Αποστολή Κάννες

Με την παγκόσμια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Λεός Καράξ «Anette», με πρωταγωνιστές της Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ανταμ Ντράιβερ, την αυλαία του σηκώνει σήμερα το απόγευμα για 74η φορά στην ιστορία του, το φεστιβάλ των Καννών.

Το πρώτο μεγάλο γεγονός της φετινής διοργάνωσης θα είναι η τιμητική βράβευση της ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού Τζόντι Φόστερ. Απόψε το βράδυ ένας ειδικός Χρυσός Φοίνικας θα δοθεί στην 58χρονη καλιτέχνιδα (19 Νοεμβρίου 1962) για την συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο.

Η καριέρα της Φόστερ έχει ιστορία με το φεστιβάλ της Κοτ Ντ’ Αζούρ. Εδώ, παιδάκι ακόμη, η Φόστερ έκανε τις πρώτες διεθνείς επαφές της με τον κόσμο του σινεμά. Ηταν το 1976 όταν προβλήθηκε στις Κάννες ο «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε που εν τέλει βραβεύτηκε με το ανώτατο βραβείο της διοργάνωσης, τον Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία υπήρξε η αφετηρία μιας λαμπρής καριέρας για την Φόστερ η οποία προτάθηκε και για το Οσκαρ Β’ ρολου.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, είναι ο επίσης βραβευμένος στις Κάννες Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι, γνωστός για την προκλητική συμπεριφορά του σε ότι αφορά φυλετικά ζητήματα. Το 2018, η ταινία του «Παρείσφρηση» κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής.

Ο Λι προεδρεύει των Ματί Ντιόπ (σκηνοθέρια – Γαλλία/ Σενεγάλη), Μιλέν Φαρμέρ (τραγουδίστρια, στιχουργός – Καναδάς), Μάγκι Τζίλενχαλ (ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτρια, σεναριογράφος – ΗΠΑ), Μελανί Λοράν (ηθοποιός, σκηνοθέτρια, σεναριογράφος – Γαλλία), Τζέσικα Χάουσνερ, σκηνοθέτρια, παραγωγός, σεναριογράφος – Αυστρία), Ταχάρ Ραχίμ (ηθοποιός – Γαλλία), Σονγκ Κανγκ Χο (ηθοποιός, Νότια Κορέα) και Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλο (σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος – Βραζιλία).

Τα φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κατανοητά φυσικά γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε το φεστιβάλ κατά την διάρκεια του 12ημέρου διαρκείας του είναι να σημειωθεί κρούσμα κορονοϊού σε χώρους του.

Οι προβολές θα γίνουν φυσικά σε κλειστούς χώρους, ενώ το θερινό σινεμά της παραλίας στην λεωφόρο Κρουαζέτ (Cinema a la plage) αναμένεται εφέτος να απασχολήσει πολύ κόσμο.