Σπαραχτική αλλά την ίδια ώρα δυναμική ήταν η εικόνα της κινηματογραφίστριας Σαχρά Καριμί που το Σάββατο το μεσημέρι μίλησε σε ειδικό πάνελ που διοργάνωσε το φεστιβάλ Βενετίας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της το Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να αναδείξουν το μαλακό πρόσωπό τους όμως είναι το ίδιο σκληροί και βάρβαροι όπως πάντα – απλώς εξυπνότεροι» ανέφερε η Καριμί που είναι επίσης η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Οργανισμού Κινηματογράφου του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν δεν έμειναν πίσω στην τεχνολογία όπως ίσως πολύς κόσμος πιστεύει. Αντιθέτως, σύμφωνα με την Καριμί «είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο οπτικοακουστικής επικοινωνίας προκειμένου να ασκήσουν την δική τους προπαγάδα.»

«Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει για την κατάστασή μας, ειδικά οι καλλιτέχνες, διότι οι καλλιτέχνες αισθάνονται, άρα μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει δικτατορία» είπε επίσης η Καριμί. «Ζούμε στον 21ο αιώνα αλλά βλέπουμε να υπάρχει ένα γκρουπ ανθρώπων που έρχεται από το πουθενά στη χώρα σου και σου λέει ότι η μουσική απαγορεύεται, κάθε καλλιτεχνική δουλειά απαγορεύεται και ότι οι γυναίκες πρέπει να πάνε σε μια γωνιά και να μείνουν στην απομόνωση.»

Μαζί με την Καριμί στο πάνελ βρισκόταν και ο κ. Μάικ Ντόουνι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο οποίος ανέφερε ότι περίπου 270 κινηματογραφιστές από το Αφγανιστάν, άνδρες και γυναίκες, έχουν καταφέρει να αποδράσουν από την πατρίδα τους και να βρουν καταφύγιο στη Γαλλία. Η λίστα των κινηματογραφιστών που αναζητούν καταφύγιο φτάνει τα 800 άτομα. Η κυβέρηση της Γαλλίας είναι έτοιμοι να δεχτεί όσους καταφέρουν να ξεφύγουν από εκεί.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλοί νέοι κινηματογραφιστές στο Αγφανιστάν οι οποίοι κρύβονται και έχουν ακυρώσει τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα με τον φόβο ότι μπορούν να συλληφθούν» είπε η Καριμί. «Το Υπουργείο Επικοινωνιών που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν.»