Αλεπού, κυκλοφορεί αλεπού στο Πεδίον Αρεως, την είδα! ανακοίνωσε ο Μπούφος εισβάλλοντας με την ορμή Rafale στο καθιστικό από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα. // Δεν είσαι με τα καλά σου…, σχολίασε η Κανέλλα. // Την είδα σου λέω! Ημουν σε κλαδί πλάτανου, στο ποταμάκι που κάποτε έτρεχε νερό, και την είδα να βγαίνει από θάμνο – με μια ουρά τόόόόόόόση. // Η ξαδέλφη μου η Γλύκα θα ήταν, και την πέρασες για αλεπού… // Οχι, σου λέω! Αλεπού ήταν! Σαν αυτές που διαβάζουμε ότι κυκλοφορούν στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι – έγινε επιτέλους ευρωπαϊκών προδιαγραφών η Αθήνα! // Η Κυψέλη, το Αρχιπέλαγος, διόρθωσα εγώ· στην Εκάλη κυκλοφορούν αγριογούρουνα. Εκεί βρίσκονται ακόμη στην εποχή του Ομπελίξ.

Ηταν περασμένη η ώρα, νύχτα – προφανώς, δεν είδε καλά ο Μπούφος. Κάποιο τριχωτό σκυλί θα ήταν, μπορεί και ασβός που έχει τεράστια ουρά. Αλεπού στο Πεδίον Αρεως; Πώς θα ζήσει ανάμεσα στις πολυκατοικίες;

l Αλλωστε είναι λάθος η εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν αλεπούδες στην Αθήνα – γεμάτη είναι η Βουλή, παμπόνηρες μάλιστα. Ας πηγαίνουν για βόλτα δίπλα στον Βασιλικό Κήπο, αυτόν που τον λέμε Εθνικό ενώ τον φύτεψε η άτυχη άκληρη Αμαλία. Το έθνος εκείνη την εποχή ενδιαφερόταν να κάνει οικόπεδα στην Αθήνα, όχι κήπους.

Απολείπειν ο Θεός Γεώργιον

Τώρα πια που ο κίνδυνος να ξαναδούμε βασιλεία στη χώρα εξέλιπε, αφού η πρώην ελληνική δυναστεία για καλές προίκες ενδιαφέρεται και όχι για την εξουσία – όπως παρατήρησε ο Βασίλης -, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε να αποδίδουμε τιμές σε όσους από τους παλιούς άνακτες και άνασσες το αξίζουν. Ας τον πούμε «Κήπο της Αμαλίας» λοιπόν τον Εθνικό Κήπο.

l Βασιλικές συμπεριφορές έχουμε από τους πολιτικούς πλέον – οι τρεις Οίκοι που κυβερνούν τη χώρα επί δεκαετίες είναι πασίγνωστοι. Οπως και η αχαριστία ορισμένων γόνων των Οίκων – για παράδειγμα, ενώ ο τοποτηρητής του θρόνου Κώστας Σημίτης έδωσε το δαχτυλίδι στον νόμιμο διάδοχο, αυτός τον καθαίρεσε ακόμα και από βουλευτή. Και κάποιος του Οίκου είπε το 2007, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και τις διαδοχικές ήττες, ότι «ήταν θαμπό το δαχτυλίδι».

Εγινε κατασκότεινο από τα λάθη και τις παραλείψεις μετά το 2009. Και τώρα ο διάδοχος διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αλλά αρνείται να κάνει τηλεοπτικό διάλογο με τον τρόπο που προτείνουν και οι πέντε αντίπαλοί του.

Δεν ξέρω αν τον συμβουλεύουν κάποιοι ή κάνει του κεφαλιού του – αλλά ας διαβάσει το Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον: …την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου / που απέτυχαν, …, μη ανωφέλετα θρηνήσεις. Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, / σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι…, / αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που χάνεις.

