Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έκανε ένα είδος… test flight σε ένα Rafale. Βρέθηκε στη Γαλλία προσκεκλημένος του αρχηγού των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Thierry Burkhard για να αποκωδικοποιήσουν την ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και στρατιωτικής συνδρομής (για την οποία θα σας αναφέρω λεπτομέρειες παρακάτω) και ζήτησε να πετάξει με ένα Rafale, όμοιο με αυτό που προμηθεύεται η Πολεμική μας Αεροπορία: «Πως σας φάνηκε στρατηγέ το Rafale;» ρωτήθηκε:« Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Είναι γρήγορο, είναι ευέλικτο, έχει τρομερές δυνατότητες, είναι φορτωμένο με εξελιγμένο οπλισμό», είπε ο στρατηγός.

Να σημειώσω ότι η πτήση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγινε με γαλλικό Rafale και με Γάλλο πιλότο. Επιπλέον σας ενημερώνω ότι αναχωρεί σε λίγες ημέρες για τη Γαλλία και η τελευταία τετράδα πιλότων της Πολεμικής Αεροπορία για να εκπαιδευτεί στα Rafale, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου παραδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία και το τέταρτο αεροσκάφος. Μόλις συμπληρωθεί η εξάδα και δημιουργηθεί η πρώτη μοίρα (εκεί γύρω στα Χριστούγεννα ή στις αρχές του 2022), πρόκειται να προσγειωθούν στην Τανάγρα.

Να σημειώσω ότι στρατηγός Thierry Burkhard τίμησε τον στρατηγό Φλώρο με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής: «Ύψιστη τιμή η παρασημοφόρησή μου με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

***
Η εξειδίκευση της αμυντικής συμφωνίας

Πάμε τώρα στην εξειδίκευση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας με την στρατιωτική συνδρομή. Μια εξειδίκευση που γίνεται την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της (και τις απειλές) της έναντι της χώρας μας και της Κύπρου. Είναι πολύ περισσότερες οι στρατιωτικές συνεργασίες απ΄ότι αρχικά νομίζαμε. Για παράδειγμα δεν είναι μόνον το άρθρο 2 της Συμφωνίας για στρατιωτική συνδρομή, αλλά η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η μεταστάθμευση γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων στην Ελλάδα και ελληνικών στη Γαλλία, στάθμευση γαλλικών χερσαίων δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και αντίστοιχα στάθμευση ελληνικών δυνάμεων σε γαλλικό έδαφος. Ακόμα, μαθαίνω ότι όσα γαλλικά πλοία εισέρχονται στην ελληνική ΑΟΖ θα συνοδεύονται από ελληνικά πολεμικά (ασκήσεις συνοδείας και επιχειρήσεων), ανταλλαγή πληροφοριών και συνεκπαίδευση ειδικών δυνάμεων και πολλά άλλα (που για ευνόητους λόγους δεν είναι ανακοινώσιμα). Αυτά, μαθαίνω ότι συζήτησαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Γαλλίας και Ελλάδας στο Παρίσι. Όσο για την αποστολή περίπου 50 Ελλήνων στρατιωτικών στο Σαχέλ, εάν και όποτε η κυβέρνηση το αποφασίσει, θα πρέπει πρώτα να περάσει από το ΚΥΣΕΑ και εν συνεχεία να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Ακόμα όμως είναι νωρίς.

***
Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο

Από τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα για τις εκδηλώσεις του Πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και της απελευθέρωσης της πόλης. Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως θα τηρηθούν με αυστηρότητα τα μέτρα υγιεινής προστασίας γιατί τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν τελευταίως αυξηθεί. Θα παραστεί και σε εκδήλωση Κυπρίων στην οποία εκτός απροόπτου θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος θα παρακολουθήσει ως τιμώμενο πρόσωπο την στρατιωτική παρέλαση και αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα καθότι την επομένη (Παρασκευή) θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ.

