Μικρή αλλαγή – «ανάσα» έρχεται από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, στις μετακινήσεις των πολιτών.

Όπως έχει ανακοινωθεί, τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 22:00, δηλαδή μία ώρα μετά από αυτό που ισχύει τώρα.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα, που ανοίγει και η εστίαση, η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλάζει ξανά και θα ισχύει από τις 23:00 και μετά.

Σημειώνεται πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις εξακολουθούν να επιτρέπονται μόνο κατά το Σαββατοκύριακο.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα

Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε αναλυτικά -κατά την ενημέρωση της Παρασκευής- τις περιπτώσεις που εξαιρούνται από τα μέτρα με την επίδειξη των δικαιολογητικών κατά περίπτωση:

  • Aπό και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν. Για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται πως στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης, ενώ ο συνολικός χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Για λόγους υγείας, μόνο για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγεία με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
  • Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ο μετακινούμενος έχει την υποχρέωση να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της σχετικής βεβαίωσης κίνησης ή SMS με κωδικό 5 και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ επίσης ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.