Πρόταση νόμου επανακαταθέτει στη Βουλή το ΚΚΕ, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με την efood, προκειμένου να κατοχυρωθεί η μισθωτή εξαρτημένη σχέση εργασίας των διανομέων. Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει δέκα άρθρα τα οποία προβλέπουν συνολικά τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Η efood εφάρμοσε το νόμο Χατζηδάκη

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ ζητάει την ένταξη του εν λόγω κλάδου στα ΒΑΕ, την κάλυψή τους από ΣΣΕ, 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο, την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με ευθύνη των εταιρειών καθώς και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όπως πχ τη διακοπή των εργασιών σε συνθήκες κακοκαιρίας κλπ, καθώς και τις ποινές για τις εταιρείες που θα παραβιάσουν το εργατικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα στην Αιτιολογική Έκθεση της πρότασης νόμου που υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αναφέρεται:

«Το ΚΚΕ έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στην Βουλή για τους εργαζόμενους στις εταιρίες διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες αμοιβής και εργασίας αυτών.

»Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι και ο βαρύς φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, ακόμη και με την ζωή τους στην μάχη για το μεροκάματο.

»Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα, η επιχείρηση διαδικτυακής πλατφόρμας e-food, επιχείρησε με την απειλή της απόλυσης, να μετατρέψει τους εργαζομένους της σε συνεργάτες-αυτοαπασχολούμενους μέσω αμοιβής, ώστε να απαλλαγεί από τις εργοδοτικές της υποχρεώσεις και να αφαιρέσει και τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματά τους, σε εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης της Ν.Δ., γνωστού ως “νόμου Χατζηδάκη” (ιδίως του άρθρου 69 ν. 4808/2021).

Κατεύθυνση της ΕΕ οι αντεργατικές ρυθμίσεις

»Οι πιο πάνω αντεργατικές ρυθμίσεις αποτελούν κατευθύνσεις της Ε.Ε., όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: “Δίκαιες συνθήκες εργασίας, δικαιώματα και κοινωνική προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες-Νέες μορφές απασχόλησης που συνδέονται με την ψηφιακή ανάπτυξη”.

»Πρόκειται για Έκθεση που καταψήφισαν μόνο οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ αντίθετα στήριξαν οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της “Ελληνικής Λύσης”.

»Για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού και ποτού, αλλά και για να αποτραπεί η εφαρμογή του νομοθετικού αντεργατικού εκτρώματος του ν. 4808/2021, γνωστού ως νόμου Χατζηδάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει και επικαιροποιεί την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει τον Μάιο του 2021 και ζητεί την άμεση συζήτησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».

Σχέση εξαρτημένης εργασίας – Απαγορεύεται άλλη σχέση εργασίας

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ – «ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΤΟΙΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΟΥ»»

Άρθρο 1

Όλοι όσοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιριών που επιτελούν το έργο της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Άρθρο 2

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (όπως π.χ. Τίτλος Κτήσης) συναλλαγής των διανομέων με τις εταιρείες του άρθρου 1.

Άρθρο 3

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων του άρθρου 1 γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις εταιρείες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων διανομέων.

7ωρο, πενθήμερο και ΒΑΕ

Άρθρο 4

Όλοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 εντάσσονται από της δημοσίευσης του νόμου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Άρθρο 5

Όλοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με δαπάνες της επιχείρησης

Άρθρο 6

Για όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής.

Άρθρο 7

Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38ο C, ή που είναι μικρότερες των 3ο C και επικρατεί παγετός.

Επίσης απαγορεύεται η διανομή σε ώρες μεγάλης βροχόπτωσης και χιονιού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η ασφάλιση των διανομέων βαραίνει την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής.

Πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ

Άρθρο 8

Κάθε επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση και μπορεί να φτάσουν μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Σε επιχείρηση που κατ’ επανάληψη παραβαίνει τη νομοθεσία δύναται να επιβληθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προσωρινή ή και μόνιμη απαγόρευση λειτουργίας.

Άρθρο 9

Καταργείται το άρθρο 69 του ν. 4808/2021, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις ρυθμίσεις της παρούσας πρότασης νόμου.

Άρθρο 10

Οι ρυθμίσεις της παρούσας πρότασης νόμου καταλαμβάνουν και όλες τις υφιστάμενες σχέσεις εργασίας του προσωπικού που αναφέρεται στο άρθρο 1 αυτής.

Αθήνα 23/9/2021»