Ο Λευκός Οίκος πιέζει μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID -19 στους υπαλλήλους τους έως τις 8 Δεκεμβρίου και όπως όλα δείχνουν, φέρεται αποφασισμένος να μη δώσει άλλη παράταση, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ο συντονιστής αντιμετώπισης της COVID-19 του Λευκού Οίκου Τζέφρι Ζάιενς μίλησε με τα διευθυντικά στελέχη της American Airlines, της Delta Air Lines και της Southwest Airlines την Πέμπτη για να διασφαλίσουν ότι δρομολογούν άμεσα την επιβολή των κατάλληλων μέτρων σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πριν από αυτή την προθεσμία.

Διατάγμα Μπάιντεν

Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν μια σειρά από ομοσπονδιακές συμβάσεις. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τον περασμένο μήνα που απαιτούσε από τους ομοσπονδιακούς εργολάβους να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό όλου του προσωπικού τους κατά της COVID-19 με τελευταία προθεσμία την 8η Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η American Airlines δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι περισσότεροι από 100.000 υπάλληλοι με έδρα στις ΗΠΑ θα πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά δεν διευκρίνισε την ημερομηνία συμμόρφωσης. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από τον εμβολιασμό για λόγους θρησκείας ή υγείας.

«Μπορεί να εργαζόμαστε ακόμη για τις λεπτομέρειες του ομοσπονδιακού διατάγματος, ωστόσο είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να παραμείνουν μη εμβολιασμένοι, δεν θα μπορούν να εργαστούν στην American Airlines», ανέφεραν ο διευθύνων σύμβουλος Νταγκ Πάρκερ και ο Πρόεδρος Ρόμπερτ Ισομ σε μήνυμά τους προς το προσωπικό. «Συνειδητοποιούμε ότι αυτή η ομοσπονδιακή διάταξη μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι αυτό που ζητείται από την εταιρεία μας και θα συμμορφωθούμε».

Ορισμένοι αξιωματούχοι αεροπορικών εταιρειών ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να αναβάλει την εφαρμογή του διατάγματος, για μετά την πολυσύχναστη περίοδο των ταξιδιών για διακοπές.

Ο Ζάιενς ωστόσο παρότρυνε τις αεροπορικές εταιρείες «να δράσουν νωρίτερα για να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαδικασία εφαρμογής», σύμφωνα με μια πηγή και κατέστησε σαφές ότι ο Λευκός Οίκος δεν σκοπεύει να παρατείνει την προθεσμία.

«Οι εργοδότες πρέπει να δράσουν τώρα για να προστατεύσουν το εργατικό τους δυναμικό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, χωρίς να συζητήσει άμεσα με τις αεροπορικές εταιρείες. «Όλο και περισσότερες εταιρείες εντείνουν τις απαιτήσεις για εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Φόβοι για έλλειψη σε πιλότους

Η ένωση των πιλότων (APA), η οποία αντιπροσωπεύει 14.000 πιλότους που πετούν για την American Airlines, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη εργατικού δυναμικού και να δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα για την American Airlines και τους συνεργάτες της ». Ορισμένοι υπάλληλοι διαφόρων επιχειρήσεων των ΗΠΑ ήδη παραιτήθηκαν αντί να συμμορφωθούν με την οδηγία εμβολιασμού.

Δύο μικρότερες αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν νωρίτερα την Παρασκευή ότι θα συμμορφωθούν με την διαταγή του Λευκού Οίκου για τους ομοσπονδιακούς εργολάβους. Η JetBlue Airways δήλωσε ότι κοινοποίησε αυτήν την απαίτηση για εμβολιασμό στα μέλη των πληρωμάτων της.

Η Alaska Airlines δήλωσε επίσης ότι θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ομοσπονδιακού διατάγματος και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως «όλοι οι υπάλληλοί μας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εξωτερικών συνεργατών και πωλητών, θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως ή να προσκομίσουν τα κατάλληλα ιατρικά ή θρησκευτικά έγγραφα ώστε να αποδείξουν γιατί δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν».

Πηγή: ΟΤ