Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν «σήμερα» για το εάν θα επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς μετά την εμφάνιση της ανησυχητικής παραλλαγής του κορωνοϊού στην Αφρική, δηλώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, προειδοποιώντας ότι «αύριο μπορεί να είναι αργά».

Η έκκληση του Ζουράμπ Πολολικασβίλι βρίσκεται ωστόσο σε αντίθεση με τη σύσταση του ΠΟΥ, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην επιβάλλει εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε πως «θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες» για να γίνει κατανοητή η συμπεριφορά της νέας παραλλαγής και οι πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Η δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού –ο οποίος είναι οργανισμός του ΟΗΕ- έρχεται λίγο μετά την απόφαση της Βρετανίας, του Ισραήλ, της Ολλανδίας και άλλων χωρών να απαγορεύσουν τις πτήσεις προς τη Μποτσουάνα, τη Νότιο Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες.

Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει συνάντησης εκπροσώπων των 27 χωρών-μελών αργότερα την Παρασκευή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενή συνεργασία με τις χώρες-μέλη, την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών μετακινήσεων από το νότιο τμήμα της Αφρικής λόγω του στελέχους B.1.1.529» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με νοτιοαφρικανούς επιστήμονες, προκειμένου να αποφασιστεί αν το B.1.1.529 θα αναγνωριστεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος ενδιαφέροντος.