Ηχηρή προειδοποίηση να μην υλοποιήσει τις απειλές για μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται στην Ευρώπη απηύθυνε στις Βρυξέλλες η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer λέγοντας ότι πιθανά αντίμετρα του Ηνωμένου Βασιλείου σε πρώτες ύλες θα οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν απείλησε ευθέως ότι θα μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται στην Ευρώπη εάν πρώτα δεν εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο λόγος είναι ότι η Ευρώπη θεωρεί πως η βρετανική εταιρεία δίνει εκατομμύρια δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και πενιχρές στην Ευρώπη. Ο μισός πληθυσμός της Βρετανίας έχει ήδη εμβολιαστεί, περίπου 27 εκ άτομα ενώ γίνονται 421.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, Έρχεται όμως μια άλλη εταιρεία τώρα, η Pfizer, η οποία συνεχίζει να στέλνει δόσεις στην ΕΕ και λέει ότι εάν το ΗΒ πάρει αντίμετρα και μπλοκάρει την εξαγωγή κρίσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή των εμβολίων τότε η Ευρώπη δεν μπορεί καν να παράγει εμβόλια.

Συνεπώς η ΕΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο και το θρίλερ με τα εμβόλια φαίνεται να μην έχει τελειωμό.