Η ιδέα του καφέ συνδυασμένου με ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό δεν είναι καθόλου καινούργια. Αντιθέτως, σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχει έστω και μία τέτοια συνταγή, με πιο γνωστή εκείνη για τον «Irish Coffee». Καφές φίλτρου με ένα δυνατό ουίσκι, ζάχαρη και μια κουταλιά σαντιγί στη μέση – την οποία δεν την ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο ρόφημα -, είναι ο τρόπος που οι Ιρλανδοί βρήκαν για να απογειώσουν το ρόφημά τους. Στη Ρωσία το ουίσκι του «Irish Coffee» αντικαθίσταται με βότκα, στον γερμανικό «Rüdesheimer Kaffee» προστίθεται, σε μια δυνατή κούπα καφέ, μπράντι βρασμένο με ζάχαρη, ο αντίστοιχος «French Coffee» στη Γαλλία περιέχει Grand Marnier, ενώ στην πατρίδα του εσπρέσο, την Ιταλία, μία δόση γκράπα ή μπράντι είναι αυτό που κάνει τον «Caffè Corretto» να είναι αυτό που λέει και το όνομά του: ο «σωστός καφές». Ακόμη όμως και στην Ελλάδα, ένας ελληνικός με «Metaxa» μέσα ή ως συνοδευτικό είναι η συνταγή που επιλέγουμε για να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη ζωή.

Αντίστοιχα, πολύ ταιριαστό είναι και το ανάποδο: λίγος καφές μέσα σε ένα δροσερό κοκτέιλ. Αρωματικός, δυνατός, με μια ξεχωριστή, χαρακτηριστική πικράδα, αποτελεί ένα υλικό που δεν λείπει από το μπαρ ενός σωστού mixologist. Τουλάχιστον αυτό διαπιστώσαμε μιλώντας με τον Παναγιώτη Παπαβραμόπουλο, έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου, ο οποίος, αφού πέρασε, ως επικεφαλής, από τα μπαρ κορυφαίων εστιατορίων της Ελλάδας, όπως είναι η, βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin «Σπονδή» στο Παγκράτι, αλλά και το «Fuga», στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, «σάλπαρε» για Κυκλάδες.

Αυτό το καλοκαίρι τον βρίσκουμε στη Σαντορίνη, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα στο νέο επιχειρηματικό του εγχείρημα, το ανακαινισμένο «Esperisma Bar-Restaurant» στο μπαλκόνι του πεντάστερου boutique hotel «Athina Luxury Suites», στην Καλντέρα των Φηρών.

Εκεί, μαζί με τους ιδιοκτήτες Αρτεμη Αργυρού και Παναγιώτη Ιγγλέση, επιχειρούν – και τα καταφέρνουν – με οδηγό, όπως λένε, «τον πλούτο της ελληνικής γευστικής παλέτας, με επιλεγμένες αναφορές στη δυναμική της Σαντορίνης, όπου εκτός από τουριστικός προορισμός, τα τελευταία χρόνια αναδύεται και ως γαστρονομικός», να προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους ό,τι καλύτερο έχει να παράγει η ελληνική, και δη η κυκλαδίτικη, κουζίνα. Απλότητα και καθαρές γεύσεις είναι η φιλοσοφία του καταλόγου τους, με φόντο τη μαγευτική θέα της Καλντέρας.

Στην ίδια λογική τα κοκτέιλ που σερβίρει από το μπαρ του και ο Παναγιώτης Παπαβραμόπουλος, σε ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς. Μια μικρή ιδέα μάς δίνει με δύο συνταγές που δημιούργησε μόνο για το BHMAgazino, με βάση, φυσικά, τον καφέ και συγκεκριμένα τον cold brew – καφές φίλτρου διαλυμένος σε νερό που αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 15 ώρες και μετά φιλτράρουμε σε δόσεις μέχρι να έχουμε έναν διαυγή καφέ – και τον εσπρέσο. Ο,τι καλύτερο για τις καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι – ακόμη και αν δεν έχει τη θέα της Σαντορίνης.

Sin Affogato
Υλικά (για 1 ποτήρι)
1 μπάλα παγωτό βανίλια
30 ml λικέρ φουντούκι
30 ml καφές εσπρέσο
20 ml Bailey’s

Eκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα σέικερ το λικέρ φουντούκι, τον εσπρέσο και το Bailey’s. Σε ένα ποτήρι του μαρτίνι βάζουμε μία μπάλα παγωτό βανίλια. Σουρώνουμε από πάνω το μείγμα του σέικερ. Σερβίρουμε με κουτάλι, ώστε αν κάποιος το προτιμά, να μπορεί να τρώει λίγο από το παγωτό ξεχωριστά.

Amber Cocktail
Υλικά (για 1 ποτήρι)
15 ml καφές speciality cold brew
25 ml Campari
25 ml γλυκό βερμούτ
1 σταγόνα bitters βιολέτα (προαιρετικά)
2 σταγόνες bitters σοκολάτα
20 ml ανθρακούχο νερό
Πάγος

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα σέικερ όλα τα υλικά μαζί εκτός από τον πάγο. Βάζουμε σε ένα ποτήρι τον πάγο και από πάνω σουρώνουμε το κοκτέιλ. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με βρώσιμες βιολέτες. Σερβίρουμε.