Την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο πορτογάλος πρωθυπουργός κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λισαβόνα ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Η Πορτογαλία και η ΕΕ έχουν εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο» τόνισε ο Αντόνιο Κόστα λέγοντας παράλληλα ότι είναι «απαίτηση να υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Όταν αμφισβητείται η κυριαρχία των δύο χωρών αμφισβητείται η κυριαρχία της Ευρώπης».

Σε ότι αφορά την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου για την Τουρκία ο κ. Κόστα τόνισε ότι είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε:

«Θέλουμε και επιθυμούμε πέρα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου να γίνει εφικτό να βρούμε με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικών σχέσεων.

»Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων (σ.σ. ελληνοτουρκικών σχέσεων) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα και μια νέα σχέση χωρίς να ξεχνούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».