Στον χορό της τουρκικής προκλητικότητας, επιθετικότητας και προπαγάνδας έναντι της χώρας μας και της Κύπρου, εισέρχεται πλέον και η τουρκική κρατική τηλεόραση. Αυτές τις ημέρες γυρίζεται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ένα σίριαλ στη βάση της τουρκικής προπαγάνδας, για την περίοδο 1963-1974 με στόχο να προβληθεί παραμονές της έναρξης νέας προσπάθειας στο Κυπριακό.

Με την τουρκική τηλεόραση και με το σίριαλ που γυρίζεται φαίνεται πως ενθουσιάστηκε ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων Ερσίν Τατάρ που έσπευσε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στο χώρο που πραγματοποιούνται τα γυρίσματα. Άλλωστε ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων δεν χάνει την ευκαιρία για να βρεθεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ας μην ξεχνάμε ότι το άνοιγμα της παραλιακής οδού της πολύπαθης Αμμοχώστου ήταν αυτό που το έφερε στην εξουσία των Τουρκοκυπρίων.

Η τηλεοπτική σειρά, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», φέρει τον τίτλο «Bir Zamanlar Kibris» (Μια φορά κι ένα καιρό στην Κύπρο) και θα προβληθεί από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT 1. Βασικό της θέμα είναι τα γεγονότα μεταξύ 1963 και 1974, σύμφωνα με την τουρκική θεώρηση της ιστορίας. Ήταν τότε που άρχισε η τουρκική ανταρσία, με τη δημιουργία τουρκοκυπριακών θυλάκων και της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία.

Θα αποτελείται από 26 επεισόδια και πέραν της προβολής της στην Τουρκία θα μεταδοθεί σε χώρες που η Τουρκία διατηρεί συμμαχικές σχέσεις. Ο κ. Τατάρ είπε ότι η σειρά θα παρουσιάσει τι συνέβη στην Κύπρο και τα δεινά που έχουν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι και ότι το πρώτο επεισόδιο θα προβληθεί στα τέλη Μαρτίου, σε μια περίοδο δηλαδή έντονων προετοιμασιών για την άτυπη πενταμερή συνάντηση. Είπε μάλιστα ότι ο αγώνας των Τουρκοκύπριων δεν έχει τελειώσει κάνοντας έμμεση αναφορά στα δυο κράτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρονική συγκυρία προβολής η του σήριαλ έχει να κάνει πέραν των εξελίξεων δυο Κυπριακό και με το ιστορικό γεγονός με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.