Θα σας πάω σήμερα στο δώμα ενός καταπληκτικού κτιρίου στην οδό Πανεπιστημίου, όπου τελευταίως έχει διαμορφωθεί ειδικά για να προσφέρονται δείπνα με εκπληκτική θέα την Ακρόπολη. Είναι το δώμα της Eurolife, όπου την Τρίτη το βράδυ βρισκόταν εκεί ο Prem Watsa ο Ινδοκαναδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που ορισμένοι (και δεν είναι λίγοι) τον αποκαλούν «Καναδό Γουέρεν Μπάφετ».

Ο Prem Watsa που έχει επενδύσει στην χώρα μας στην Eurobank, στην Eurolife και στην εταιρία ακινήτων Grivalia, επρόκειτο να δει την Τετάρτη το απόγευμα τον Πρωθυπουργό. Στο δείπνο, στην ταράτσα της Eurolife, όπου προσφέρθηκε η (κλασική) σφυρίδα με πράσινη σαλάτα, ήταν παρόντες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Eurolife Ασφαλιστικής Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της Grivalia Properties Γιώργος Χρυσικός και άλλοι.

Ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις που έκανε ο Prem Watson με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού λέγοντάς του ότι αυτό που διαπιστώνει είναι ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πλέον φιλο-επενδυτικές της Ευρώπης και ότι τα στελέχη του στην Ελλάδα, οι μάνατζερ δηλαδή των εταιριών του είναι, όπως είπε, «top», ισάξια των στελεχών του σε άλλες χώρες του κόσμου. Και βεβαίως υπήρξαν συζητήσεις για περαιτέρω επενδύσεις σε ακίνητα. Το δείπνο έκλεισε με μια λαχταριστή lemon pie, την οποία οι πάντες τίμησαν πλην ενός: Του Γιάννη Στουρνάρα που θέλησε αντί γλυκό, φρούτα.

***
Τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή

Tην πρόθεσή του να φέρει την ελληνογαλλική συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα αν αυτό είναι εφικτό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Να σημειώσω εδώ ότι θα πρέπει στη Βουλή να είναι παρόντες όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι
οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες. Και στην επιλογή μας, είπε, βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή. Κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά όχι μόνο

***
Λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές για τις φρεγάτες

Συνήθως στις υπογραφές σημαντικών συμφωνιών, όπως αυτή με τις φρεγάτες και την στρατιωτική συνδρομή, οι κάμερες της τηλεόρασης στέκονται στην εικόνα της υπογραφής και σε δηλώσεις εάν υπάρξουν των συντελεστών. Ποτέ όμως δεν καλύπτουν το πριν και το μετά της υπογραφής. Ήταν, που λέτε, η πρώτη φορά που ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκεπτόταν το μεγαλοπρεπές Προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία και όντως εντυπωσιάστηκε. Ξεκίνησε αξημέρωτα από την Αθήνα, για να βρίσκεται στις 9 ακριβώς στο Παρίσι, μαζί με τον Νίκο Δένδια. Μπήκε από την πίσω είσοδο, ενώ όταν υπέγραψε τη συμφωνία βγήκε από την κυρία είσοδο, μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Όλοι στην τηλεόραση είδαν τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών να υπογράφουν, πρόσεξαν μια κυρία με γάντια στα χέρια (τηρούσε τους κανόνες υγιεινής) να μεταφέρει τους φακέλους με τη συμφωνία, είδαν τον Πρωθυπουργό να στέκεται όρθιος δίπλα από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Μακρόν να στέκεται όρθιος από την άλλη μεριά δίπλα στην Φλοράνς Παρλί, την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, που δεν κρύβει ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες.

Κανείς όμως δεν πρόσεξε ότι πριν καθίσουν όλοι αυτοί στο τραπέζι και υπογράψουν αυτή την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας την συνομιλία που είχαν οι Παναγιωτόπουλος και Παρλί: «Θέλουμε να έρθουμε και στην κοπή της λαμαρίνας της φρεγάτας στο Λοριάν», είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, υποβάλλοντας το πρώτο αίτημα. Η Φλοράνς Παρλί έκανε δεκτό το αίτημα. Αλλά μην νομίζετε ότι το είπε τυχαίως ο κ. Παναγιωτόπουλος. Γιατί στις 25 Οκτωβρίου του 2019 στο ιστορικό ναυπηγείο στη Λοριάν πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος για την πρώτη φρεγάτα τύπου Balh@rra, η οποία βάσει της συμφωνίας προορίζεται τώρα για την Ελλάδα. Και η δεύτερη θα είναι για την Ελλάδα με ειδική τελετή.

