Τζανάκης – Πρέπει να προσέξουν πολύ όσοι επιστρέφουν από τα νησιά

Ο κ. Τζανάκης, σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να προστατέψουμε τους ανεμβολίαστους, όχι να τους πετάξουμε στον Καιάδα»

Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο κ. Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμολογίας, Διευθ. Πνευμονολογικής κλινικής, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε αρχικά ότι η Κρήτη δεν είναι – όπως πιστεύεται – η χειρότερη Περιφερειακή ενότητα. «Η Κρήτη φιλοξενεί κοντά στα 2 εκατ. κόσμου, δεν είναι πλέον 600.000, είναι μια μισή Αττική. Παρουσιάζει ένα πρόβλημα, αλλά το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης είναι στο 60% της ισχύος του.

Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος ότι δεν θα τύχει τις καλύτερης φροντίδας. Υπάρχουν 27 διασωληνωμένοι στις Μονάδες. Αυτό με αυτό το δυναμικό των κρουσμάτων είναι ένα θαύμα που οφείλεται έστω στον μερικό εμβολιασμό», τόνισε.

«Είμαστε περίπου στο 50% της ισχύος σε νοσηλείες (κλίνες) και στο 60% της ισχύος σε Μονάδες ΜΕΘ», εξήγησε.

«Υπάρχουν Περιφερειακές ενότητες, ολοι οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο», πρόσθεσε.

Τι να κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές

«Πρέπει να προστατέψουμε τους ανεμβολίαστους, όχι να τους πετάξουμε στον Καιάδα», τόνισε.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημείωσε ότι το 65% εμβολιασμένων που έφτασε η χώρα δεν ήταν επαρκές.

«Οι εκδρομείς που επιστρέφουν από τα νησιά πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας, καλό θα ήταν να κάνουν 2-3 σελφ τεστ ανά διήμερο, η rapid test πριν επιστρέψουν στις δουλειές και τους οικείους τους», τόνισε για τους πιθανούς τρόπους αποτροπής της μετάδοσης στα αστικά κέντρα.

«Η μείωση της κινητικότητας των διακοπών του Αυγούστου μετά τις 20/08 θα επιτρέψει ίσως να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο των νησιών. Μέσα στον Σεπτέμβρη δεν αποκλείεται να δούμε μια αποκλιμάκωση της πανδημίας»,τόνισε κι αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk