Εχει µέγεθος µεγαλύτερο από 18 γήπεδα ποδοσφαίρου και διαθέτει τη µεγαλύτερη συλλογή φυσικής ιστορίας στον κόσµο. Οι αριθµοί άλλωστε µιλούν από µόνοι τους.

Στο κεντρικό του κτίριο, µε έκταση 140.000 τ.µ., φιλοξενούνται πάνω από 145 εκατ. δείγµατα που αφορούν το φυτικό και το ζωικό βασίλειο, αλλά και απολιθώµατα, ορυκτά, πετρώµατα και µετεωρίτες, καθώς και λείψανα και τεκµήρια του ανθρώπινου πολιτισµού.

Φυσικά πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σµιθσόνιαν που στεγάζεται από το 1910 σε ένα επιβλητικό κτίριο στο Νational Mall, στο τεράστιο εθνικό πάρκο µπροστά από το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για το διαµάντι του στέµµατος του Ινστιτούτου Σµιθσόνιαν, το οποίο ιδρύθηκε το 1846, όταν o βρετανός χηµικός και ορυκτολόγος Τζέιµς Σµίθσον δώρισε την περιουσία του προκειµένου να δηµιουργηθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριµένα στην πρωτεύουσα τους ένα ινστιτούτο που θα φέρει το όνοµά του και σκοπό θα έχει «την αύξηση και τη διάδοση της γνώσης».

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Ερη Βαρδάκη καταγράφει την ιστορία και τα σημαντικότερα εκθέματα αυτής της πολύτιμης κιβωτού γνώσης που αποτυπώνει τη βιολογική και πολιτιστική ποικιλοµορφία του πλανήτη. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι εκατοντάδες επιστήµονες δραστηριοποιούνται στις αχανείς εγκαταστάσεις του.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»