Εγκλωβισμένοι στα προβλήματα που προέκυψαν από τη δεκάχρονη οικονομική κρίση και με περιορισμένη πληροφόρηση για τις διεθνείς εξελίξεις, το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού επεξεργάστηκε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) και απεικονίζει τη δεκαετή πορεία τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 40 χωρών της Ευρώπης σε όρους τρεχόντων δολαρίων.

Παίρνοντας σαν σημείο αναφοράς το 2010 και όχι το 2008, όπου η Ελλάδα παρουσίαζε υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τα στοιχεία αποτελούν μια απόδειξη ότι μόνο η χώρα μας ήταν η μοναδική η οποία δεν κατάφερε να αντιδράσει από τις επιπτώσεις της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007/2008 λόγω των διαχρονικών προβλημάτων που παραμένουν άλυτα και είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εντυπωσιακή πορεία των πρώην ανατολικών χωρών, των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα της πλειοψηφίας τους είναι πλέον υψηλότερο από αυτό της χώρας μας.

Επειδή το ΑΕΠ έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και «δεν τα δείχνει όλα», θα πρέπει να σημειώσω ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν αναλάβει υπερβολικό χρέος και χαρακτηρίζονται ως χρηματοοικονομικά υγιείς. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, είναι η τέταρτη χρηματοοικονομικά πιο υγιής χώρα στον κόσμο με ποσοστό δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 25%, ενώ η χώρα μας είναι η δεύτερη χειρότερη χρηματοοικονομικά χώρα στον κόσμο, με τον προαναφερθέντα λόγο να πλησιάζει το 2020 το 200% ,στοιχείο που δεν αποτυπώνεται στο ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου πρέπει να δούμε επιτέλους τι κάναμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια και να προχωρήσουμε γρήγορα σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα μας εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική, δίνοντας προτεραιότητα στους νέους, οι οποίοι είναι και οι μεγάλοι χαμένοι από τις επιπτώσεις τόσο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007/8, της πτώχευσης του 2010 και όλης αυτής της χρόνιας στασιμότητας από τα τραγικά λάθη και τις διαρκείς αναβολές των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι για μένα προφανές ότι στο μέλλον θα μας ξεπεράσουν σε βιοτικό επίπεδο αρκετές πρώην ανατολικές χώρες και πρώτα από όλες η Ρουμανία και μετά η Βουλγαρία.

Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση και ενδυνάμωση των πολιτών κρίνεται απαραίτητη ως αντίδοτο στον λαϊκισμό που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια και έφερε τη χώρα μας μαζί με τις συνεχόμενες λανθασμένες πολιτικές στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

*Ο κ. Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.