Σε αναβολή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι διοργανωτές του σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μετά από τη γενικευμένη, θυελλώδη κατακραυγή την οποίαν προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ. Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Αφ’ ότου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την υποστήριξή της στο Συνέδριο, σχεδόν όλοι οι επίσημοι συμμετέχοντες αποκήρυξαν δημοσίως το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του σποτ και διαχώρισαν τη θέση τους.

Παρόλ’ αυτά, σε ανάρτηση τους στα social media οι διοργανωτές τονίζουν πως σκοπός δεν ήταν να προσβάλουν τις γυναίκες ούτε να ενισχύσουν στερεοτυπικά πρότυπα, αλλά να ενημερώσουν όσες θέλουν να τεκνοποιήσουν ότι μετά από κάποια ηλικία μειώνεται η ικανότητα αυτή.

Για το επίμαχο σποτ του 1ου Συνεδρίου «Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» μίλησε την Κυριακή ο γυναικολόγος Κώστας Πάντος, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών.

Υποστήριξε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως το διαφημιστικό σποτ είναι μεν σκληρό, ωστόσο παρουσιάζει την ωμή αλήθεια.

«Αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές» υπογράμμισε, αρχικά, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και πρόσθεσε: «Οι γυναίκες στη σύγχρονη ζωή φτάνουν σε ηλικίες πάνω από τα 40 για να αποκτήσουν παιδί. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με γυναίκες 40 – 45 που δεν γνωρίζουν τα όρια που θέτει η φύση. Θυμάμαι γυναίκα που με επισκέφθηκε -όμορφη και με καριέρα-, ήθελε παιδί και όταν της ανακοίνωσα ότι έχει μπει σε εμμηνόπαυση δεν το ήξερε. Αυτή η άγνοια φαίνεται και σε έρευνα της MRB».

Όπως είπε σκοπός δεν είναι να πείσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά, ούτε να τις εκβιάσει. Σκοπός όπως είπε είναι να τις ενημερώσει. Μάλιστα μίλησε για την ορμόνη της γονιμότητας λέγοντας πως όσο μεγαλώνει μια γυναίκα τόσο η ορμόνη πέφτει.

Η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου, η οποία ασχολείται χρόνια με το ιατρικό ρεπορτάζ και είναι η γυναίκα πίσω από το κόνσεπτ και το βίντεο για το συνέδριο έσπασε τη σιωπή της. Η ίδια άντλησε από προσωπική εμπειρία, καθώς δέχθηκε κριτική επειδή – ενώ πέρασε τα 40 και είναι παντρεμένη δέκα χρόνια – δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα παιδί.

“Αυτό το κείμενο έχει την δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά. Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα. Γιατί η δίκη μου οικογένεια έχει έναν υπέροχο αδέσποτο σκύλο και όχι παιδιά όπως θα «έπρεπε». Αυτές τις ερωτήσεις, που έχω βάλει ως ερινύες στο σποτ, τις έχω δεχτεί άπειρες φορές στη ζωή μου… η ειρωνεία είναι ότι τις έχω δεχτεί και από ανθρώπους που σήμερα σηκώνουν το δάχτυλο και με καταδικάζουν που τις έγραψα. Θέλετε να μου πείτε πως μόλις μια γυναίκα περάσει τα 40 ΔΕΝ είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνουν; Ακόμα και στην τηλεόραση”, σημειώνει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.

Πολλές γυναίκες του καλλιτεχνικού αλλά και δημοσιογραφικού κόσμου αποσύρθηκαν, καταγγέλοντας τον αναχρονιστικό χαρακτήρα το σποτ. Ανάμεσα σε αυτές που επέκριναν το σκοταδιστικό και σεξιστικό περιεχόμενο του προωθητικού σποτ, αλλά και του ίδιου του συνεργείου ήταν και η Καίτη Γαρμπή, στην οποία πριν από λίγο καιρό είχε ζητηθεί να απευθύνει πρόσκληση για το συνέδριο. Η γνωστή τραγουδίστρια εμφανίστηκε εξοργισμένη με το προωθητικό βίντεο, και ανακοίνωσε ότι αποσύρει την στήριξή της.

Σε ανάρτηση της, έντονα ενοχλημένη, σχολιάζει πως «πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο, όμως, είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! Ντροπή! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί».

Για την ιστορία, το επίμαχο διαφημιστικό σποτ είχε ως εξής: Μια γυναίκα, μάλλον σαραντάρα σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, εμφανίζεται να απολογείται στον εαυτό της και την κοινωνία επειδή επέλεξε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την καριέρα της.

«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. ‘Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;’ Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. ‘Τι έχω κάνει λάθος;’ Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα».