Τα πλήγματα που, όπως εκτιμούν, δέχθηκε η κυβέρνηση μετά την απόφαση για το τρίτο lockdown και την «προβληματική εικόνα» που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις εικόνες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, καθώς και τη συνεχιζόμενη αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, θέλουν να αξιοποιήσουν οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά στην κούρσα για την εκλογική ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής, μετά και την εσωκομματική ανακωχή που σήμανε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

«Η κυβέρνηση σύρεται από τις εξελίξεις»

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις που είχε με τους συνεργάτες της και όπως φάνηκε από την ομιλία της την Πέμπτη στη Βουλή, τα αντιπολιτευτικά πυρά της Φώφης Γεννηματά θα στραφούν σε δύο επίπεδα όπως και οι τόνοι της κριτικής, που θα είναι διαφοροποιημένοι. Στο μέτωπο της πανδημίας η κριτική στην κυβέρνηση θα είναι χαμηλής έντασης. Η πεποίθηση που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι παρά την επιστράτευση των χαρτών που δείχνουν ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι σε καλύτερη σε σχέση με  άλλες χώρες της Ευρώπης, η απόφαση για το τρίτο  lockdown θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί δεν παρουσιάστηκε από την αρχή ως ο μονόδρομος στον οποίο θα κατέληγε η χώρα αλλά η επιλογή την οποία, υποτίθεται, πως ήθελε πάση θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση και τελικά δεν τα κατάφερε. «Τα αναποτελεσματικά ημίμετρα στα οποία αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης στη Βουλή είναι, προφανώς, αυτά που πήρε η κυβέρνηση του πριν από μερικές εβδομάδες» αναφέρει στενός συνεργάτης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι «η τηλεοπτική προσπάθεια του Πρωθυπουργού δεν επηρέασε την αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση δεν είναι μπροστά από τις εξελίξεις αλλά σύρεται από αυτές».

«Αναγκάστηκε να απολογηθεί»

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική στις εικόνες από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία αλλά δεν θα επιμείνει. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έχει ήδη γίνει ζημιά στην εικόνα του Πρωθυπουργού και ιδιαίτερα στο μετριοπαθές κεντρώο κοινό που διεκδικούν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν κομβικής σημασίας την «επικοινωνιακή ήττα» της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Οπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, «ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε σε τηλεοπτική εμφάνιση και απολογία καθώς η “επανάσταση” που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσε αξεπέραστο εμπόδιο στην προσπάθεια που έγινε να υποβαθμιστεί το ζήτημα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν, η εικόνα της κυβέρνησης μετά και τις συνεχιζόμενες αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών ή δηλώσεις όπως αυτές του Αδωνη Γεωργιάδη  που εξαγρίωσαν τους ασχολούμενους με την εστίαση, δεν είναι το ίδιο ισχυρή.

Πολιτικά «ρέστα» σε οικονομία – κοινωνία

Το μέτωπο στο οποίο, όπως λέγεται, το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να παίξει τα πολιτικά του ρέστα είναι αυτό της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι καθώς θα προχωρεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού η συζήτηση θα μεταφέρεται από το υγειονομικό στο πολιτικό πεδίο. «Στην άκρη του τούνελ της πανδημίας καραδοκούν τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που αφήνει πίσω της. Με αυτά θα αναμετρηθεί η κυβέρνηση» τονίζει πολύπειρο στέλεχος του κόμματος και προσθέτει: «Σε όλες τις μετρήσεις καταγράφεται πλέον η αγωνία του κόσμου για την επόμενη μέρα».
Αυτή η μεταστροφή του κέντρου βάρους του κόμματος στην επόμενη μέρα καθορίζει και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Η Φώφη Γεννηματά δεν θέλει το Κίνημα Αλλαγής μέρος του δικομματικού καβγά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της είναι να παρουσιάσει τη ΝΔ ως τον «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ», τη δεξιά όψη του νομίσματος της αναποτελεσματικότητας και της ανευθυνότητας. Παράλληλα, θέλει να ενισχύσει την εικόνα του κεντροαριστερού σχήματος ως φορέα ουσιαστικής αντιπολίτευσης που δεν αρκείται στην κριτική αλλά καταθέτει προτάσεις μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να ανοίξει ένας κύκλος περιφερειακών συσκέψεων με βασικό αντικείμενο την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αρχή θα γίνει με την περιφερειακή συνδιάσκεψη στην Ηπειρο στις 22 Φεβρουαρίου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στα Ιωάννινα, οι εξελίξεις όμως στο μέτωπο της πανδημίας επιστρατεύουν την τεχνολογία. Θα ακολουθήσουν περιφερειακές εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο, στα Δωδεκάνησα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών και το εσωκομματικό μέτωπο

Πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε στηθεί ένα πηγαδάκι στελεχών, στο οποίο είχε την τιμητική του το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Τι λόγο έχει ένας πρωθυπουργός που έχει 17 μονάδες διαφορά να πάει σε εκλογές;», αναρωτήθηκε κορυφαίο στέλεχος. Στη Χαριλάου Τρικούπη παρότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν, όπως λένε, να πιαστούν στον ύπνο δεν είδαν ποτέ στα σοβαρά τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό. Το σκηνικό δεν άλλαξε μετά την απόφαση για το τρίτο lockdown, φαίνεται όμως να έχουν αλλάξει τα μηνύματα που φτάνουν σε κορυφαία στελέχη από τις επαφές που έχουν με κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με τα μηνύματα αυτά, αν πράγματι  μέχρι το Πάσχα έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός σημαντικού μέρους του πληθυσμού, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στήσει κάλπες το φθινόπωρο. Θα ισχυριστεί ότι η πανδημία που αφήνουμε πίσω μας δημιούργησε νέα δεδομένα και θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για να επανεκκινήσει τη χώρα.

Το δύσκολο εμπόδιο και οι συνεργασίες

Ωστόσο, οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά θεωρούν δύσκολο εμπόδιο το γεγονός ότι σε μια κρίσιμη περίοδο ο Πρωθυπουργός θα βάλει τη χώρα στην περιπέτεια μιας διπλής εκλογικής αναμέτρησης όπως είναι ο σχεδιασμός του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν άνευ ουσίας τη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες. Αλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο, όταν ψηφιζόταν ο νέος εκλογικός νόμος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη Φώφη Γεννηματά ότι δεν σκοπεύει μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική να αναζητήσει συνεργασίες αλλά θα προσφύγει ξανά στις κάλπες.
Το ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα σε προεκλογική τροχιά αναμφίβολα θα επηρεάσει τις εσωτερικές εξελίξεις.

Εθνικές κάλπες το φθινόπωρο σημαίνει την ανατροπή κάθε εσωτερικού σχεδιασμού και φυσικά της διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού. Στο μέτωπο αυτό οι συζητήσεις στο παρασκήνιο επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν και τα πεδία διαμάχης. Το ένα είναι το χρονοδιάγραμμα: Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες το φθινόπωρο ή νωρίτερα ώστε να στηθούν οι κάλπες τον Νοέμβριο του 2021 και όχι τον Φεβρουάριο του 2022. Το δεύτερο αφορά τη διαδικασία Θα είναι ανοιχτή, όπως το 2017, ή θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός κλειστού μητρώου στελεχών, ενδεχόμενο που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις;