Το δις εξαμαρτείν ου κυβερνήσεως σοφής! Μάταια περιμέναμε τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στη Θεσσαλονίκη πριν από τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου. Ολα έγιναν με τρόπο που έδειχνε ότι τίποτε δεν διδαχθήκαμε από το παρελθόν. Πέρυσι οι ειδήμονες ψέλλιζαν ότι η Θεσσαλονίκη «κοκκίνισε» απότομα και αιφνιδιάστηκαν. Εφέτος τα «κατακόκκινα» λύματα δεν άφηναν καμία αμφιβολία για το τι συνέβαινε πριν, ούτε για το τι θα ακολουθούσε μετά τους εορτασμούς. Ειδήμονες και κυβέρνηση όμως λειτούργησαν ως να είχαν αποφασίσει να επιτρέψουν να χτιστεί το τείχος ανοσίας διά της νόσησης!

Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, την περασμένη Τρίτη ακούσαμε από τον υπουργό Υγείας ότι οι πιστοί θα προσέρχονται ελεύθερα στους ναούς. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των πιστών κατατάσσεται, λόγω ηλικίας, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση και θάνατο από COVID-19, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των ατόμων άνω των 60 ετών παραμένει ανεμβολίαστο, με δεδομένο ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν τη λοίμωξη (και ως εκ τούτου θα όφειλαν να ελέγχονται), η απόφαση να προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς χωρίς ούτε καν τη διενέργεια ενός σελφ τεστ έμοιαζε με σχέδιο εξόντωσης μιας μερίδας του πληθυσμού! Την κατάσταση ήρθε να σώσει η Ιερά Σύνοδος, η οποία την Πέμπτη εξέδωσε εγκύκλιο καλώντας ανεμβολίαστους πιστούς και ιερωμένους να πράξουν το αυτονόητο. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί αν το ποίμνιο θα ακολουθήσει τις παραινέσεις της ή θα επιμείνει να άγεται και να φέρεται από ανθρώπους που δεν τιμούν το ράσο τους.

Δυστυχώς εδώ και καιρό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, αισθάνεται κανείς ότι ζούμε το τέλος της λογικής. Λανθασμένοι χειρισμοί, υπουργική πολυφωνία προς άγραν ψήφων, ατολμία σε σχέση με την Εκκλησία, καθυστερημένη λήψη (ημι)μέτρων και παλινδρομήσεις έχουν πλήξει τη σχέση εμπιστοσύνης κυβέρνησης – πολιτών, η οποία είχε αρχίσει να χτίζεται μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος. Αν αυτή η σχέση είχε στέρεες βάσεις, η επαρκής εμβολιαστική κάλυψη θα είχε καταστήσει ετούτο το κύμα διαχειρίσιμο και δεν θα χάνονταν καθημερινά τόσες ζωές στις υπερπλήρεις ΜΕΘ. Πολύ φοβούμαι ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρμενίζει στραβά (υποστηρίζοντας πάντα πως φταίει ο στραβός γιαλός), ο χειμώνας θα αποδειχθεί πολύ «βαρύς».