Λίγο πριν αρχίσουν να πέφτουν οι υπογραφές ο Έλληνας υπουργός Άμυνας γύρισε και είπε στην Γαλλίδα εάν θυμάται όταν κάποια στιγμή που του μίλησε απότομα επειδή νόμιζε ότι ακυρώθηκε το πρόγραμμα για τις φρεγάτες; Το πρόγραμμα, της είπε, όχι μόνον δεν μπήκε στον πάγο, αλλά μπήκε σε συντήρηση στο ψυγείο για να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις. Να σημειώσω ότι στην υπογραφή της συμφωνίας οι Γάλλοι δεν άνοιξαν ούτε μια σαμπάνια.

***
Ο Βενιζέλος ζητεί να διευκρινισθεί το «επικράτεια»

Έδωσε, πρώτα θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ανάρτησή του ζητεί όμως: να διευκρινιστεί αν ως “επικράτεια” εννοούνται και οι ζώνες (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα) στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα και σημειώνει: «Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη “διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”», επισημαίνει ακόμη: «Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν “επικράτεια” στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

***
Force Protection στο Μάλι

Κρατείστε αυτή την φράση: «Force Protection». Ίσως την ακούσετε στις προσεχείς ημέρες, μόλις ενεργοποιηθεί το άρθρο δύο της ελληνογαλλικής συμφωνίας για στρατιωτική συνδρομή. Οι Γάλλοι ζητούν από εμάς να στείλουμε ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι (για αντιμετώπιση των εκεί ανταρτών του ISIS) και εάν εγκριθεί αυτό το αίτημα (που μάλλον λόγω της συμφωνίας θα εγκριθεί) τότε θα στείλουμε Έλληνες στρατιώτες. Μαθαίνω λοιπόν ότι δεν πρόκειται να στείλουμε πολλούς (έτσι και αλλιώς θα στείλουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), αλλά κάπου 50 για Force Protection, δηλαδή για φρουρά στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε στις μάχες, απλώς θα φροντίζουμε για την ασφαλή συνοδεία άλλων δυνάμεων. Συνεπώς θα αποσταλούν και τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, ειδικά για συνοδεία δυνάμεων.

***
Με ένα κλικ όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά

Έγινε πράξη. Όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με την πρόσφατη αναβάθμιση του MyHealth app οι πολίτες μπορούν να βρουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά από το 2012 και μετά. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο http://myhealth.gov.gr. Το My Health αποτελεί μία εφαρμογή η οποία θα εξελίσσεται συνεχώς με στόχο να μπορεί να φιλοξενεί ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό του πολίτη. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της εφαρμογής το MyHealth αποτελεί τη νέα εφαρμογή της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία προσφέρει πρόσβαση στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά εξετάσεων.

***
Το σίριαλ με το μαξιλαράκι της Προέδρου

Το χειροποίητο μαξιλάρι έχει περίοπτη θέση στον καναπέ όπου κάθονται όσοι επισκέπτονται την κυρία Σακελλαροπούλου. Πρώτη φορά που εντοπίστηκε ήταν κατά την συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ και χθες το μαξιλάρι ήταν στη θέση του κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός το πρόσεξε (αφού κάθισε δίπλα του) και η Πρόεδρος εξήγησε πως το απέκτησε.

Έκπληκτη, ωστόσο δηλώνει η πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου για την έκταση που πήρε στο διαδίκτυο, τον Τύπο και ιδίως τα κοινωνικά δίκτυα η φωτογραφία όπου καταγράφεται η ύπαρξη του μαξιλαριού με τη μορφή της ίδιας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της γάτας της στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό το τόσο απλό γεγονός θα κατέληγε σε αντιπολιτευτικά πυρά», είπε η Ιωάννα Παπαντωνίου πρόεδρος του Ιδρύματος αποκαλύπτοντας ότι ήταν αυτή που το είχε χαρίσει στην πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου.

***
Όταν αφήνεις τα μικρόφωνα ανοιχτά

Ένα απρόοπτο περίμενε τον προεδρεύοντα της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά.
Ενώ ήταν ανοιχτά τα μικρόφωνα του προεδρείου ο κ. Αθανασίου σήκωσε το κινητό του, το οποίο χτυπούσε και απάντησε ξεχνώντας να κλείσει τα ανοιχτά μικρόφωνα της έδρας. Εκείνη τη στιγμή υπήρχε κενό, ήταν μεταξύ των δύο ομιλητών την ώρα που καθάριζαν τα έδρανα. Έμειναν ανοιχτά τα μικρόφωνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακούσουν οι παριστάμενοι βουλευτές και όσοι παρακολουθούσαν την συνεδρίαση από το Κανάλι της Βουλής τον κ. Αθανασίου να λέει με χιούμορ και με χαλαρή διάθεση: «Ελα τι γίνεται; Ναι-ναι. Ήταν στο γραφείο και έπιναν τσίπουρα. Ε, και εκεί που έπιναν έριξε και μια στροφή, μια πεντοζάλη». Έμαθα ποιος τηλεφώνησε. Ενας οποίος καυχιόταν ότι δήθεν είχε συνάντηση με σημαντικό πολιτικό πρόσωπο.