«Για τη συναρπαστική κινηματογράφηση μιας συνάντησης που καταλήγει αληθινή περιπέτεια, με έναν τρόπο που αποπνέει ελευθερία και ανθρωπισμό» διαβάζουμε στο σκεπτικό της βράβευσης της ταινίας «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, που είναι η μία από τις δύο ελληνικές παραγωγές εκ τω τριών διαγωνιστικών προγραμμάτων του 62 ΦΚΘ που τελικά βραβεύθηκε (στο τμήμα FILM FORWARD).

Η βράβευση συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ. Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα «Μαγνητικά πεδία» κέντρισαν το ενδιαφέρον και αρκετών άλλων επιτροπών (εκτός φεστιβά) όπως των Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ΕΡΤ και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που απένειμαν σε αυτήν τα δικά τους βραβεία.

Η απονομή έγινε το βράδυ της Κυριακής14 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον της Π. Αριστοτέλους και διακρίθηκε για την συντομία και λιτότητά της. Στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, η δεύτερη ελληνική διάκριση: η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Σελήνη 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου. Στο ίδιο τμήμα το ανώτατο βραβείο της διοργάνωσης, το Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ), απονεμήθηκε στην γαλλική ταινία «Τρυφερούδι» (Softie) του Σαμουέλ Τεΐς, για την οποία ο ηθοποιός Αλιοσά Ρενέρ βραβεύθηκε για την ερμηνεία του.

Στο τρίτο διαγωνιστικό τμήμα, Meet the Neighbors, το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Μικρό σώμα» (SmaII body) της της Λάουρα Σάμανι, μια συμπαραγωγή Ιταλίας – Γαλλίας – Σλοβενίας.

Τα υπόλοιπα βραβεία των τριών τμημάτων

Διεθνές Διαγωνιστικό

Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: «Η Κλάρα μόνη» (CIara SoIa) της Νάταλι Άλβαρες Μεσέν (Σουηδία – Κόστα Ρίκα – Βελγιο- Γερμανία).

Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος: Λορένσο Βίγας για την ταινία «Το κουτί» (Μεξικό – ΗΠΑ)

Βραβείο Σεναρίου: «Προσκυνητές» του Λαουρίνας Μπαρέισα (Λιθουανία)

Ειδική μνεία για την αυθεντική και ουμανιστική της προσέγγιση απονέμεται στην ταινία:

«Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;» του Αλεξάντρ Κομπερίτζε (Γερμανία – Γεωργία)

Meet the Νeighbors

Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors: «Η ιστορία τυ Βασιλιά άβουρα» των Αλέσιο Ρίγκο ντε Ρίγκι και Ματέο Τζόπις (Ιταλία – Αργεντινή – Γαλλία) και «Η Βέρα ονειρεύεται την θάλασσα» της Καλτρίνα Κρασνίτσι (Κόσοβο – Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία)

Film Forward

Ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward: «Η μέρα σήμερα» του Μαξάνς Σταματιάδης ( Γαλλία)

Ειδική μνεία: «Ανωτερη» της Έριν Βασιλόπουλος (ΗΠΑ)