***

Την 28η Οκτωβρίου επέλεξε η Μέρκελ να μας επισκεφθεί

Ανήμερα της εθνικής επετείου επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να πραγματοποιήσει μια τελευταία της επίσκεψη στην χώρα μας, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα ως «υπηρεσιακή Καγκελάριος», αφού με την ορκωμοσία της γερμανικής Βουλής την Τρίτη παύει αυτομάτως να είναι Καγκελάριος και γίνεται έως τον σχηματισμό κυβέρνησης «υπηρεσιακή». Η κυρία. Μέρκελ θα έχει το βράδυ της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου. Θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, που θα συζητηθούν, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά. Η απερχόμενη καγκελάριος είχε, όπως ενθυμείστε, προκληθεί από τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και προχώρησε μάλιστα και σε παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά καθώς, στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών (διερευνητικές) για την επίλυση των διαφορών πρέπει να συνεχιστεί.

***
Οι γυναίκες πρόεδροι της Βουλής

Για τους προέδρους των κοινοβουλίων του Συμβουλίου της Ευρώπης που βρέθηκαν στην Αθήνα έχω να παρατηρήσω και τούτα: Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ήρθε, ούτε καν απάντησε στην πρόσκληση. Δεν καλούσε βεβαίως η Αθήνα, αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης. Παρατήρησα πόσες πολλές γυναίκες υπάρχουν ως πρόεδροι κοινοβουλίων. Ανάμεσά τους και η Βαλεντίνα Ματβιένκο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας, η Anu Vehvilainen Πρόεδρος της Βουλής της Φινλανδίας και η Αννίτα Δημητρίου Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

***
Οι συγκινητικές αναφορές στην Ντόρα

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπη είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά λόγω της υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί σε όλες τις εκδηλώσεις. Μετείχε, όμως σε διαδικτυακή συνεδρίαση γυναικών προέδρων. Είχε προγραμματισθεί μάλιστα να τους παραθέσει γεύμα στο «Κάραβελ» προς τιμή όλων των προέδρων των κοινοβουλίων, αλλά δεν μπόρεσε και το γεύμα έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος στην πρόποσή του ευχήθηκε στην Ντόρα. Ίσως όμως η πιο συγκινητική σκηνή ήταν από την Γαλλίδα αντιπρόεδρο της Βουλής που ύψωσε το ποτήρι της και είπε ότι η απουσία της μαχήτριας Ντόρας είναι αισθητή όσο ποτέ και ευχήθηκε να βγει και πάλι νικήτρια.

***
Έφυγαν με πολλά δώρα

Πάντως να ξέρετε ότι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων έφυγαν από την χώρα μας γεμάτοι δώρα. Συγκεκριμένα έλαβαν: από ένα ασημένιο νόμισμα κοπής Τραπέζης της Ελλάδος για λογαριασμό της «Επιτροπής 2021», που απεικονίζει την επέκταση της χώρας μας έως το 1947 (με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου), από ένα μαρμάρινο γυναικείο κυκλαδίτικο ειδώλιο (αντίγραφο), από έναν χάρτη της Ελλάδος με καλλιτεχνική προσέγγιση του Γιώργου Ξένου και ένα κατάλογο για τα εκθέματα της Βουλής για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

***
Ο ΓΑΠ και τα fake news

Στο δείπνο που παρέθεσε στη Μεγάλη Βρετανία ο Πρόεδρος της Βουλής κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, ο Πρόεδρος (Σπήκερ) του Βρετανικού Κοινοβουλίου (ο οποίος έλεγε για τη δολοφονία του βρετανού βουλευτή), οι γυναίκες Πρόεδροι των κοινοβουλίων, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (από την Κροατία) και ο Γιώργος Παπανδρέου. Εάν ενδιαφέρεστε τι έλεγε ο κ. Παπανδρέου σε εκείνο το τραπέζι, σας πληροφορώ ότι τίποτα δεν είπε για την υποψηφιότητά του αλλά μετείχε σε συζήτηση για τα fake news στην πολιτική.

***

Το δεύτερο Πράσινο Νησί

Μετά την Αστυπάλαια έρχεται το δεύτερο πράσινο νησί. Πρόκειται για την ακριτική Χάλκη, όπου αναμένεται να μεταβεί ο Πρωθυπουργός (εκτός απροόπτου την Τετάρτη) μαζί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να κηρύξουν την έναρξη του προγράμματος GReco-island. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρότυπο «πράσινης» οικονομίας και καινοτόμων δράσεων, μέσα από τη συνεργασία κορυφαίων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων. Έτσι μετά την Αστυπάλαια, σειρά παίρνει το μικρό νησί των Δωδεκανήσων -των 500 κατοίκων- με ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την παροχή ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

***
Θα λέμε Σόιμπλε και θα… κλαίμε

Όταν στη Βουλή έγινε η κύρωση των αποφάσεων του ΔΝΤ για τις νέες διευθετήσεις δανεισμού ο Νικήτας Κακλαμάνης που προέδρευε στην ολομέλεια, απευθυνόμενος στον Χρήστο Σταϊκούρα και με αφορμή τη λέξη φτώχεια που ακούστηκε από πολλούς ομιλητές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είπε με νόημα: «Ό,τι προλάβετε η Ευρώπη, κάντε το, πριν γίνει κυβέρνηση στη Γερμανία, γιατί, αν γίνει ο αρχηγός των Φιλελευθέρων υπουργός Οικονομικών, θα λέμε «Σόιμπλε» και θα δακρύζουμε από την ανάμνηση». Με αυτό τον τρόπο ο κ. Κακλαμάνης θέλησε να τονίσει ότι θα πρέπει να παρθούν τώρα κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως πχ η μείωση φόρων στα καύσιμα που το επιτρέπει η δημοσιονομική χαλάρωση καθώς ο επερχόμενος Γερμανός υπουργός θεωρείται πιο σκληρός υποστηρικτής της λιτότητας από τον Σόιμπλε.

Αυτό όμως που θέλω να σας πω είναι ότι ο κ. Κακλαμάνης τελευταίως δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, φέρνοντας σε αμηχανία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προ ημερών άνοιξε το θέμα της μείωσης των ειδικών φόρων στα καύσιμα αφήνοντας αιχμές για το οικονομικό επιτελείο και τα αρμόδια υπουργεία λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει πειστικές εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν προβαίνουν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου.

***
Η Γιάννα, ο Σημίτης και ένας γάμος

Η ιστορία που θα σας περιγράψω, συνέβη στις ωραίες εποχές προ των Ολυμπιακών Αγώνων, επί κυβέρνησης ΠαΣοΚ, κάπου στο 1999 στο Λονδίνο. Ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε προγραμματίσει ταξίδι στη βρετανική πρωτεύουσα μαζί με τη σύζυγό του Δάφνη. Μου λένε λοιπόν, σχολαστικός όπως ήταν, ήθελε να κλείσει πριν αναχωρήσει τραπέζι σε λονδρέζικο εστιατόριο και τηλεφώνησε στην Γιάννα Αγγελοπούλου (που βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο Λονδίνο και είχε ήδη αναλάβει όλη τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων) για να φάνε μαζί. Οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής: Την ρώτησε εάν δεν έχει τίποτα να κάνει εκείνη την ημέρα να τρώγανε μαζί και με την ευκαιρία να τα πουν. Η Γιάννα του είπε ότι ήταν προσκεκλημένη στον γάμο τη κόρης του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου. Αλλά μέσα σε λίγα λεπτά η Γιάννα αφού συνεννοήθηκε και με τον σύζυγό της Θόδωρο, άλλαξε γνώμη και είπε στον τότε Πρωθυπουργό: «Δεν πρόκειται να πάω στο γάμο, το ακυρώνω». Και έτσι έγινε το γεύμα με τον Σημίτη με μια όμως διαφορά. Από τότε ο τ. βασιλιάς και η οικογένειά του έκοψαν από τις προσκλήσεις το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου. Τώρα θα πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή ειπώθηκε, μεταδόθηκε και γράφτηκε ότι το ζεύγος Αγγελόπουλου θα παραστεί στον θρησκευτικό γάμο του Φίλιππου Γλύξμπουργκ και της αγαπημένης του Νίνα Φλορ στην Αθήνα. Αλλά είπαμε είναι «κομμένο» από τέτοιου είδους προσκλήσεις και βεβαίως δεν πρόκειται να παραστεί..