Στον σπουδαίο ποιητή της Γενιάς του ʼ70 Αναστάση Βιστωνίτη απονεμήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά την τελετή λήξης του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, το βραβείο «Barbara Fields Siotis», για το σύνολο του έργου του.

Το βραβείο απονέμεται εναλλάξ σε έναν Έλληνα και σε έναν ξένο ποιητή, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών που διοργανώνει ετησίως ο Κύκλος Ποιητών, προς τιμήν της Barbara Fields Siotis, η οποία στήριξε έμπρακτα τη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής ποίησης έξω από τα σύνορά της, κυρίως στην Αμερική. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2019 και έχει απονεμηθεί έως σήμερα στη Ζέφη Δαράκη, στον Κινέζο Μπέι Ντάο και τώρα στον Αναστάση Βιστωνίτη. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ.

Ποιητής υπαρξιακός, με αναφορές στη σύγχρονη ιστορική συνθήκη, ο οποίος ωρίμασε μέσα στο κλίμα της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης αλλά δέχτηκε επιρροές και από την ξένη ποίηση ως πραγματικός πολίτης του κόσμου, ο Αναστάσης Βιστωνίτης με το ποιητικό έργο του, που κυκλοφορεί στον συγκεντρωτικό τόμο (Ποιήματα 1971-2008, εκδ. Καστανιώτη, 2018), επισημαίνει τα αδιέξοδα και τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. Παράλληλα, είναι και δοκιμιογράφος και κριτικός, τακτικός συνεργάτης του «Βήματος», αλλά και πεζογράφος, αποτελώντας εδώ και πενήντα χρόνια ένα σημείο αναφοράς. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Κύκλου Ποιητών και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων, αλλά και της Εταιρείας Συγγραφέων.

Σύμφωνα με το πρακτικό της βράβευσης: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κύκλου Ποιητών αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο «Barbara Fields Siotis» για το έτος 2021 στον Αναστάση Βιστωνίτη ως αναγνώριση της πολύπλευρης πνευματικής του παρουσίας και προσφοράς στα ελληνικά γράμματα. Ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής με έκδηλη κοινωνική ευαισθησία, γλώσσα δραστική στους συμβολισμούς της, πλούσιο πλην ελεγχόμενο συναίσθημα, που το διατρέχει η νοσταλγία μιας ονειρικής σύλληψης του κόσμου, έχει παρουσιάσει επίσης ένα πολυσήμαντο δοκιμιακό και κριτικό έργο, ενώ η μακρά θητεία του στον δημοσιογραφικό χώρο συνιστά ουσιαστική κατάθεση σε ζητήματα κρίσης της κοινωνικής και πνευματικής μας ζωής. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η βράβευση αυτή συνιστά μια δίκαιη αναγνώριση του πνευματικού ανθρώπου Αναστάση Βιστωνίτη».