Σε «πυρετό» προσυμφωνιών βρίσκονται πολλά κράτη ανά τον κόσμο με εκείνες τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν διανύσει σημαντικό ερευνητικό δρόμο για την ανακάλυψη νέων θεραπειών έναντι της λοίμωξης Covid-19. Υπό τις εξελίξεις αυτές, η επιστημονική κοινότητα ατενίζει το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία, προσδοκώντας ότι την άνοιξη του 2022 ο πανδημικός ιός θα χάσει τον πόλεμο, υπό την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επίθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε τελικό στάδιο διερευνητικών επαφών με τη φαρμακοβιομηχανία MSD (Merck στις ΗΠΑ), υπό την ομπρέλα μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας, αλλά και σε επίπεδο διμερών διεργασιών, για την παραγγελία της νέας αντι-ιικής θεραπείας που ήδη έχει τεθεί υπό αξιολόγηση από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων στις ΗΠΑ (FDA).

Στόχος είναι εφόσον και όταν εγκριθεί το πρώτο διά του στόματος φάρμακο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου – η παράδοση να είναι άμεση, ακόμη και την επομένη της απόφασης, στη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί