Σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει το Μάρτιο η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με δηλώσεις του Μάρτιν Τσούρντα, διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του μεγαλύτερου μετόχου του ομίλου με ποσοστό 61,30%.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg, αυτό το μήνα θα εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, για να ακολουθήσει η έκδοση μετοχών το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσούρντα, στόχος του ΤΧΣ μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι η μείωση του ποσοστού του στην τράπεζα κάτω από το 30%.

Το Bloomberg επικαλούμενο άλλες πηγές αναφέρει ότι η τράπεζα θα αντλήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία έως 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσούρντα πάντως σημείωσε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το είδος της αύξησης». Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει προηγουμένως να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ, ώστε να του δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε εκδόσεις νέων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ βρέθηκε να κατέχει το 61,30% των κοινών μετοχών της τράπεζας, μετά την μη πληρωμή από το συστημικό όμιλο του κουπονιού των μετατρέψιμων ομολόγων (Cocos) τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν σύστασης της ΕΚΤ.

Ως αποτέλεσμα, οι ομολογίες μετατράπηκαν σε μετοχές και το ποσοστό του από το 24% αυξήθηκε πάνω από το 60%.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πέραν της επιτάχυνσης του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.