Kάτι διαφορετικό συμβαίνει στο «Θέατρο playback» και αυτό έχει να κάνει με τον χρόνο: διαστέλλεται. Ο θεατής «συναντά» ξανά τον εαυτό του σε ιστορίες από το παρελθόν που κάποτε αφηγήθηκε, παρακολουθεί τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάζουν πάνω στο δικό του «τώρα», βλέπει στη σκηνή εικόνες που μπορεί να ζήσει στο μέλλον.

Κάτι σαν μοίρασμα ρόλων στους ηθοποιούς από πρόσωπα ή καταστάσεις της ζωής των θεατών.

Στην Ελλάδα, μετά από 17 χρόνια εμπειρίας διαδραστικών με το κοινό παραστάσεων playback, η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ», με το έργο «Ιστορίες HD» που άνοιξε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στον χώρο «Παλμός», (Κλεισθένους 3, πλατεία Κοτζιά, 6ος όροφος), προχωράει φέτος σε μια ακόμη καινοτομία προσθέτοντας στο θεατρικό αυτοσχεδιασμό την ψηφιακή τεχνολογία.

Στη διεθνή σκηνή του θεάτρου playback αυτή είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η διάδραση θεατρικού αυτοσχεδιασμού με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας «Video Projection Mapping». Είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους digital designers για να δημιουργήσει ιδιαίτερες ατμόσφαιρες και να μεταμορφώσει το χώρο μέσα από video προβολές.

Στην πράξη: τα αντικείμενα αλλάζουν φόρμα και χρώμα, η αντίληψη της προοπτικής και των διαστάσεων του χώρου αλλάζει, η θεατρική εμπειρία εμπλουτίζεται. Η προβολή αυτή, ως ένας ακόμα συντελεστής στο θεατρικό αυτοσχεδιασμό, «συνδιαλέγεται» με τους ηθοποιούς, επηρεάζοντας και εξελίσσοντας τη δράση. Δημιουργεί υπερβατικές ψηφιακές εικόνες και συναρπαστικά τοπία και με τη βοήθεια ηχητικών εφέ και μουσικής, το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

Δεν είναι τυχαίο που στο θέατρο playback, σε κάθε παράσταση, το «κείμενο» διαμορφώνεται μέσα από όσα θελήσουν οι θεατές να μοιραστούν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες: βιώματα, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες. Οι αναπαραστάσεις των αφηγήσεων από τη θεατρική ομάδα, οδηγούν τις ιστορίες από τον προσωπικό δρόμο σε ένα χώρο συλλογικής εμπειρίας των θεατών.

Από την δεκαετία του 1970

Το θεατρικό αυτό είδος ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική και η πρώτη ομάδα από επαγγελματίες καλλιτέχνες στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2004 από τον Λάμπρο Γιώτη, ψυχίατρο – δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη.

Έκτοτε, η θεατρική ομάδα «Playback Ψ» αριθμεί πολλές παραστάσεις του είδους σε θεατρικές σκηνές, χώρους ίασης και ψυχικής υγείας, σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες για το θέατρο playback στην Ινδία, τη Βουδαπέστη, το Λονδίνο, την Κύπρο.

Από το 2012 ξεκίνησε έναν κύκλο εκπαίδευσης στο θέατρο playback, ανοιχτό για άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με το είδος ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους, ενώ από το 2019, μέσω της Ελληνικής Σχολής Θεάτρου Playback (GSPT) προσφέρει διεθνή πιστοποίηση, ως μία από τις 14 ανάλογες εκπαιδεύσεις παγκοσμίως.

Από τον Δεκέμβρη του 2020, μέσα στους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19, η ομάδα έδωσε διαδικτυακές παραστάσεις θεάτρου playback, τόσο για το ελληνικό κοινό όσο και για τη διεθνή κοινότητα στα αγγλικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο ελληνικής γραφής γι’ αυτό το είδος θεάτρου, με τίτλο «Playback Ψ: Παίζοντας στο Θέατρο τις Ιστορίες του Κόσμου» από τις εκδόσεις iWrite (2021).

Οι «Ιστορίες HD» είναι συμπαραγωγή της Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» και της Εταιρείας Εφαρμοσμένου Θεάτρου «Playback Ψ».

Ιστορίες HD – Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης

Συντονίζουν (εναλλάξ): Λάμπρος Γιώτης, Βέρα Λάρδη, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη

Παίζουν (εναλλάξ): Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Βέρα Λάρδη, Μαρία Μαραγκοπούλου, Δημήτρης Μπέγιογλου, Κατερίνα Webster, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Άρτεμις Χατζηαργυρίου

Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης

Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος

Εικαστική επιμέλεια: Μάγδα Horhocea

Projection mapping: Ανέστος Δούκας, Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Πληροφορίες: www.palmos.info

>Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Δευτέρα στις 21:00, από 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2021 (διάρκεια παράστασης 90 λεπτά)

>Γενική είσοδος: 10€ – Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο: 6948709940 (18:00-21:00)

Πληροφορίες για Covid-19

Οι παραστάσεις διεξάγονται από πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό και ο χώρος φιλοξενεί το 50% του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων θεατών, επιτρέποντας την είσοδο σε όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR test – 48 ωρών για rapid test). Θερμή παράκληση μαζί με το παραπάνω αποδεικτικό (επίδειξη στο κινητό ή έγγραφο) να υπάρχει και αστυνομική ταυτότητα.