Χαράς ευαγγέλια στο υπουργείο Οικονομικών μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στατιστικών στοιχείων για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του πανδημικού 2020. Οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης εξεπλάγησαν από την υποχώρηση της ύφεσης στο 8%, καθώς το περασμένο φθινόπωρο είχαν «κιοτέψει» και είχαν υιοθετήσει τις δυσμενέστερες ευρωπαϊκές προγνώσεις για ύφεση της τάξης του 10,5% το 2020 στην Ελλάδα. Ηταν τέτοια η απογοήτευσή τους που κατήρτισαν και τον προϋπολογισμό του 2021 με τις χειρότερες εκδοχές. Ω του θαύματος όμως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν να τους εκπλήσσουν θετικά. Το μακρύ lockdown των περασμένων μηνών απεδείχθη λιγότερο δεσμευτικό για την οικονομική δραστηριότητα και πλέον νιώθουν σχετικά ανακουφισμένοι για την τρέχουσα χρονιά, παρά τα πολλά προβλήματα. Θεωρούν ότι στον βαθμό που ομαλοποιηθούν, κατά κάποιον τρόπο, οι οικονομικές συνθήκες θα μπορούν να  «κερδίσουν» πόρους και δημοσιονομικό χώρο ώστε να καταστήσουν ευχερέστερη την «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα τέλη του προσεχούς Απριλίου.

 

Αναθάρρησαν μάλιστα και στο Μέγαρο Μαξίμου που το προηγούμενο διάστημα είχαν ρίξει μαύρες πλερέζες, καθώς πιέζονταν αφόρητα από το πλήθος των διαμαρτυριών και των αιτημάτων που συσσωρεύονταν. Ενδεικτική προς τούτο είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού το μεσημέρι της Παρασκευής, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα πετύχει».

Ωστόσο, παραμένει η ανησυχία από την εκτίναξη των κρουσμάτων και τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από την επαύξηση των εισερχομένων στις ΜΕΘ. Οι κυβερνητικοί δηλώνουν βέβαια προετοιμασμένοι. Ηδη προχώρησαν σε κάποια αναδιάταξη των δυνάμεων εντός των κρατικών νοσοκομείων και θα περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των αυστηρότερων μέτρων που εφαρμόζονται από την περασμένη Πέμπτη.

Δεδομένης πάντως της πανδημικής κόπωσης, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού μεταφέρουν ότι από εδώ και πέρα το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πια ότι όσο θα φτιάχνει ο καιρός, οι πολίτες θα επιχειρούν εξόδους, θα «αντιστέκονται» στα όποια μέτρα και η αποτελεσματικότητά τους εκ των πραγμάτων θα περιορίζεται. Οπότε ελπίζει στους εμβολιασμούς και στην αισιοδοξία που αυτοί μεταφέρουν στους πολίτες. Το έχει δει άλλωστε με τα μάτια του και ξέρει τι ανακούφιση προσφέρουν οι εμβολιασμοί, ιδιαιτέρως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αρα στα «εμβόλια της ελπίδας» επενδύει καθαρά πια και στο πεδίο αυτό θα δώσει κυρίως τη μάχη στο επόμενο διάστημα. Το σχέδιο μάλιστα να προωθηθούν, κατά προτεραιότητα, οι εμβολιασμοί  των νησιωτών του Αιγαίου και του Ιονίου φανερώνει και την προετοιμασία για το επερχόμενο άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού στα τέλη Απριλίου.

 

Στη βάση αυτών των προοπτικών κινούνται και οι τράπεζες, οι οποίες παρακολουθούν με αγωνία μεγάλη τις πανδημικές και οικονομικές εξελίξεις. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αλλά πλέον όλοι οι τραπεζίτες υπολογίζουν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Αν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού εκτιμούν ότι το κλίμα θα αλλάξει άρδην. Αν επιπλέον το τουριστικό ρεύμα προσεγγίσει το 50% του 2019, τότε το κλίμα όντως θα αλλάξει. Ηδη μετά τον μετριασμό της ύφεσης στο 8% το 2020, οι προβλέψεις για το 2021 αλλάζουν. Ο οικονομικός σύμβουλος της ALPHA BANK κ. Π. Καπόπουλος αισιοδοξεί ότι η ανάπτυξη μπορεί ξεπεράσει και το 4%! Στον βαθμό μάλιστα που επιβεβαιωθεί και ο ελληνοαμερικανός επιδημιολόγος Νίκολας Χρηστάκης, ο οποίος στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του, που φέρει τον τίτλο «Το βέλος του Απόλλωνα», αναφέρει ότι των πανδημιών ακολουθεί έκρηξη κατανάλωσης, τα χαμόγελα θα επιστρέψουν.

Ευκαιρία και πρόκληση το Ταμείο Ανάκαμψης

Το σχέδιο όμως που πραγματικά γοητεύει τους τραπεζίτες είναι αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα θεωρείται από την Κομισιόν μία από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες σε αυτόν τον τομέα. Και οι πόροι που αναλογούν είναι πρωτοφανείς στα ελληνικά χρονικά. Οπως εξηγεί στις ιδιαίτερες συνομιλίες του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας στη χώρα μας αντιστοιχούν περίπου 32 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 19 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες θα κατευθυνθούν σε εμβληματικά δημόσια έργα. Τα άλλα 13 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια μηδενικού επιτοκίου, τα οποία θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται από τις τράπεζες και στον βαθμό που αποδεικνύονται βιώσιμα θα υποστηρίζονται από τις ίδιες. Οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι υποχρεωμένοι να δεσμεύουν ίδιους πόρους που αντιστοιχούν στο 20% της επένδυσης, οι τράπεζες θα καλύπτουν το άλλο 40% και το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτεί το υπόλοιπο 40% με επιτόκιο 0%.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας είναι σε θέση να σχεδιάσει τα προσεχή τρία-τέσσερα χρόνια επενδύσεις της τάξης των 30 δισ. ευρώ! Γιατί απλούστατα δυνητικά η μόχλευση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις τράπεζες και τους ιδιώτες επενδυτές οδηγεί σε επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ. Προφανώς πολλοί αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες του εγχώριου ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για την εγχώρια επιχειρηματική τάξη. Θα κληθούν να συνεργαστούν με ξένους ομίλους, να συνενώσουν δυνάμεις, να δράσουν με τρόπο δυναμικό και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Θα είναι αυτό το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης, μετά την πανδημία, μέρας από την επιτυχία του οποίου μπορεί να κριθεί το μέλλον του τόπου.

 

Στη βάση αυτών των προοπτικών και της απαιτούμενης ταχείας εξυγίανσης των τραπεζών προωθείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζαββό νομοσχέδιο που επιτρέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παρεμβαίνει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Προφανώς η σχετική πρόβλεψη συνδέεται με την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η απαλλαγή των μελών του ΤΧΣ από ποινικές ευθύνες για τις επιλογές και τις αποφάσεις τους. Ακόμη είναι στα σκαριά η έγκριση του «Ηρακλή 2», ενός δεύτερου μηχανισμού εγγυοδοσίας των τιτλοποιήσεων δανείων με διάρκεια μέχρι τα τέλη του 2022. Γεγονός που θα διευκολύνει και την Τράπεζα Πειραιώς να τιτλοποιήσει επιπρόσθετα κόκκινα δάνεια ύψους 14 δισ. εντός του 2021 και έτσι να περιορίσει την έκθεσή της σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 9%. Είναι κι αυτές σημαντικές κινήσεις και ικανές να επαναφέρουν τις τράπεζες στον πραγματικό τους ρόλο, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Γιατί θύμωσε ο Θανάσης Καρτερός

Τούτων εξελισσομένων φαντάζει μοιραίος ο εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση Κουφοντίνα. Μέχρι και ο Θανάσης Καρτερός εξεμάνη από τις άκαιρες και προβληματικές δηλώσεις Δρίτσα, που εξέθεσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγραψε ο Θανάσης άρθρο που σχεδόν εκλιπαρούσε τους συντρόφους του είτε να σιωπούν είτε να συντονίζονται με τη γραμμή του κόμματος. Υποθέτουμε πως αν ήταν στο χέρι του θα επέβαλλε πάραυτα, κατά τα παλαιά ήθη του, καθεστώς «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Αντε τώρα να πεις κάτι τέτοιο σε πρώην τροτσκιστές σαν τον κ. Δρίτσα. Γι’ αυτό βλέπω να χάνει κι αυτό το… τρένο ο Αλέξης Τσίπρας.

Δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Περισσότερο και από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος από τον Απρίλιο θα έχει επιπλέον 18 κλίνες ΜΕΘ στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ευχαριστημένες είναι και οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, από τη δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Στη σύμβαση που υπέγραψαν με την Επιτροπή υπάρχει ρητή αναφορά ότι μια από τις δράσεις στις οποίες θα διοχετευθεί η χορηγία τους είναι η αγορά κλινών ΜΕΘ, που υλοποιείται σε μια κομβική στιγμή για την πανδημία, ανακουφίζοντας τους εργαζομένους και τους ασθενείς του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Μια συνεργασία αντάξια της εθνικής επετείου, η οποία στην προκειμένη περίπτωση σώζει ζωές κυριολεκτικά καθώς οι κλίνες θα ενισχύσουν το ΕΣΥ και μετά την πανδημία.

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τότε που ο Πρωθυπουργός καλούσε την Αριστοτελία Πελώνη στο Μέγαρο Μαξίμου ορίζοντάς την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, προς ενίσχυση, όπως ειπώθηκε, της ομάδας επικοινωνίας. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο η Αριστοτελία άλλαξε δύο πολιτικούς προϊσταμένους της κυβερνητικούς εκπροσώπους και πήρε και μία προαγωγή. Από αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος εκτελεί εδώ και μία εβδομάδα «χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου», μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη. Και επειδή στην πολιτική ισχύει το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, σας πληροφορώ ότι η κυρία Πελώνη πηγαίνει οσονούπω σε άλλο γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πληροφορίες λένε ότι αυτό που περιμένει τώρα δεν είναι άλλο από την απόφαση της τοποθέτησής της ως κυβερνητικού εκπροσώπου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.