Αλλά αντί να μελετά Καβάφη, στέλνει SMS και καλεί πασόκους/κιναλίτες να αυτοοργανωθούν… Του 1974 ξινά σταφύλια, θα έλεγε η αλεπού του Αισώπου.

l Αποτελεί άραγε παράδειγμα ο Ζόραν Ζάεφ; Αποχαιρέτησε την πρωθυπουργία και την αρχηγία του κόμματός του επειδή το κόμμα του δεν πήγε καλά στις δημοτικές εκλογές – με κριτήρια αθηναϊκά και όχι αλεξανδρινά, αυτό ονομάζεται υπερευαισθησία. Αλλά μπορεί να είναι και τακτική κίνηση: η αντιπολίτευση δεν έχει 61 ψήφους ούτε για να συγκαλέσει τη Βουλή ούτε για να υποβάλει πρόταση μομφής ούτε για να σχηματίσει κυβέρνηση, όλα είναι στον αέρα στη Βόρεια Μακεδονία.

l Ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο Καβάφης ήταν αστός, δεν ήξερε από επτάψυχες αλεπούδες.

l Εγώ, μια ψυχή την έχω, δεν βιάζομαι να την παραδώσω: όχι μόνο έχω δις εμβολιαστεί και περιμένω πώς και πώς να τριτώσει το καλό – παραδέχομαι όμως ότι προηγούνται οι ηλικιωμένοι και δεν θα αρχίσω να σπρώχνω στην ουρά – αλλά, μετά δύο χρόνια σχεδόν, ξεκίνησα πάλι γυμναστική, ημερολόγιό μου – μάλιστα, στου Σωτήρη φυσικά, στο άνδρας και γυναίκας τρέφον «Χρυσό Γυμναστήριο» της γειτονιάς μας.

Εχω το χάλι μου: οι επιδόσεις στον διάδρομο, στους κοιλιακούς, τους ραχιαίους, τους τετρακέφαλους, τρικέφαλους, δικέφαλους, ακόμα και ακέφαλους μυς είναι εξευτελιστικές ύστερα από δύο χρόνια αγυμνασίας.

Από το να είμαι όμως στην Εντατική δίπλα σε ανεγκέφαλους που αρνούνται να εμβολιαστούν, καλύτερα στην abdominal crunch machine να ανεβοκατεβάζω τα 15 φτωχά κιλά της αδυναμίας μου – μόλις τελειώνω, φυσικά, μεταφέρω τον μοχλό να δείχνει ότι ασκήθηκα στα 45 κιλά, να εντυπωσιάζονται όσοι και όσες ακολουθούν από το νεανικό μου σφρίγος.

l Κάπως σαν τα κατόπιν εορτής βάρη που σηκώνω εγώ είναι και η ανάπτυξη 7,1% που αναμένει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία το 2021. Γιατί θα ενισχυθεί σημαντικά από τα εμβάσματα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ενωσης – που μέρος τους είναι δάνεια δεν πρέπει να ξεχνάμε. Φέτος το Δημόσιο έχει δανειστεί 16 δισεκατομμύρια – συνεχώς ακούω ότι δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο για να ξεπληρώσει παλιά ακριβότερα δάνεια, του ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά του 2010, αλλά εξόφληση δεν βλέπω.

Χούγια αθάνατα

Διαβάζω ακόμη πως τροπολογία νομοθετική προβλέπει να αποσπώνται ανώτεροι δικαστικοί στο γραφείο του εκάστοτε αντιπροέδρου της κυβέρνησης – που τώρα είναι πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν είναι μόνο ότι έτσι η Δικαιοσύνη από Τρίτη Εξουσία γίνεται παράρτημα της κυβέρνησης – θυμήθηκα, πως το πρώτο καταστατικό της ΝΔ του 1979 προέβλεπε ότι γενικός γραμματέας του κόμματος είναι ο εκάστοτε υπουργός Προεδρίας! Περίπτωση ο υπουργός να ανήκει σε άλλο κόμμα ήταν αδιανόητη στους νεοδημοκράτες του 1979. Κάποιες έξεις και νοοτροπίες δεν αλλάζουν.

l Αποτελεί πάντως επιτυχία της κυβέρνησης ότι συμμετέχει και η Ελλάδα στη διάσκεψη για τη Λιβύη που συγκαλείται στο Παρίσι αυτή τη φορά – τα θέατρα εκεί έχουν ακριβό εισιτήριο αλλά αξίζει τον κόπο.

Θα είναι και η Τουρκία εκεί, παρά τις δηλώσεις που είχαν γίνει πως δεν θα μετάσχει αν προσκληθεί και η Ελλάδα. Αργεί κάπως αλλά θα έρθει το αναπόφευκτο, οι 10 λίρες ανά δολάριο – στα 9,97 είχε φθάσει την τελευταία φορά που κοίταξα. Πρέπει να βάλει νερό στο αντριλίκι του ο Ταγίπ Ερντογάν.

l Νύχτωσε, βγαίνουμε με τον Μπούφο και την Κανέλλα να ψάξουμε για την αλεπού, ημερολόγιό μου – και φάρσα να είναι για να γελάσει μαζί μας, ποιος θα το μάθει;