Ασφαλώς όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην επιτάχυνση των εμβολιασμών του ενεργού πληθυσμού προκειμένου να ανοίξει η οικονομία και ο τουρισμός προεξοφλώντας ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει επιτύχει αν όχι τον έλεγχο, τουλάχιστον την «καλοκαιρινή ύφεση» της πανδημίας, κάτι που όλοι ελπίζουμε.

Ομως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται κοντά στις 2.000 κάθε ημέρα που περνάει, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία κοντά στις 400 και δυστυχώς ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν να εξακολουθεί να είναι τρομακτικός αφού μόνο την περασμένη Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους 96 άνθρωποι.

Η επιλογή όμως είναι επιλογή.

Η κυβέρνηση έχει πάρει το ρίσκο να ανοίξει την οικονομία, καθώς όπως διαπιστώσαμε όλοι πριν από τις γιορτές του Πάσχα τα μέτρα που υπήρχαν ήταν σαν «ένα φράγμα που έσπασε»… Κανείς δεν τα τηρούσε, οι πλατείες, οι δρόμοι και οι παραλίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Ισως να ήταν και παράλογο να μένουν κλειστά μόνο τα καφέ και τα εστιατόρια.

Και να που όλοι μπορούν να εργαστούν, να ανοίξουν τα καταστήματά τους, να προετοιμαστούν για τον καλοκαιρινό τουρισμό τηρώντας μόνο στοιχειώδεις περιορισμούς της απολύμανσης χώρων και χεριών και της χρήσης της μάσκας.

Πλέον όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση. Την πανδημία να είναι εδώ και τη συνέχιση της εργασίας χωρίς κρατική επιδότηση.

Ο Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας των αναστολών συμβάσεων εργασίας και των ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέτρα από τα οποία ωφελήθηκαν τον τελευταίο χρόνο 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι οποίοι στηρίχθηκαν με εισοδήματα άνω των 3 δισ. ευρώ και 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που έλαβαν πάνω από 7 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα!

Μαζί με τις εγγυήσεις των δανείων, τις αναστολές πληρωμών δόσεων προς τις τράπεζες, την επιδότηση των χαμένων ενοικίων στους ιδιοκτήτες και τις ενισχύσεις των αγροτών το κράτος δαπάνησε 24 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο για να… ζήσουμε.

Η περίοδος αυτή όπως όλα δείχνουν τελειώνει και πλέον όλοι – εργαζόμενοι και επιχειρήσεις – καλούνται να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα.