O Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί, σε ομιλία του στην Αϊόβα, ότι σκοπεύει να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία των ΗΠΑ. Η συγκέντρωση οπαδών του στην πρωτεύουσα της πολιτείας το Σάββατο, ήταν η πιο πρόσφατη παρουσία του 75χρονου πρώην προέδρου σε πολιτείες-κλειδιά. Ο Τραμπ επέκρινε τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του ότι του «έκλεψαν» τη νίκη στις περσινές εκλογές.

Η ομιλία του σε αρκετές χιλιάδες οπαδών του έγινε λίγο μετά τις ομιλίες άλλων Ρεπουμπλικανών που θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος όπως ο Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερικών επί Τραμπ, η Νίκι Χέιλι που διατελούσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και άλλων γερουσιαστών. Η Αϊόβα είναι η πρώτη πολιτεία που θα επιλέξει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2024. Ολοι ελπίζουν ότι θα τα πάνε καλά στην πολιτεία αυτή που ως πρώτη, καθώς θα ψηφίσει τον Φεβρουάριο του 2024, δίνει τον ρυθμό για τις υπόλοιπες προκριματικές εκλογές.

Οι αναλυτές βέβαια, παρατηρούν ότι κανείς δεν μπορεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη που συνεχίζει να έχει ο Τραμπ. Χρησιμοποίησε την ομιλία του για να ασκήσει κριτική στα σχέδια του Μπάιντεν για δαπάνες και προγράμματα ύψους 5 τρισ. δολαρίων – για τα οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη του Κογκρέσου – συγκρίνοντας τα μέτρα με την απόφαση την περασμένη εβδομάδα του Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, να συμφωνήσει με τους Δημοκρατικούς για την αύξηση του ανώτατου ορίου του εθνικού χρέους των ΗΠΑ.

«Το νομοσχέδιο είναι ένας δυσοίωνος συνδυασμός κατάργησης θέσεων εργασίας, αυξήσεων φόρων και αφύπνισης του φασισμού που θα καταστρέψει το έθνος μας. Και να σκεφτούμε ότι είχαμε 11 Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν υπέρ του χρέους», είπε. «Επικεφαλής ήταν ο Μιτς Μακόνελ μπορείτε να το πιστέψετε; Μιτς Μακόνελ. Δίνει στους Δημοκρατικούς δύο μήνες ακόμη για να βρουν πώς θα μας ξεγελάσουν».

Στόχος είναι να υπονομεύσει πιο μετριοπαθή στελέχη των Ρεπουμπλικανών και να ανοίξει τον δρόμο για όσους υποστηρίζουν την ατζέντα του Τραμπ. Ενας από εκείνους που εξασφάλισαν τη στήριξη Τραμπ το Σάββατο ήταν ο 88χρονος γερουσιαστής της Αϊόβα Τσακ Γκράσλεϊ, τον οποίο ο πρώην πρόεδρος πρότεινε για όγδοη θητεία στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς.

Δεν υπήρξε κάποια επίσημη επιβεβαίωση ότι ο Τραμπ θα διεκδικήσει το χρίσμα το 2024. Οι αναλυτές θεωρούν ότι θα περιμένει να δει πώς θα τα πάνε ο Γκράσλεϊ και άλλοι υποψήφιοι στους οποίους εξέφρασε την υποστήριξή του για το Κογκρέσο, τις τοπικές Βουλές και για τις θέσεις κυβερνήτη, πριν λάβει την τελική του απόφαση.

Το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την Αϊόβα, μια πολιτεία στην οποία κέρδισε άνετα πέρσι, προκειμένου να υπονοήσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα λειτουργούν συνήθως ως εφαλτήριο για επιτυχημένες εκστρατείες, κάτι που έγινε και για τον Τραμπ το 2016, όταν ήρθε από το πουθενά για να κερδίσει τη δεύτερη θέση.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Τραμπ αφορούσε τα συνήθη ζητήματα: ότι θα χειριζόταν πολύ καλύτερα από τον Μπάιντεν τα διεθνή θέματα, ότι θα είχε εξασφαλίσει καλύτερη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και ότι θα είχε αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα την πανδημία. Αφιέρωσε επίσης 30 λεπτά επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι του έκλεψαν την προεδρική εκλογή πέρσι, ιδιαίτερα σε πολιτείες όπου έχασε με πολύ μικρή διαφορά – ένας ισχυρισμός για τον οποίο δεν έχει προκύψει ούτε μια απόδειξη. «Ο Τραμπ κέρδισε» φώναζε το πλήθος. «Ναι, ναι, κέρδισε» απάντησε εκείνος για τον εαυτό του.