Η άφιξη του βρετανού ηθοποιού Ντάνιελ Κρεγκ στο Πόρτο Χέλι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα ακόμα μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της Ελλάδας.

Την ώρα που ο βρετανός σταρ αφήνει πίσω του τον Τζέιμς Μποντ με το «No time to die», πέμπτη και τελευταία ταινία του στον ρόλο του βρετανού μυστικού πράκτορα που θα δούμε στις αίθουσες το φθινόπωρο, φαίνεται ότι έχει ήδη βρει κάποιον άλλο σημαδιακό ήρωα για τη μελλοντική του πορεία.

O Nτάνιελ Κρεγκ είναι ο μεγάλος σταρ της ταινίας «Στα μαχαίρια 2»

Αυτός ο ήρωας είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν, τον οποίο γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο θρίλερ «Στα μαχαίρια» («Knives out», 2019). Μάλιστα, μετά τη δεύτερη περιπέτεια του Μπενουά Μπλαν που αυτή την εποχή γυρίζεται στην Ελλάδα, ο Μπλαν/Κρεγκ αναμένεται να ξαναπεράσει από το σινεμά με μια τρίτη ταινία που είναι προγραμματισμένη για το άμεσο μέλλον. Προς το παρόν, πάντως, ο Μπλαν και οι υπόλοιποι ήρωες του «Στα μαχαίρια 2» θα απολαύσουν τις απαράμιλλες ομορφιές περιοχών του Αργοσαρωνικού, ενός σημείου στον χάρτη της Ελλάδας που έχει από παλιά προσελκύσει τον κόσμο του κινηματογράφου.

Επίσημη έναρξη γυρισμάτων

Τις απογευματινές ώρες της περασμένης Δευτέρας 28 Ιουνίου ο σκηνοθέτης της ταινίας «Στα μαχαίρια 2» έκανε tweet στον λογαριασμό του σηματοδοτώντας την έναρξη των γυρισμάτων μαζί με μια φωτογραφία. «Αααα ξεκινάμε!» αναφέρει στο tweet του ο σκηνοθέτης. «Ημέρα πρώτη για τα γυρίσματα του επόμενου μυστηρίου με τον Μπενουά Μπλαν. Ενα «ευχαριστώ» στους υπέροχους ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα που μας επέτρεψαν να κάνουμε όλους τους φόνους στις ήσυχες παραλίες».

Η φωτογραφία που ο σκηνοθέτης Ράιαν Τζόνσον ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας «Στα μαχαίρια 2»

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία της παραγωγής δεν μπορούν να ειπωθούν με απόλυτη ακρίβεια, καθότι τα πάντα θα πραγματοποιηθούν μέσα σε απόλυτη μυστικότητα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος Ιουλίου. Εξάλλου πολιτική της εταιρείας παραγωγής, που είναι η πλατφόρμα Netflix, είναι να μη δίνει καμία πληροφορία για τις ταινίες ή σειρές της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τους.

Γυρίσματα πάντως αναμένεται να γίνουν στις Σπέτσες, όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί ανάλογες σημάνσεις, αν και ο βασικός κορμός φαίνεται να είναι το Πόρτο Χέλι, καθότι, όπως συνέβη και με την πρώτη ταινία, μεγάλο μέρος και της δεύτερης ταινίας αναμένεται να γυριστεί σε κλειστό χώρο, εκεί όπου ο ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν καλείται να ανακαλύψει τη λύση του θανάσιμου μυστηρίου με το οποίο είναι αντιμέτωπος. Ανεπίσημες πληροφορίες επίσης λένε ότι η παραμονή του Ντάνιελ Κρεγκ στην Ελλάδα θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να μη διαρρεύσει η ταυτότητα του συγκεκριμένου σημείου όπου ο ηθοποιός θα κατοικεί όσο βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο ρόλος της Faliro House

Από ελληνικής πλευράς την παραγωγή έχει αναλάβει η έμπειρη Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, στο ρόστερ της οποίας βρίσκονται πολλές ξένες παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες και το «Greek Freak» για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο που γυρίζεται αυτή την εποχή στην Αθήνα.

Ο ρόλος της Faliro House στην εξυπηρέτηση των γυρισμάτων της ταινίας «Στα μαχαίρια 2» είναι ιδιαίτερα νευραλγικός, καθότι πρόκειται για μια πολυεθνική συνεργασία Ελλήνων, Αμερικανών, Αγγλων και Σέρβων σε μια διατεταγμένη και πολύ καλά οργανωμένη παραγωγή και σε έναν δημόσιο χώρο που παρ’ όλη την αναστάτωση είναι πολύ θετικά διακείμενος απέναντι σε αυτό που συμβαίνει.

Οπως κατά καιρούς έχει ήδη επισημανθεί, με τις αρκετές πλέον ξένες παραγωγές που γυρίζονται σε σημεία της Ελλάδας, η χώρα μας μοιάζει με παράρτημα του Χόλιγουντ.

Το θετικό είναι ότι για τις ανάγκες δημιουργίας όχι μόνο του «Στα μαχαίρια 2» αλλά όλων των ξένων παραγωγών που γυρίζονται στη χώρα μας προσφέρεται εργασία σε ελληνικά χέρια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Ενημέρωσης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων περισσότεροι από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές όλων αυτών των έργων, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο θα ισχύσει και για το «Στα μαχαίρια 2», στο οποίο θα εργαστούν έλληνες επαγγελματίες – ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί και φυσικά πολλοί έλληνες extras.

O Nτάνιελ Κρεγκ είναι ο μεγάλος σταρ της ταινίας «Στα μαχαίρια 2» αλλά όχι ο μόνος. Στην ταινία θα συμπρωταγωνιστούν ο Εντουαρντ Νόρτον, η Κέιτ Χάντσον, η Κάθριν Χαν, η Τζανέλ Μονά και ο Ντέιβ Μπατίστα. Οσο για τον άνθρωπο που βρίσκεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη, τον Ράιαν Τζόνσον, είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά το σύμπαν του Μπενουά Μπλαν καθώς ο ίδιος είναι ο δημιουργός και της πρώτης ταινίας, τόσο στην σκηνοθεσία όσο και στο σενάριο. Μάλιστα, ο Τζόνσον με το «Στα μαχαίρια» κατάφερε να κερδίσει μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ καλύτερου σεναρίου γραμμένου κατευθείαν για την οθόνη το 2020.

Το στοίχημα του Netflix

Βεβαίως, ένας από τους λόγους που η ταινία του 2019 ακολουθήθηκε από το σίκουελ που αυτή την περίοδο γυρίζεται στην Ελλάδα, είναι οικονομικός. Από την αρχή της πορείας της ταινίας στις αίθουσες φάνηκε ότι προοριζόταν για επιτυχία. Στο πρώτο γουικέντ προβολής της είχε έσοδα περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια αλλά το σημαντικότερο ήταν η σταθερότητά της στις εβδομάδες που ακολούθησαν.

Εν τέλει το «Στα μαχαίρια» κατάφερε να κλείσει την καριέρα του με 311,4 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεων, ένα απίστευτο ποσό για το μέγεθος της παραγωγής που δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. δολάρια.

Για τη δημιουργία του No 2 το Netflix αγόρασε τα δικαιώματα για ένα εξίσου αστρονομικό ποσόν των 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Το streaming της δεύτερης ταινίας που θα γίνει το 2022 αναμένεται να είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα που έχουν υπάρξει στην ιστορία αυτής της μεθόδου διανομής ταινιών. Τόσο το Variety όσο και το Deadline Hollywood έχουν αναφερθεί σε μία από τις σημαντικότερες και ακριβότερες συμφωνίες streaming ταινιών που έχουν συναφθεί ποτέ.