Είθισται στις εθνικές επετείους να ακούγονται λόγια θερμά και κολακευτικά από φίλους και συμμάχους. Να δηλώνεται με επίσημο τρόπο η αναγνώριση αγώνων και θυσιών, να εκθειάζεται η συμβολή λαών και εθνών στην Ιστορία και μαζί να δίδονται υποσχέσεις αιώνιας φιλίας και διαρκούς συμπαράστασης.

Συνέβη και στη δική μας επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Απειρα και ενθουσιώδη, πολλές φορές συγκινητικά, ήταν τα μηνύματα που έφθασαν από παντού, ακόμη και από τα πέρατα της Γης, για τη λαμπρή μας αναγεννητική επέτειο.

Ωστόσο, όσο επιφυλακτικός κι αν είναι κανείς με τις ευχές των ξένων και των συμμάχων, τούτη η επέτειος ξεπέρασε τα συνήθη τυπικά και καθιερωμένα ευχολόγια.

Χωρίς υπερβολή και χωρίς καμία διάθεση εθνικής αυταρέσκειας, οι σημαντικότεροι των ξένων ηγετών υπερέβησαν εαυτούς αναφερόμενοι στην Ελλάδα με την ευκαιρία των 200 ετών από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Κοινώς, μπορεί να υποστηρίξει κανείς με ασφάλεια ότι η επέτειος μόνο αδιάφορη δεν υπήρξε. Αντιθέτως, προσέφερε την ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθούν οι διεθνείς μας συμμαχίες και να αναγνωρισθεί, με ευθύ και καθαρό τρόπο, η θέση της χώρας μας στον κόσμο.

Το μήνυμα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν όντως θερμό και ευκρινέστατο. Και η υπόσχεσή του επίσης για εγκαρδιότερες και στενότερες, στρατηγικού χαρακτήρα, σχέσεις απολύτως πειστική. Η συνομιλία μάλιστα που ακολούθησε το βράδυ της 25ης Μαρτίου με τον Πρωθυπουργό υπήρξε δηλωτική των αμερικανικών διαθέσεων και προθέσεων. Πολύ περισσότερο δε όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι μέχρι τώρα έχει αποφύγει να επικοινωνήσει με την ηγεσία της γείτονος Τουρκίας.

Αντιστοίχως η εκδηλωτική, σχεδόν συγκινητική, παρουσία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Καρόλου στην Αθήνα υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα και έτυχε θερμής υποδοχής από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο γάλλος πρόεδρος επίσης, Εμανουέλ Μακρόν, που εκπροσωπήθηκε στην ελληνική επέτειο από την υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί, σχεδόν ταυτίστηκε με την Ελλάδα, δήλωσε ευθέως πόσο έχει επηρεαστεί από την κουλτούρα και το πνεύμα της κλασικής Ελλάδας, δηλώνοντας εμφατικά ότι «η δική σας ελευθερία είναι και δική μας». Εμφανιζόμενος δε ως εκπρόσωπος της Ευρώπης και δηλώνοντας ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την Ελλάδα, μετέφερε μήνυμα ισχυρό προς πάσα κατεύθυνση.

Η παρουσία ακόμη του ρώσου πρωθυπουργού στους εορτασμούς της Αθήνας, δεδομένης της σχετικής ψυχρότητας μεταξύ των δύο χωρών, μόνο αδιάφορη δεν ήταν. Αλλά και οι δηλώσεις του συνήθως ανεκδήλωτου ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έκαναν εντύπωση για τη θερμότητά τους και την υποστήριξη που απέπνεαν.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το μήνυμα της ελληνικής διακοσιετηρίδας έφθασε διά των πρεσβειών και των διάσπαρτων ομογενειακών κοινοτήτων σε ολόκληρη την υφήλιο.

Κοινώς, η επέτειος έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν και να αποτυπωθούν οι συμμαχίες μας και να δηλωθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη, παρά διατηρεί ιστορικούς δεσμούς και συνοδεύεται από ισχυρές σχέσεις διεθνώς. Φανερώθηκαν, πέραν των άλλων, οι ελληνικές δυνατότητες της «ήπιας ισχύος», όπως λέγεται στη γλώσσα της σύγχρονης δημόσιας διπλωματίας. Τούτο δεν σημαίνει βεβαίως ότι αρκούν οι συμμαχίες και οι καλές σχέσεις. Προσφέρουν ωστόσο μια βάση για την υπέρβαση και αντιμετώπιση των όποιων απειλών και εθνικών κινδύνων. Θα χρειαστούν επίπονες προσπάθειες από την πλευρά μας το προσεχές διάστημα για την επανοικοδόμηση και ισχυροποίηση της Ελλάδας. Τα εργαλεία υπάρχουν, οι σύμμαχοι επίσης, απομένει σε εμάς να υπερβούμε τα συνήθη εθνικά βάρη για να καταστήσουμε την Ελλάδα απρόσβλητη, αξιοπρόσεκτη και ευημερούσα.