Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η παραίτηση – βόμβα του τέως πλέον κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη ο οποίος έμεινε στη θέση του μόλις για 56 ημέρες. Είναι ίσως η μικρότερη θητεία σε αυτήν την τόσο κρίσιμη για κάθε κυβέρνηση θέση.

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να βρουν τι κρύβεται πίσω από την αιφνιδιαστική αυτή παραίτηση. Τόσο ο ίδιος, όσο και από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν κρύβεται απολύτως τίποτε. Οτι αρκεί η αιτιολόγηση της παραίτησης για οικογενειακούς λόγους.

Κι ενδεχομένως να είναι έτσι, ωστόσο, ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση «σηκώνει» το θέμα και το συνδέει με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη αλλά και τα όσα έγιναν σχετικά με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Χρεώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση λάθη στην κυβέρνηση κι εμμέσως αναφέρουν ότι «πλήρωσε» ο κ. Ταραντίλης την κακή επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη, η οποία οδήγησε σε ασφυκτική πίεση προς τον πρώην πλέον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Από τις 4 Ιανουαρίου

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας στις εκλογές του 2019 και στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις 4 Ιανουαρίου, ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Στέλιου Πέτσα, μία κίνηση που είχε προκαλέσει σε αρκετούς  έκπληξη καθώς δεν ήταν από τους βουλευτές που έβγαινε συχνά να τοποθετηθεί.

Πριν αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή, ενώ συμμετείχε και ως μέλος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής το φθινόπωρο του 2019. Από το 2013 κατείχε τη θέση του πρωτοβάθμιου καθηγητή (Full Professor) στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Ταραντίλης στην επιστολή παραίτησης επικαλείται οικογενειακούς λόγους που δεν του επιτρέπουν όπως αναφέρει να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη μεγάλη τιμή να με ορίσετε Υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Οικογενειακοί λόγοι που προέκυψαν έκτοτε δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τα βουλευτικά έδρανα θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, τιμώντας πάντοτε την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.

Με τιμή, Χρήστος Ταραντίλης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει  διατελέσει επίσης πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Επιχειρησιακής Έρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων» στο ίδιο Πανεπιστήμιο για μία δεκαετία.

Επιπλέον ήταν μέλος του εκδοτικού συμβουλίου του φημισμένου αμερικάνικου περιοδικού Networks (εκδοτικός οίκος Wiley), πρόεδρος και μέλος των επιτροπών πλήθους διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στο χώρο της διοικητικής επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.

Η απουσία των τελευταίων ημερών

Ο Χρήστος Ταραντίλης είχε εμφανιστεί αρκετές ημέρες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, η τελευταία ενημέρωση στις 22 Φεβρουαρίου είχε γίνει από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη η οποία έχει αναλάβει να τοποθετηθεί και για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, και όλα όσα της καταλόγιζε η Αντιπολίτευση.

Τότε μάλιστα, η κ. Πελώνη είχε τονίσει στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ερωτηθείσα αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της Λίνας Μενδώνη και πολιτικών ευθυνών της, ότι «η κα Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού. Η κυβέρνηση στηρίζει την κα Μενδώνη».

Η κα Πελώνη μάλιστα, είχε αναφερθεί και στο θέμα της δήλωσης της κας Μενδώνη που χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής έκφραση» και πρόσθεσε ότι «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής».

Η τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Χρήστο Ταραντίλη ήταν στις 18 Φεβρουαρίου ο οποίος είχε αναφερθεί σε μία σειρά ζητημάτων όπως η κακοκαιρία «Μήδεια» , την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας αλλά και στο υδρογραφικό σκάφος Τσεσμέ.

Οι λόγοι παραίτησης

Ο κ. Ταραντίλης επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους σχετικά με την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ με δήλωσή του στο protothema, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει ο παραμικρός πολιτικός λόγος στην απόφασή μου» θέλοντας έτσι να προλάβει διάφορες εικασίες σχετικά με την απόφασή του.

Συμπλήρωσε δε, αναφορικά με τους λόγους που επικαλέστηκε πως «είναι αρχή μου, πρώτα η οικογένεια».

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Μιας και ο Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός να ακολουθήσει και η Μενδώνη – Οι ευθύνες Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη δεν θα ξεχαστούν

Αντί να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, που έχει γαντζωθεί στη καρέκλα της τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αγανακτισμένοι από τη συγκάλυψη του κατηγορουμένου για παιδεραστία κ. Λιγνάδη, παραιτείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη, του αξίζουν συγχαρητήρια.

Αν, όμως, πρόκειται για τις εσωτερικές ίντριγκες της κυβέρνησης και για το ποιος άδειασε ποιον προκειμένου να καλύψουν τον Λιγνάδη, δεν αφορά κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη – Μενδώνη δεν θα ξεχαστούν.

Και μιας και ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κ. Μενδώνη να ακολουθήσει. Το απαιτεί η κοινή λογική.