Έπειτα από μία διελκυστίνδα η οποία ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο και πέρασε από χίλια κύματα, η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν χθες στην πραγματοποίηση του επομένου, υπ’ αριθμόν 61, γύρου των διερευνητικών επαφών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Αν κρίνει κανείς από τη δυσκολία και τη μυστικοπάθεια για να οριστεί απλώς η ημερομηνία ενός γύρου συνομιλιών, είναι στη συνέχεια εύκολο να καταλάβει ότι η εξέλιξη και η ουσία των συζητήσεων θα αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολες – από τη στιγμή μάλιστα που οι δύο πλευρές φαίνεται ότι διαφωνούν τόσο σε σχέση με το ακριβές αντικείμενο όσο και αναφορικά με το ποιος ευθύνεται για το πάγωμα των διερευνητικών συνομιλιών τον Μάρτιο του 2016.

Το κρίσιμο τηλεφώνημα

Ο κύβος για να προταθεί τελικά η πολυπόθητη ημερομηνία ερρίφθη μετά και από την τηλεδιάσκεψη που είχε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Το κρίσιμο τηλεφώνημα για την πρόταση της ημερομηνίας πραγματοποιήθηκε τελικώς αργά το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν στον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η τουρκική πλευρά πρότεινε δύο εναλλακτικές ημερομηνίες: την 22α Ιανουαρίου και την 25η Ιανουαρίου. Επελέγη τελικώς η δεύτερη. Είχαν προηγηθεί, το μεσημέρι της Δευτέρας, η προαναγγελία της επικείμενης επικοινωνίας από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον «υπουργό Εξωτερικών» των Κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιανουαρίου ο κ. Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τον κ. Μπορέλ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που εξελίσσονται με ορίζοντα τη συγγραφή της έκθεσης επί των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου.

Αναμφίβολα, αυτή η νέα φάση των διερευνητικών συνομιλιών – παράλληλα στην οποία «θα τρέχουν» και οι συνομιλίες για το Κυπριακό με πρώτο σταθμό μίας άτυπη διάσκεψη «5+1» με πιθανότερο χώρο διεξαγωγής την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη – θα κινηθεί σε στενωπό. Αρμόδια θα είναι πλέον τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δίαυλοι που διαμορφώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των στενών συμβούλων των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (της Ελένης Σουρανή και του Ιμπραχίμ Καλίν) θα παραμένουν ενεργοί ώστε να λειτουργούν διευκολυντικά όταν παρίσταται ανάγκη, όπως έχει συμβεί σε όλο αυτό το διάστημα.