρεμπόδισης ή καθυστέρησης διασωλήνωσης ασθενών που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Οι ανοιχτές δικογραφίες

Οι ανοιχτές δικογραφίες πάντως που έχουν ξεκινήσει με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας αφορούν:

l      Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και rapid tests (εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού κ.λπ.).

l      Fake news για κορωνοϊό και εμβόλια (διασπορά ψευδών ειδήσεων – διέγερση σε ανυπακοή).

l      Κίνημα κατά της μάσκας.

l      Αντιεμβολιαστές κατά εκπαιδευτικών.

l      Αρνηση διασωλήνωσης ασθενούς (θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο).

l      Κορωνοπάρτι (παραβίαση μέτρων για τον κορωνοϊό).

l      Διασπορά COVID-19 σε δομές υγείας ή φιλοξενίας ηλικιωμένων (για κακούργημα υπεύθυνοι κλινικών).

l Αντιεμβολιαστές ιερείς (διέγερση σε ανυπακοή – παραβίαση μέτρων για κορωνοϊό).