Αρχοντική (χωρίς να είναι επιφανειακά κοσµική), φιλόξενη (παρότι δεν σου αποκαλύπτει όλες τις χάρες της αµέσως), η λιτή οµορφιά της Τήνου την καθιστά ιδανικό προορισµό για όποιον προτιµά την ποιότητα και τη γαλήνη στις διακοπές του. Αν και έγινε πασίγνωστη λόγω της Παναγίας και των χιλιάδων προσκυνητών που την επισκέπτονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (και κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο), η θρησκευτική της διάσταση δεν είναι το µοναδικό επίκεντρο του ενδιαφέροντος πάνω στο νησί. Εκεί που χτυπάει η πραγµατική καρδιά της Τήνου είναι στα χωριά της. Στον άγριο και συνάµα «κουκλίστικο» Βώλακα, στον περίφηµο Πύργο µε τον διάσηµο πλάτανο κάτω από τον οποίο απολαµβάνουν οι κάτοικοι τον καφέ και το γαλακτοµπούρεκό τους, στα αµφιθεατρικά χτισµένα Υστέρνια, στην αγαπηµένη Καρδιανή και στο µικρό ψαροχώρι Πάνορµος, µπορεί ο κάθε επισκέπτης να ανακαλύψει στις περιηγήσεις του κάτι που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Παράλληλα, θα γευτεί γαστρονοµικούς θησαυρούς, από το περίφηµο τηνιακό αγκιναράκι, την κάππαρη και τα σκόρδα µέχρι τα µοναδικά τυριά (πέτρωµα, κοπανιστή, γραβιέρα) και τα ξακουστά αµυγδαλωτά.

Ενα λοιπόν από τα πιο εντυπωσιακά χωριά της Τήνου είναι τα Δύο Χωριά – λέγεται έτσι γιατί πρόκειται για δύο χωριά που ενώθηκαν σε ένα. Βρίσκεται στο νότιο κοµµάτι του νησιού, 8½ χιλιόµετρα από την πόλη και σε υψόµετρο περίπου 430 µέτρων. Αν και έχει κλασική κυκλαδίτικη οµορφιά, εκείνο που το χαρακτηρίζει, και για το οποίο µένει αξέχαστο, είναι η ανεµπόδιστη οπτική πρόσβαση που διαθέτει στα γύρω κοντινά νησιά (Δήλος, Σύρος, Μύκονος). Ενα σηµείο από το οποίο η θέα θα µπορούσε να χαρακτηριστεί µαγευτική είναι το εστιατόριο
«Τα Δύο Χωριά». Στα τραπεζάκια του οι πελάτες απολαµβάνουν νόστιµο, παραδοσιακό κυκλαδίτικο φαγητό, φτιαγµένο µε ποιοτικές µόνο πρώτες ύλες, ενώ παράλληλα αγναντεύουν τη θάλασσα από ψηλά. Ως προς το µενού: παραδοσιακός κεφτές λουκάνικο, κατσίκι µε άγριες αγκινάρες, ρεβίθια φρικασέ, µαραθοκεφτέδες, κοντοσούβλι φούρνου, είναι µερικά µόνο από τα πιάτα που σερβίρονται. Μια µικρή γεύση από τη µαγειρική τους µπορούµε να πάρουµε, προτού ακόµη επισκεφθούµε το νησί, φτιάχνοντας τη χαρακτηριστική συνταγή που µας παραχώρησαν για κολοκυθοκεφτέδες µε φέτα.

Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα

Προετοιμασία – παρασκευή 1 ώρα

Υλικά
(για περίπου 1,3 κιλά)

1 κιλό κολοκυθάκια

250 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα

½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος

2 καρότα

150 γρ. φέτα

1 αβγό

3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Λίγο πιπέρι

Λίγο αλάτι

Αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα κολοκύθια σε ένα μπολ και τους ρίχνουμε λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού το αλάτι και βάζουμε τα κολοκυθάκια σε σουρωτήρι. Ψιλοκόβουμε καλά τα κρεμμυδάκια (μαζί και το πράσινο μέρος). Τα βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο. Τρίβουμε τα καρότα και τη φέτα και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το αβγό, τη φρυγανιά και λίγο πιπέρι. Πιέζουμε πολύ καλά τα κολοκύθια να βγάλουν τα νερά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε. Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες και τους πιέζουμε λίγο προς τα κάτω. Ρίχνουμε λάδι μέχρι τη μέση ενός τηγανιού και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους βάζουμε στο τηγάνι. Μόλις ροδίσουν, τους γυρίζουμε και από την άλλη. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.

Τάρτα αγκινάρας με φέτα

Προετοιμασία 10′ – Ψήσιμο περίπου 30′

Υλικά
(για 8-10 κομμάτια)

¹/³ κούπας κρέμα γάλακτος

110 γρ. φέτα

1 φύλλο χωριάτικο έτοιμο

220 γρ. αγκιναράκια μαριναρισμένα

(σε βάζο), σουρωμένα και κομμένα στη μέση

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 αβγό, χτυπημένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη μισή ποσότητα της φέτας. Οταν μαλακώσει το μείγμα, αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε το φύλλο σε ένα ταψί που να το χωράει, αφήνοντας και λίγο να εξέχει από τις άκρες. Απλώνουμε το μείγμα της φέτας πάνω από στο φύλλο αφήνοντας κενό περιφερειακά. Βάζουμε από πάνω τα αγκιναράκια και από πάνω τρίβουμε με τα χέρια την υπόλοιπη φέτα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Αλείφουμε από με
το αβγό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Τυλίγουμε γύρω-γύρω την τάρτα με το φύλλο που περισσεύει ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο. Ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του φύλλου. Οταν ροδίσει η τάρτα, βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.